Mauro Camoranesi novi trener Maribora

Sloviti Argentinec in najuspešnejši slovenski klub sta našla skupni jezik. Pogodba do leta 2023.
Fotografija: Športni direktor Maribora Oliver Bogatinov je v Mauru Camoranesiju našel neustrašnega bojevnika, ki bo znal predramiti tudi slačilnico. FOTO: Grega Wernig
Odpri galerijo
Športni direktor Maribora Oliver Bogatinov je v Mauru Camoranesiju našel neustrašnega bojevnika, ki bo znal predramiti tudi slačilnico. FOTO: Grega Wernig

Mauro Camoranesi je novi trener najboljšega slovenskega nogometnega kluba Maribor. Neznanke o nasledniku Sergeja Jakirovića je klub razrešil danes popoldne, ko je z Argentincem uskladil vse podrobnosti in se predvsem dogovoril s sežanskim klubom CB24 Tabor, ki je imel pogodbo s Camoranesijem do junija prihodnje leto. Maribor in Camoranesi sta se dogovorila za sodelovanje do leta 2023.

»Vesel sem, da smo sklenili dogovor. Maribor sprejemam kot velik izziv, ki se ga veselim. Dobro se zavedam, kaj pomeni Maribor v slovenskem prostoru in prišel sem, da nadaljujemo uspešno zgodbo. Verjamem, da lahko s skupnimi močmi izoblikujemo ekipo, ki bo spet igrala vodilno vlogo v državi. Temelji so dobri, osnova moštva je dobra in gremo delat,« je prihod v Maribor pospremil nekdanji zvezdniški član Juventusa in italijanske reprezentance, s katero se je leta 2006 v Nemčiji zavihtel na svetovni prestol.


Prišel je januarja


»Reprezentanca je reprezentanca. Nimam strahu iti v 'vojno', in je enako, kot bi prevzel klub,« je pred poldrugim mesecem v pogovoru za Delo povedal Mauro Camoranesi. Sloviti Argentinec je govoril o možnosti, da bi sedel na selektorski stolček Slovenije, če bi Matjaž Kek sprejel vabilo hrvaškega prvaka Dinama, a je hkrati nakazal, da bi brez obotavljanja prevzel Maribor ali Olimpijo.

Mauro Camoranesi se je na Mladinski ulici že predstavil. FOTO: Grega Wernig
Mauro Camoranesi se je na Mladinski ulici že predstavil. FOTO: Grega Wernig


Kot da bi slutil, kaj se mu bo ponudilo po vsega dveh tekmah nove ligaške sezone, se je Camoranesi bližal Ljudskemu vrtu in ga ujel že po vsega dveh tekmah na začetku nove sezone in po devetih mesecih, odkar je 3. januarja postal trener CB24 Tabor.

Podrobnosti so usklajevali še danes, toda ni bilo presenečenje, da je športni direktor Oliver Bogatinov ujel velikega kapitalca, ki ga je potreboval po evropskem nokavtu in tudi po koronskem prvenstvu, ki se je za Maribor sicer razpletel z drugim mestom. A ne za Olimpijo, marveč za Celjem, kar je bilo za vijolične privržence vendarle preveč. Eden od glavnih krivcev za ligaški poraz pa je bil prav Camoranesi, ki je s Taborom spomladi v Ljudskem vrtu iztržil točko, doma pa premagal Maribor.


Navijači so lahko pomirjeni


Po Darku Milaniču, Anteju Šimundži in hrvaškemu trojčku Ante Čačić, Krunoslav Jurčić in Sergej Jakirović, če govorimo o obdobju, ki ga je s postavljanjem Maribora na evropski zemljevid začel pisati nekdanji športni direktor Zlatko Zahović, je Camoranesi prav gotovo prijetna osvežitev za strokovno in značajsko usmerjenost pod Kalvarijo. Mariborčani nujno potrebujejo moža, ki bo vlil nove moči v celotni klubski ustroj in bo hkrati užival skorajda plebiscitarno zaupanje med navijači. Camoranesi ta trenutek upodablja moža z močno strokovno in osebno avtoriteto v slovenskem klubskem nogometu, v katerem je bilo preprosto premalo mešanja nogometnih kultur: premalo z zahoda in preveč z jugovzhoda.

V tem pogledu je Camoranesijeva izbira pomenila »win-win« položaj za Maribor in 43-letnega Argentinca, čigar svetovni sloves bo vsaj delno ublažil mariborski padec na obrobje in dal upanje, da bi lahko vrnil ugled.

Stari, mladi, počasni ali hitri, Camoranesi bo zahteval maksimum. FOTO: Leon Vidic/Delo
Stari, mladi, počasni ali hitri, Camoranesi bo zahteval maksimum. FOTO: Leon Vidic/Delo


Še z več domišljije


Ali si Maribor sploh lahko privošči investicijo, ni vprašanje. Davor Škerjanc, športni direktor Tabora, je pozimi rekel, da celoten Camoranesijev štab stane manj, kot je bila Milaničeva plača. A koliko je iztržil Tabor? Maribor je odločal o naslednjih možnostih: prva je, da bi najel cenejšo in manj slavno delovno silo ter upal, da se bodo po kakšnem naključju vsi kamenčki zložili v uspešen mozaik, druga pa, da se bo ravnal po reku, kdor tvega, zmaga. V prvo je sodila tudi možnost odkritja novega trenerskega aduta v Sloveniji iz mlajšega rodu, v drugo, da bi bil neuspešen tudi svetovni prvak.

Pri Camoranesijevem ustoličenju velja upoštevati, kaj ponuja njegova nogometna filozofija, ki je bila pri sežanskem klubu zelo očitna. Ta je za trenutni položaj Maribora naravnost idealna. Argentinec resda ni umetnik, ki uživa v neskončnih podajah in preigravanjih, temveč bojevnik, ki stavi na maksimum v vsem. Izhajati kaže tudi iz njegove ocene o Mariboru.

»Je najbolj evropski, a z manj domišljije v igri, toda z veliko fizike,« je označil vijolične.

Camoranesi resda ne bo prinesel skrajnega odmika od nadzorovane igre, a bo najustvarjalnejšim dopustil domišljijo. Leteti pa bodo morali hitri in počasni, mladi in stari ...

Preberite še:

Komentarji: