Milanič pričakuje tudi drevi enak Maribor kot v Reykjaviku

Danes (20.15) letošnja evropska premiera pod Kalvarijo. Štajerci veliko boljši že na Islandiji, drevi bodo dodatno motivirani.

Objavljeno
17. julij 2019 15.00
Posodobljeno
17. julij 2019 16.08
Novinec v vijoličasti majici Andrej Kotnik je v Reykjaviku uspešno presenetil nogometaše Valurja. FOTO: Tadej Regent
Kaj lahko pričakujejo navijači Maribora od današnjega večera (20.15) v Ljudskem vrtu? Tako veličastno predstavo vijoličastih kot prejšnji teden v Reykjaviku ali reprizo klavrne sobote s Triglavom? Veliko bližje je vendarle prva možnost, po kateri bi slovenski nogometni prvaki zanesljivo zakorakali v 2. kolo kvalifikacij za Uefino paradno tekmovanje – ligo prvakov.

Mariborčani drevi po napredovanje v 2. kolo kvalifikacij za ligo prvakov.
Valur neugoden, toda pravšnji tekmec za trenutni položaj Štajercev.
Darko Milanič: Na Islandiji smo ga uspešno razširili, to želimo ponoviti.


Štajerski nogometni ponos bo drevi gotovo pritegnil pod Kalvarijo dovolj navijačev za klasičen evropski večer. Povratna tekma 1. kola boja za ligo prvakov bi morala biti le zahtevna formalnost – po zmagi s 3:0 v Reykjaviku –, toda Mariborčani bodo v spopadu z Valurjem gotovo dovolj motivirani in nabrušeni za novo zmago pod Uefinim dežnikom.Sobotni spodrsljaj s Triglavom je namreč dobil nadaljevanje tudi med uradno novinarsko konferenco pred drevišnjim snidenjem z Islandci (20.15). Trener vijoličastih Darko Milanič je – potem ko se je klub najprej opravičil za medijski molk po porazu s Kranjčani – pokomentiral dogodke, sporno sojenje in taktiko, s katero je v prvem polčasu krenil nad Gorenjce brez klasičnega napadalca v enajsterici.

image
Morebitni začetni enajsterici Maribora in Valurja. FOTO: Delova Infografika


Milanič nad Valur kot v Reykjaviku


»Z rotiranjem in zamenjavami igralcev smo želeli ponuditi več minut fantom, kot je Vancaš Požeg, in jih čim prej spraviti v pravi tekmovalni ritem. Ne nazadnje smo želeli ponuditi navijačem tudi nekaj obrazov, ki so okrepili naš klub v prestopnem roku. To je bilo gotovo smiselno. V tej tekmi smo potrošili ogromno energije za nenogometne stvari, številni dogodki so vplivali na končni rezultat. Kdor želi razumeti, bo razumel, da je velika razlika med vodstvom z 1:0, rezultatom 0:0 in zaostankom 0:1. V drugem polčasu smo jurišali na vrata, bili blizu, toda spet prejeli gol, nič drugega nam ni šlo na roko ... Od preusmerjenih strelov tekmecev, pa njihovega drugega gola iz ofsajda ... Škoda, da je šla tekma v takšno smer. Jaz sem videl zbrane in prisotne naše fante. Tudi Triglav zna igrati nogomet, mi tega ne bomo pozabili,« je še dodal Milanič.

image
»Fantom sem naročil, naj le izpolnijo svoje obveznosti, pa bomo vsi skupaj gotovo zadovoljni,« je zatrdil Darko Milanič. FOTO: Mavric Pivk


Šport je tako poseben tudi zavoljo dejstva, da akterjem nenehno ponuja nove izzive – eni tekmi sledi druga, priložnosti za odziv ne manjka. Tudi zavoljo tega prihaja povratna tekma z Valurjem kot naročena za favorizirano štajersko nogometno družino. Morebitna nova zmaga bi dodatno okrepila mariborski količnik na Uefini jakostni lestvici, zavihtela klub v spopad z boljšim iz para AIK vs Ararat (1:2) in, ne nazadnje, blagodejno vplivala na splošno vzdušje pod Kalvarijo.

»Pripravo smo gradili na opravljenem v Reykjaviku. Tedaj smo bili zadovoljni s pristopom, z načinom, na katerega smo se lotili tekme in se držali načrta. Tudi drevi mora biti tako. Moštvo Valurja zna biti nevarno, verjemite, prejšnji teden smo z odliko opravili dolžnosti in režijo tekme držali v svojih rokah. Fantom sem naročil, naj le izpolnijo svoje obveznosti, pa bomo vsi skupaj gotovo zadovoljni,« je zatrdil Darko Milanič, ki se zaveda, v čem je Maribor zanesljivo boljši od Valurja – v igri. »Na Islandiji smo gostitelje uspešno razširili, to bomo poskušali ponoviti.«


Islandci nekoč že zavili v črno Stožice


Milanič ima gotovo prav, Valur – realno – ne more ogroziti Maribora, četudi bi imel v svojih vrstah daleč najboljšega nogometaša iz države s 338.000 prebivalci – 40 milijonov evrov vrednega Gylfija Sigurdssona. Zanimivo, islandski mediji drevišnji tekmi ne namenjajo posebne pozornosti, veliko močneje jih zanima prav zvezdnik Evertona, ki je marca 2013 pokvaril vrnitev Srečka Katanca na slovensko klop, ko je zabil Slovencem dva gola v Stožicah. Bolj jih zanima vprašanje, ali je Gylfi zadovoljen z okrepitvami (Delph, Gomes, ...), s katerimi bo Everton želel izboljšati 8. mesto iz minule sezone premier league.

image
Jasmin Mešanović (desno) je bil predlani že uspešen proti Islandcem, ko je Maribor izločil Hafnarfjordur. FOTO: Uroš Hočevar


Upoštevaje sobotne nevšečnosti s sodniki, ki so dodatno spodbodle Mariborčane, izid tekme v Reykjaviku (0:3) in splošno ambicijo Valurja ni težko predvideti, da bi moral gostitelji priteči na zelenico štadiona v Ljudskem vrtu – odprli ga bodo ob 18.45 – bolj nabrušeni in močneje motivirani. Kljub visoki prednosti Štajercev s prve tekme v Reykjaviku torej pod Kalvarijo upravičeno pričakujejo nov nogometni spektakel in napredovanje v naslednje evropsko sito.

40 milijonov evrov
velja na trgu najboljši islandski nogometaš Gylfi Sigurdsson, dobre tri milijone vsa ekipa Valurja