Maribor na Norveškem kot Gorica pred 15 leti na Danskem

Danes ob 19. uri povratna tekma 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov med Rosenborgom in Mariborom, ki je doma izgubil z 1:3.

Objavljeno
13. avgust 2019 12.57
Posodobljeno
13. avgust 2019 12.57
Le Rok Kronaveter (desno) v najboljši izvedbi lahko pomaga izpeljati čudež na Norveškem. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Minuli konec tedna je bil v Ljudskem vrtu revolucionaren, saj je trener Darko Milanič ponudil odstop, ta teden pa se je začel, kot da se nič ni zgodilo. Na Norveško v Trondheim je nogometna odprava slovenskega prvaka odpotovala v popolni zasedbi na čelu s trenerjem Milaničem in prvič v evropskem poletju tudi s prvim strelcem Luko Zahovićem. Pred misijo nemogoče, ki jo bo Maribor v povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov začel z zaostankom z 1:3, si v vijoličnem taboru želijo čim hitreje zabiti prvi gol. Potem morda še drugega in ...

»Prosim, pogovarjajmo se o tekmi,« se je Milanič na letališču Edvarda Rusjana želel otresti neprijetnih dogodkov po prvi ligaški zmagi v sezoni proti sežanskemu Taboru, ki je sprožila kaos in še najbolj vznemirila športnega direktorja Zlatka Zahovića. Milaničeva prošnja je bila deloma uslišana, potem ko je kratko in jedrnato pojasnil, da je: »Že od nedelje zadeva rešena in misli so pri nalogah, ki jih imamo.«

image
Marcos Tavares je v Ljudskem vrtu dosegel edini gol za Maribor in sovjega jubilejnega 30. v Evropi. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

V Reykjaviku trije goli, v Stockholmu dva ...


Pogled proti Trondheimu je jasen. Maribor je pred malodane nerešljivo nalogo, saj so možnosti za čudež minimalne in merljive v promilih. Maribor bi moral za napredovanje zmagati s 3:0, 4:2, 5:3 ... ali po strelih z bele točke, potem ko bi bil po 120 minutah boljši od tekmecev s 3:1.

Darko Milanič je pred odhodom na Norveško razrešil svoj status.
Kljub visokemu zaostanku se vijolični še niso vdali.
Gorica je pred 15 leti v Københavnu izpeljala pravljični zasuk.


Tri gole v gosteh je slovenski prvak letos že zabil, skandinavskemu klubu povrhu, toda iz tretjega kakovostnega razreda, islandskemu Valurju. Dva je zabil (po 117. minutah) tudi drugem skandinavskemu nasprotniku v kvalifikacijah, veliko močnejšemu AIK. Tretji, najbrž najmočnejši ali vsaj na ravni danskega Københavna, ki v zadnjih letih najbolj uspešno zastopa skandinavski klubski nogomet, je Mariboru zabil tri gole. Rosenborg je v Ljudskem vrtu pokazal, da taktična pripravljenost na tekmeca, na njegove odlike in še bolj slabosti ni le mojstrstvo Mariborčanov. Prav ta in za nameček tudi vidna igralska premoč v hitrosti v vlogo izrazitih favoritov postavljata Rosenborg.

Milanič priložnost vidi tudi v simboliki, v naključjih. V Mariboru se je po njegovi oceni dvoboj odločil »zaradi enega momenta.« Dotlej, da je imel Maribor vse trdno pod nadzorom.

21.421
sedežev je zmogljivost Rosenborgovega štadion Lerkendal


»Naj se obrne v to smer tudi na Norveškem. To pomeni, da zabijemo gol iz prve priložnosti,« Milanič vidi žarek upanja, ki bi spremenil dvoboj in v negotov položaj postavil gostitelje. Podobno sta razmišljala tudi kapetan Marcos Tavares in »mravljica« v zvezni vrsti Blaž Vrhovec.

»Če je Rosenborg v Mariboru zabil tri gole, jih tudi Maribor lahko v Trondheimu,« je o opoteči nogometni sreči že prejšnjo sredo po porazu razmišljal Brazilec, Ljubljančan pa je pred poletom le še dodal: »Mislim, da imamo priložnost. Prvi gol moramo zabiti čim prej.«

image
Dino Hotić (desno) se bo moral z telesno močnejšimi tekmeci pošteno preznojiti, da bi jim bil enakovreden. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Ponovitev goriškega čudeža?


Vrnitev Zahovića ml. vliva kanček upanja o sanjskem scenariju, po katerem bi Maribor s hitrim prvim golom pokazal zobe. In morda nakazal obrise ponovitve enega od največjih čudežev v zgodovini slovenskega klubskega nogometa. Tega je avgusta 2004 v Københavnu izpeljala Gorica. Po domačem porazu z 1:2 je v gosteh na Parken štadionu uprizorila predstavo za čisto desetico. Zmagala je s 5:0.

image
Verjetni začetni enajsterici


Pravljica v deželi enega od najznamenitejših pravljičarjev Hansa Christiana Andersena pa je imela vendarle pomembno športno podrobnost. Tedanje goriško moštvo je bilo po vseh merilih hitro in drzno. Maribor nima hitrosti in kot blisk hitrih igralcev, premore pa obilo izkušenj in taktične zvijačnosti, s katero lahko učinkovito kaznuje preveč vzvišena in samozavestna moštva.

A Milanič, ki bo po kratkem stiku z nadrejenim v športni hierarhiji Zahovićem st., znova odločal, kako in s kom bo igral, in igralci se bodo najprej morali zanesti na svoje sposobnosti, da bi lahko zmajali tekmečevo samozavest. Ta pa je na vrhuncu.
Drugi današnji pari:


Qarabah – Apoel (Vid Belec, Roman Bezjak) – prva tekma 2:1
Ferencvaros – Dinamo Zagreb (Petar Stojanović) 1:1
København – Crvena zvezda 1:1
Ajax – Paok 2:2
Celtic – Cluj 1:1
Dinamo Kijev (Benjamin Verbič) – Brugge 0:1
Olympiacos – Isatnbul Basaksehir 1:0
Lask – Basel 2:1