Maribor se je v sodnikovem dodatku za las izognil pokalnemu nokavtu

Prvi četrtfinalisti pokala Nogometne zveze Slovenije so še Mura, Luka Koper in Domžale. Zadnje tekme v sredo in četrtek, ko bo igrala Olimpija.
Fotografija: Mladi mariborski štoper Luka Uskoković je v prvem polčasu zadel vratnico, Jasmin Mešanović pa je zabil evrogol. Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mladi mariborski štoper Luka Uskoković je v prvem polčasu zadel vratnico, Jasmin Mešanović pa je zabil evrogol. Foto: Mavric Pivk

Prva pokalna ovira v podobi vodilnega drugoligaša Brava je bila za Maribor skoraj mina z nepopravljivo škodo. Maribor se je izvlekel v slogu velikih moštev: hladnokrvno je v peklenskih vremenskih razmerah s prek 30 stopinjami Celzija v sodnikovem dodatku spremenil poraz z 1:2 v zmago s 3:2. V zasuku je imel zadnjo besedo z golom v 95. minuti Aleksander Rajčević. V četrtfinale so še napredovali Mura, tretjeligaš Luka Koper in Domžale.

Primorec in najstarejši staroselec med vijoličnimi se je oddolžil za neprepričljivo predstavo, potem ko so gostitelji oba evrogola zabili v njegovem delovnem območju. Najboljši ljubljanski napadalec, ki ne igra v 1. SNL, Mustafa Nukić je v 29. minuti s projektilom pod prečko matiral tretjega mariborskega vratarja Aljaža Cotmana. Jasmin Handanović je imel prost dan, Kenan Pirić je imel še v torek zvečer reprezentančni večer v ligi narodov z reprezentanco BiH.

Drugi vijolični Bošnjak Jasmin Mešanović se je za ponesrečene poteze v prve pol ure oddolžil z evrogolom tako rekoč v prvem napadu po zaostanku. A Maribor je bil za jalovo igro še drugič kaznovan v 36. minuti – strelec še tretjega izjemnega gola je bil Anis Jašaragić.


Felipe Santos vijolični džoker


Dve imenitni obrambi domačega vratarja Igorja Vekića, sijajna priložnost presenečenega Almina Kurtovića in za las prepočasnega Nukića, da bi lep prodor in podajo rezervista Mitjo Križana spremenil v prednost dveh golov (3:1), so v obup spravljali ene in druge. Darko Milanič se je vse bolj zapletal v polemike z domačim taborom, potem ko so mladi igralci Brava v zadnjih minutah začeli padati kot pokošeni zaradi utrujenosti. Naposled je povlekel zadnjo rešilno potezo in v igro poslal Brazilca Felipeja Santosa. Prav njegov izenačujoči gol z roba kazenskega prostora in med številnimi nogami v 91. minuti je rešil Mariborčane pred porazom in jim zagotovil vsaj podaljšek. A gostitelje ni povsem ustavil le ta nesrečni gol, marveč pomanjkanje moči. Naposled je po kotu vse neznanke razblinil Rajčević.

Aleks Pihler je imel na desni strani veliko težav z mladimi in agresivnimi Šiškarji. Foto: Mavric Pivk.
Aleks Pihler je imel na desni strani veliko težav z mladimi in agresivnimi Šiškarji. Foto: Mavric Pivk.


Darko Milanić: To je pokalno tekmovanje


»To je posebnost pokala. Boljši zmagujejo tudi v podaljških. Na vse smo se pripravili, vedeli smo, da se bodo domači odlično branili. Zabili so nam dve evrogola, pri 1:1 smo zadeli vratnico, če bi dosegli gol, bi bilo lažje. Če ne gre iz igre, gre iz prekinitve. Razlika je bila v vsem vidnejša, kot kaže izid,« je razkril svoj pogled Milanič, ki je ušel prvi hujši zaušnici v tej sezoni. Maribor ni bil preračunljiv, aktiviral je celo reprezentanta Amirja Derviševića in Luko Zahovića, ki sta s Cipra dopotovala šele v ponedeljek.

Domači trener Dejan Grabić ni bil pretirano nejevoljen, razočaran pač. Iz rok se mu je izmuznila največja zmaga v kratki karieri. »Na koncu nam je zmanjkalo nekaj sape. Škoda, ostal sem brez dveh reprezentantov, David Brekalo je igral za U-21, Jaka Ihbeisheh za Palestino. Če bi ju imel na voljo, bi tekmo izpeljali z zmago. A bili smo disciplinirani in taktično odlični. To je osnova za težke tekme, kakršna nas čaka v soboto v Lendavi,« se je zazrl Grabić.

Izidi – Bravo : Maribor 2:3 (2:1, Nukić, Jašaragić; Mešanović, Santos, Rajčević), Mura : Rudar 1:0 (0:0, Bobičanec), Iv. Gorica : Domžale 0:3 (Vuk, Ibričić, Belima), Luka Koper : Nafta 2:0 (Vrdoljak, Novinić avt.). Drugi pari osmine finala: Brda – Gorica, Korotan – Aluminij, Celje – Krško (vsi 19. t. m.), Olimpija – Triglav (20. t. m.).

Komentarji: