Maribor z morebitno zmago v družbo Manchester Uniteda in Rome

Le ena tekma loči slovenske prvake do vnovične uvrstitve v evropsko ligo. Drevi v Ljudskem vrtu 10.000 navijačev.
Fotografija: Formula za podvig Maribora? Rok Kronaveter (desno) bi moral zabiti kakšen gol, Špiro Peričić in Saša Ivković pa zapreti dostop do štajerskih vrat. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Formula za podvig Maribora? Rok Kronaveter (desno) bi moral zabiti kakšen gol, Špiro Peričić in Saša Ivković pa zapreti dostop do štajerskih vrat. FOTO: Tadej Regent

Manchester United, Lazio, Istanbul in Maribor ... To bi bila možna skupina evropske lige na jutrišnjem žrebu dvanajstih skupin v Monte Carlu, v katerem bodo med nosilci tudi Arsenal, Roma, Porto in drugi nogometni velikani. Manjka »le« temeljni pogoj: zmaga Maribora v drevišnji (20.15) povratni tekmi z bolgarskim prvakom Ludogorcem (0:0).



Mariborčani so pripravljeni na svojo nogometno tekmo leta: zadnje dejanje kvalifikacij za evropsko ligo si bodo zapomnili bodisi kot zadnji vrhunec letošnje evropske poti bodisi kot premagano oviro pred čudovito jesensko pripovedjo. V prvem primeru bi bilo 10.000 navijačev zavitih v črno, v drugem bi se čaga v mestu ob Dravi zavlekla v petkove jutranje ure.

Izhodišče pred nocojšnjim spektaklom v Ljudskem vrtu je znano, izid prve tekme 0:0 pa zgolj navidez odličen za Maribor: Štajerci morajo drevi zabiti gol več od Bolgarov, v nasprotnem primeru lahko pod Kalvarijo priromajo le do izvajanja enajstmetrovk. Kako doseči kakršnokoli zmago, četudi z 1:0 ali 5:4? Težko, saj premore Ludogorec strahovit potencial v napadu, toda nov zgodovinski podvig je možen – obramba je slabši del Bolgarov.

V začetni enajsterici Maribora zanesljivo ne bo kaznovanega Dina Hotića. FOTO: Delo
V začetni enajsterici Maribora zanesljivo ne bo kaznovanega Dina Hotića. FOTO: Delo


»Ključno bo potrpljenje igralcev in navijačev, saj imamo opraviti z izjemno kakovostnim tekmecem. Zavedamo se, da bomo morali igrati bolj konkretno kot v Razgradu, saj nam neodločen izid najbrž ne prinaša dovolj. Saj se že v Bolgariji nismo želeli braniti vso tekmo, toda v napadu smo sestavili premalo in zato nismo dovolj ogrozili tekmečevih vrat,« se zaveda mariborski trener Darko Milanič. Izolan bo računal na večino svojih adutov, pogrešal bo le učinek Dina Hotića, ki je bil prejšnji teden izključen v Bolgariji. »Na njegovem položaju bo igral eden od trojice Kotnik, Kramarič in Mešanović,« je pojasnil Milanič, ki naj bi poslal v ogenj tudi Sašo Ivkovića. Srbski branilec, rojen leta 1993 v Vukovarju, bo igral zadnjo tekmo v vijoličasti opravi, potem se bo preselil v Združene arabske emirate, v obratni smeri pa bo potovalo 1,5 milijona evrov. Milanič namreč nima veliko manevrskega prostora za eksperimente – njegova ožja obramba je zavoljo upokojenih in poškodovanih igralcev vitkejša od »viktorijinih« manekenk ...


Stavnice verjamejo Ludogorcu


Slovenski prvaki poznajo občutke, kakršni jih bodo prevevali med 20.15 in 22.10 v Ljudskem vrtu. Klub je v obdobju športnega direktorja Zlatka Zahovića igral več tovrstnih tekem, ne nazadnje se je prek njih trikrat prebil v evropsko ligo (2011, 2012, 2013) in dvakrat v najmočnejše nogometno tekmovanje na svetu – ligo prvakov (2014, 2017). Bomo videli, kako se bo odvijal večer v štajerski metropoli, na razplet bo vplivalo ogromno dejavnikov – od visoke zmage Maribora nad Bravom, ki je vlil nujno samozavest zasedbi Darka Milaniča, do menjave trenerja Ludogorca pet minut po njegovi nedeljski tekmi s Slavijo, kar pogosto pomeni spodbudo za »šokirane« igralce, in meril angleškega sodnika Craiga Pawsona.

Saša Gajser, Zlatko Zahović in Darko Milanič bodo poskušali prelisičiti strokovni štab Ludogorca. FOTO: Tadej Regent
Saša Gajser, Zlatko Zahović in Darko Milanič bodo poskušali prelisičiti strokovni štab Ludogorca. FOTO: Tadej Regent


Stavnice verjamejo v napredovanje Bolgarov (1,4 proti 2,7), toda Štajerci so v osrčju Balkana vendarle iztržili aktiven rezultat in bodo malo verjetno vnovič igrali tako medlo kot prejšnji teden. »Želim, da fantje dihajo za podvig, želim, da Pirić ubrani, kar mora in morda še kakšen strel več, in želim, da celotno tekmo garamo na igrišču. Le tako nas lahko nogomet nagradi,« je prepričan Milanič. Mariborčani bodo četrtič v tej evropski sezoni pritekli na zelenico svojega štadiona ob enaki uri 20.15, lovili bodo tretjo zmago po uspehih z Islandci in Švedi ter porazu z Norvežani. Nekdanji temeljni cilj igranja šestih evropskih tekem so že presegli, drevišnja bo osma od premiere v Reykjaviku 10. julija. V zadnjih sezonah so postavili letvico veliko višje, zato navijači tudi v spopadu z zajetno bogatejšim Ludogorcem zahtevajo podvig, četudi ta na papirju ni realen.

Preberite še:

Komentarji: