Maribor teden resnice začenja z ranjenimi Domžalami

Danes v Ljudskem vrtu (16.30) prva četrtfinalna tekma pokala NZS, jutri še v Novi Gorici in Krškem. Olimpija je že minulo sredo premagala Kope.
Fotografija: Pred mesecem dni v razburljivem in nenavadnem ligaškem dvoboju med Mariborom in Domžalami ni bilo zmagovalca (2:2). FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Pred mesecem dni v razburljivem in nenavadnem ligaškem dvoboju med Mariborom in Domžalami ni bilo zmagovalca (2:2). FOTO: Tadej Regent/Delo

»Ni počitka!« To je vodilo Maribora, ki ga v tednu resnice čaka prvi veliki izziv s tekmecema iz Ljubljanske kotline. V Ljudskem vrtu bodo danes (16.30) v prvi četrtfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije gostovale vse prej kot »normalne« Domžale. Prvi pokalni polčas bo z mislijo, da bo za sobotni veliki ligaški derbi dobila ustrezne informacije, iz varnega zavetja pozorno spremljala Olimpija, ki je svojo nalogo opravila že minulo sredo v Kopru (5:0). Četrtfinalni paket prvih tekem se bo zaokrožil jutri v Novi Gorici, kjer bo gostovala Mura (16.30), in v Krškem (18) z gostovanjem Aluminija.


Do zdaj je šlo vse po načrtih, toda 180 minut bitk – danes pokalnih z Domžalami in v soboto ligaških z Olimpijo – lahko spremeni ritem v slovenskem ligaškem nogometu, pod Kalvarijo in na vijoličnem Štajerskem, kjer v Matjažu Keku ali Zlatko Zahoviću vidijo tudi rešitelja za slovenski reprezentančni nogomet. Da, tudi to je del neizogibne klubske kombinatorike, ki jo lahko sprožijo razpleti dvobojev z Ljubljansko kotlino. Nanje velja biti pripravljen, kombinacij je namreč toliko, da se cedijo sline celo najbolj dolgočasnim matematičnim teoretikom.

Matjaž Kek (levo) in Darko Milanić sta bila še na začetku septembra klubska tekmeca, zdaj oba sodita v širši krog kandidatov za selektorja Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matjaž Kek (levo) in Darko Milanić sta bila še na začetku septembra klubska tekmeca, zdaj oba sodita v širši krog kandidatov za selektorja Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Štajerci krojijo slovensko krajino


Katere kombinacije so aktualne in ob kakšnih rezultatih? Zmagi Domžal in Olimpije bi pošteno zamajali trenerski stolček Darka Milaniča, mariborski uspeh v obeh tekmah bi bržkone še bolj dvignil Zahovićeve reprezentančne delnice. Marsikdo z Mladinske ulice bi dal vse, da bi čudežni prijemi športnega direktorja začeli pretresati tudi gorenjsko bazo krovne organizacije (da bi v vijoličnih pisarnah lahko zadihali bolj sproščeno), toda ni malo tudi takšnih, ki bi se rade volje odrekli primorskemu »migrantu« Milaniču. Pravzaprav je ves slovenski nogomet zdaj dobesedno v štajerskih rokah, potem ko je kvota Ljubljančanov s Tomažem Kavčičem izpuhtela. Kakorkoli že, ena sama rošada na klubski nogometni šahovnici (izzvana z nepričakovanim izidom) bi za seboj povlekla še nekaj drugih potez, ki bi lahko spremenile slovensko nogometno krajino.


Domžalski eksperiment poka po šivih


Maribor se brusi za Olimpijo, ampak Domžale so že v ligaškem derbiju v Ljudskem vrtu izvlekle nedoločen izid, ki je predvsem zeleno-bele vrnil v šampionsko bitko. Vijoličnim je naredil manjšo škodo, prav veliko dobrega pa ni pomenil za Domžale in trenerja Simona Rožmana. Kaj slaba uteha je bila zanj točka (2:2), osvojena zaradi dveh avtogolov Mariborčanov, krivulja uspehov se namreč ni dvignila. Še bolj pa je postavila pod vprašaj tvegan preizkus vračanja igralcev, ki se jim v tujini ni izšlo. Eksperiment poka po šivih. Za zdaj je največja žrtev zasuka od mladih k starim prav ambiciozni trener Rožman, ki ima v slačilnici preveč bolj izkušenih od sebe.

Milaniča domžalske skrbi ne zanimajo, mariborske precej bolj. Kako izpeljati teden s čim manj prask ali kar v velikem slogu, je največja? »Želimo ponoviti ligaško predstavo, ki je bila ustvarjalna, a je res, da edinstvenega scenarija, da smo si zabili dva gola, ne želim več videti,« je bil odločen 50-letni Izolan, ki si še ene sezone brez lovorike niti po pomoti ne more privoščiti.
»Moči, volje in želje nam ni manjkalo. Verjamem, da bomo nagrajeni tudi rezultatsko,« pa se je po še enem prvenstvenem razočaranju v Kidričevem (0:0) tolažil Rožman, ki v Ljudskem vrtu še ne bo mogel računati na izkušenega Bošnjaka in ključnega povezovalca igre Senijada Ibričića.


Lani 21:29, letos 37:20


Odsotnost enega od dveh najboljših strelcev lige v mariborskem taboru Jana Mlakarja za vijolične ni katastrofa, a po malem izpostavlja ključne razlike med Mariborom in Domžalami v tej sezoni. Mariborčani so lani v 13 kolih zabili le 21 golov, Domžalčani 29. V tej je razmerje povsem obratno, vijolična učinkovitost je sanjska, saj so v 13 tekmah dosegli kar 37 golov, medtem ko je domžalska krepko nazadovala. Domžale so v tej sezoni zabile le 20 golov.

Povratne tekme bodo v sredo 31. t. m.

Preberite še:

Komentarji: