Maribor manj prodajal in manj zaslužil od Olimpije

Veliki derbi priložnost za predstavitev tujim nogometnim klubom.
Fotografija: Luka Zahović in Dino Hotić sta najdragocenejša mariborska aduta za prodajo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Zahović in Dino Hotić sta najdragocenejša mariborska aduta za prodajo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Kdo je zmagovalec na nogometni tržnici v tej sezoni, je že znano, a sobotni derbi med Mariborom in Olimpijo bi lahko še bolj blagodejno vplival na blagajni največjih slovenskih klubov. Na »razstavi« bo kar nekaj prodajno najbolj zanimivih nogometašev, pri čemer pa je tržno najbolj vznemirljiv, Jan Mlakar, že prodan.

Lahko Maribor s svojim za oko manj privlačnim, a taktično dovršenim nogometom izvrže še kakšnega igralca ter iztrži znesek s sedemmestno številko, lahko Olimpija s privlačnejšo igralno podobo še bolj osreči predsednika ter plačnika precenjenega ustroja Milana Mandarića? To je eno najbolj vznemirljivih vprašanj pred jubilejnim, 40. derbijem, odkar se je Olimpija leta 2009 vrnila v 1. SNL.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović se je večji del sezone ukvarjal z okrepitvami, po koncu sezone pa se bo tudi s prodajami. FOTO: Jure Eržen/Delo
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović se je večji del sezone ukvarjal z okrepitvami, po koncu sezone pa se bo tudi s prodajami. FOTO: Jure Eržen/Delo


Mlakar je izjema


Že med sezono je bila na trgu dejavnejša Olimpija, medtem ko se je Maribor bolj kot cukanju za rokav menedžerjev in ugajanju na račun rezultatov posvečal projektu vrnitve naslova državnega prvaka v Ljudski vrt. V ta paket je sodila tudi manj privlačna igra, nezanimiva za prepričevanje oglednikov tujih klubov, ki redno obiskujejo Ljudski vrt, a v igralcih še niso prepoznali primerne dodane vrednosti. Jan Mlakar je bil tako rekoč edini vijolični adut, ki so ga v Anglijo izstrelili predvsem mladost, italijanska zgodovina, telesna moč, goli ... Zaradi tega je dosegel tudi višjo vrednost. Po številkah, ki so se omenjale, naj bi Brighton za 20-letnega Ljubljančana plačal 3 milijone evrov odškodnine. Ali je Mariboru pripadla samo polovico tega zneska, ker je polovično lastništvo nad napadalcem imela Fiorentina, ni znano. Športni direktor Zlatko Zahović je povedal, da je odškodnina za Mlakarja najvišja doslej, celo višja od Dinamovih 2,8 milijona evrov za Petra Stojanovića.



Olimpijina evropska sezona je zadnji dan avgusta navrgla 1,7 milijona evrov od prodaje Issaha Abassa nemškemu prvoligašu Mainzu, pozimi je neuradnih 1,5 milijona € prinesla še prodaja Andreja Vombergarja ruskemu prvoligašu Ufi. Z nekaj dodatki od prodaj Arisa Zarifovića, Aljaža Ivačiča in drugih je Mandarić iztržil približno 4 milijone evrov.


Stefan Savić je eden od možnih Olimpijinih igralcev, ki bi lahko prinesli nekaj stotisoč evrov v klubski proračun. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Stefan Savić je eden od možnih Olimpijinih igralcev, ki bi lahko prinesli nekaj stotisoč evrov v klubski proračun. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Zahović in Hotić vijolična aduta, Savić zeleno-beli


Katera je lepša priložnost za predstavitev, sobotni ligaški derbi ali pokalni? Prvi je lahko zavajajoč, saj sproščena igra z manj obveznosti omogoča, da bi se izpostavil še kakšen igralec, ki se doslej ni, drugi je tekmovalen in zahtevnejši, zato se marsikateremu igralcu »skrajšajo noge« in pokaže manj, kot zmore. Toda resnici na ljubo, zadnji ligaški mariborsko-ljubljanski dvoboj v sezoni nima več igralca z višjo prodajno vrednostjo. Pri Mariboru sta že nekaj časa v ospredju najboljši strelec Luka Zahović in zvezni igralec Dino Hotić, pri Olimpiji hitronogi Stefan Savić in Asmir Suljić, ki pa je kaznovan. Slabše spomladanske igre in manj golov Zahovića ter Hotića bolj kot ne utrjujejo pri obstanku v Ljudskem vrtu, medtem ko je Savić bliže odhodu bolj zaradi pocenitve moštva kot večjega zaslužka.


Rekorder je še ne 16-letni Radečan Šeško


Medtem ko pri Mariboru in Olimpiji upajo na še kakšno odmevno prodajo, se je ta že posrečila Domžalam. In to s še ne 16-letnim velikim upom iz Radeč Benjaminom Šeškom. Otrok Krškega, ki v višino meri 192 cm, je član Domžal komaj od te sezone, po kateri pa bo že odšel v Salzburg. Odškodnina, katere končna vrednost je odvisna tudi od nadaljnjega razvoja mladega napadalca, je skrivnostna (višja od milijona €), a je tako rekoč razrešila domžalski proračun za naslednjo sezono. Ta se je sukal okoli 3 milijonov €.

Komentarji: