Maribor že prehiteva Olimpijo

Prestopni rok je v polnem ritmu in bo trajal do konca septembra. Milijonske odškodnine to poletje ni na dlani.
Fotografija: Dalmatinec Roko Baturina (v sredini) se je v Sp. Šiški brusil in izbrusil, njegove gole in igre pa bo bržkone vnovčil zagrebški Dinamo. Madžarski prvak Ferencvaros Dinamu ponuja več kot milijon evrov odškodnine za mladega napadalca  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Dalmatinec Roko Baturina (v sredini) se je v Sp. Šiški brusil in izbrusil, njegove gole in igre pa bo bržkone vnovčil zagrebški Dinamo. Madžarski prvak Ferencvaros Dinamu ponuja več kot milijon evrov odškodnine za mladega napadalca  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po dobrem tednu dni odmora bodo slovenski nogometni prvoligaši konec tedna že v pripravljalnem ritmu za novo sezono. Staro bosta sicer v četrtek s povratno tekmo dodatnih kvalifikacij v Kranju zaprla Triglav in Gorica (1:1). Glavno vprašanje je, v kakšnih zasedbah bodo 12. avgusta začeli 30. sezono 1. SNL, potem ko je kadrovsko načrte igralcev in klubov povsem spremenilo podaljšanje sezone in epidemija koronavirusa?

Prestopni rok velja že od 15. t. m., potegnil pa se bo do konca septembra. Iz tega zornega kota klubi niso v položaju, da bi z nepremišljenimi nakupi tik pred zdajci, začetkom prvenstva, posegli po nepreverjenih novincih. Toda upoštevati kaže, da bi slab rezultatski štart lahko sprožil plaz in že v poletnem delu sezone povzročil alarmantno stanje.

Številnim prestopom se ne bo mogoče izogniti, še posebej pri klubih, ki so spomladi reševali druge zadrege in upali, da bodo poleti z manj stresa in bolj jasnim denarnim stanjem lahko dopolnili moštvo.

Postavni in nepopustljivi štoper Ilija Martinović je Aluminij zamenjal za Maribor. FOTO: Tadej] Regent/Delo
Postavni in nepopustljivi štoper Ilija Martinović je Aluminij zamenjal za Maribor. FOTO: Tadej] Regent/Delo

 

V Ljudskem vrtu tudi rehabilitacijski center


V prednosti so klubi, ki so glavnino prestopov že opravili, ali pa so zadržali jedro zasedbe. Eden od takšnih je poraženec minule sezone Maribor, ki je pod taktirko novega športnega direktorja Oliverja Bogatinova tako rekoč končal selekcijo in jo dopolnil z novinci. Med njimi je najvidnejši igralec mladi Jan Repas, ki se bo po neposrečeni avanturi v Franciji pri Caenu poskušal rehabilitirati v vijoličnem dresu. Iz posoje pri Bravu sta se vrnila tudi odlični 20-letni napadalec Aljoša Matko in 22-letni Martin Kramarič. Vratarsko konkurenco je zaostril Ažbe Jug, branilsko pa bivši član Aluminija Ilija Martinović.



Slovenski prvak Celje (iz Velenja je že pripeljal krilčnega napadalca Mića Kuzmanovića) upa, da bo v kvalifikacije za ligo prvakov šel v šampionski zasedbi in ključne junake na evropsko tržišče usmeril po koncu kvalifikacij.
Še pred razburljivim finišem prvenstva pa je ujel najboljšega Aluminijeva podajalca Matica Vrbanca.

Pri Muri so tudi stavili na udarno jedro iz minule sezone, a ima prekmurski klub še rezerve v kakovostnejši izbiri tujca ali dveh, treh. Pri Aluminiju že poznajo formulo, kako zapolniti vrzeli. Nekaj igralcev bodo potegnili iz domačega okolja, nekaj pa prek meje čez Haloze s Hrvaškega. Sicer pa so že prej oblikovali široko moštvo z dolgo klopjo.


Dinamo bo vnovčil Bravovo dobro delo


Spomladansko odkritje Bravo je ostal brez najboljših napadalcev, poleg Matka in Kramariča je odšel tudi odlični Roko Baturina, ki se je vrnil k Dinamu. Zanj se je močno zavzel madžarski prvak Ferencvaros, ki naj bi za brušenje nadarjenega Dalmatinca pri Bravu plačal zagrebškemu Dinamu kar poldrugi milijon evrov odškodnine. Morda bodo »modri« kakšen evro preusmerili tudi v Sp. Šiško.

Na sploh bo pri slovenskih klubih v drugi polovici avgusta in prvi septembra še zelo velika gneča na »magistrali« proti hrvaškemu glavnemu mestu, kjer že čakajo novi upi, ki jim SNL kot izhod v sili pomeni pomembno postajo na razvojni poti.

Potem ko se je uveljavil v domžalskem dresu se bo Jan Repas (desno) v tekmovalni ritem poskušal vrniti v vijoličnem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Potem ko se je uveljavil v domžalskem dresu se bo Jan Repas (desno) v tekmovalni ritem poskušal vrniti v vijoličnem. FOTO: Leon Vidic/Delo


Pri Olimpiji po pravilu zamujajo s sestavljanjem moštva. Spet na glas in za pomirjanje navijačev omenjajo zasuk k domačimi igralci, ki so resnici na ljubo, že pod taktirko Safeta Hadžića prihajali do veljave – Vitja Valenčič, Enrik Osterc, Timi Max Elšnik, Mihael Pavlović, ... Če bo na kakšnem igralnem položaju zazijala luknja, jo bodo zapolnili z nakupom ali posojo. Po vsej verjetnosti iz Hrvaške. Novincev zagotovo ne bo manj kot pet, če želijo pri Olimpiji, kot so pojasnili enega od razlogov za klavrn zaključek sezone, sestaviti značajsko pozitivno zasedbo.

Ambiciozno se med najboljše vrača Koper, ki je iz Maribora domov vrnil Aleksandra Rajčevića. Veliko si obeta tudi od pri Mariboru zapostavljenega Bošnjaka Nardina Mulahusejnovića, upa še na kakšnega povratnika. Sosedom in tekmecem iz Sežane je speljal Stefana Stevanovića. Uganka je sežanski Tabor, ki naj bi ga še naprej vodil trenerska osvežitev Mauro Camoranesi. Njegov izjemen igralski ugled je eno od zagotovil, da bi pri Taboru vnovič lahko sestavili konkurenčno moštvo. Triglavovo kadrovanje bo narekoval obstanek ali izpad.

Z odkupom pogodbe za prvega strelca Arnela Jakupovića so Domžale začele prestopni rok. FOTO: Nejc Berce//NK Domžale
Z odkupom pogodbe za prvega strelca Arnela Jakupovića so Domžale začele prestopni rok. FOTO: Nejc Berce//NK Domžale


Prestopov v drugo smer, v tujino in za zajetnejšo odškodnino s sedemmestnim številom, poleti ali zgodaj jeseni ni na dlani. Razen če bi v evropskih kvalifikacijah zablestel kdo od ligaških junakov minule sezone. Trenutno je največji prestop izpeljal Olimpijin branilec Magny Bagnack, za katerega je Partizan plačal pol milijona evrov odškodnine.

Preberite še:

Komentarji: