Mariborčani razkrili: SNL sredi julija zahtevnejša od Evrope

Štajerci še nikdar niso krenili v Evropo tako učinkovito kot letos.

Objavljeno
18. julij 2019 18.01
Posodobljeno
18. julij 2019 18.01
Marcos Tavares in Rok Kronaveter sta z dvema goloma potopila Valur tudi v Ljudskem vrtu. FOTO: Tomi Lombar
Maribor je opravil z Valurjem iz Reykjavika veliko lažje, kot je pričakovala večina v Sloveniji. Po izidu 2:0 (Kronaveter, Tavares) in napredovanju s skupnih 5:0 se zdi, da je slovenski nogometni prvak nared tudi za veliko večje izzive v boju za Uefino ligo prvakov. Švedski prvak AIK Stockholm prihaja v 2. kolu pod Kalvarijo »kot naročen«.Navidez »dolgočasna« povratna tekma z islandskim prvakom razkriva veliko: Štajerci so v seštevku dobrih 180 minut prevladovali tako v Reykjaviku kot Ljudskem vrtu in si zasluženo priigrali dvoboj z veliko močnejšim prvakom Švedske. Logično, da so se v sredo zvečer pod Kalvarijo »dolgočasili« tudi nekateri navijači, podprti s kakšnim špricerjem; zasedba Darka Milaniča je bila za dva razreda boljša od tekmeca, ki je prvič »ogrozil« Kenana Pirića šele v izdihljajih prvega polčasa. Vijoličasta barka je preživela ta napad vikingov, ki je bil pravšnje opozorilo pred zahtevnim spopadom z AIK, v katerega bodo krenili Slovenci že prihajajočo sredo – vnovič pred svojimi navijači.


Trener Darko Milanič je imel prav


»Tako AIK kot Ararat sta kakovostna, razlika je le v njunih konceptih. Skandinavci so disciplinirani, polni ritma, drugi stavijo na večjo posest žoge. O tem, ali smo s Švedi res dobili lažjega tekmeca, presodite sami, najbrž mi ni treba odgovarjati,« je povedal dovolj mariborski trener Darko Milanič in dodal, da ne more vplivati na urnik evropskih tekem, zato sprejema dejstvo, da bo Maribor igral prvo tekmo s Švedi v Ljudskem vrtu. Toda ob tem opozarja pred prehitevanjem dogodkov po desni strani. »Pozor, pred nami sta izjemno zahtevni tekmi, toda prvi je na vrsti dvoboj z neugodnim Rudarjem v Velenju, šele nato sledi evropski test s Švedi,« še pravi Izolan na klopi slovenskih prvakov.

image
Mariborov trener Darko Milanič je upravičeno zadovoljen po prvem letošnjem izpitu v Evropi. FOTO: Tomi Lombar


Milanič je imel še kako prav, Štajerci v tem tisočletju še nikdar niso krenili v Evropo bolj učinkovito in še nikdar dobili prvega dvoboja s skupno razliko petih golov! Izjemo predstavlja neverodostojen pokal intertoto, v katerem je Maribor junija 2006 izločil andorsko moštvo St. Julia z razliko osmih golov (3:0, 5:0). Obenem pa drži, da jim je spodrsnilo »le« na igriščih 1. SNL … Vijoličastim je v lastnem domicilu spodrsnilo proti osmi ekipi prejšnje sezone, ki je pobegnila pred izpadom skozi šivankino uho, ob tem pa prejela med vsemi člani prve lige daleč največ golov (51:83).

Maribor v boju za LP dobil zahtevnega, toda premagljivega tekmeca.
AIK premore nogometaše s podobno tržno vrednostjo kot vijoličasti.
Štajercev ne sme zavesti bogato leporečenje Švedov na njihov račun.


V seštevku torej drži: prva SNL je sredi julija močnejše tekmovanje od evropskih pokalov … Trditev bo seveda bledela iz tedna v teden, že naslednji izziv Maribora pod Uefinim dežnikom bo velik kot Triglav in strahovito pomemben. Morebiten uspešen razplet merjenja moči z najmočnejšim švedskim klubom bo delno odgovoril na domet slovenskega šampiona v boju za ligo prvakov. Navsezadnje švedski klubi na Uefini jakostni lestvici ne kotirajo zaman 17 mest višje od islandskih (22. proti 39., slovenski so 31.).


Švedi polni pohval na račun Štajercev


Naslednjo sredo in teden dni zatem se obeta – vsaj na papirju – izenačen slovensko-švedski spopad. Kluba premoreta igralski kader s podobno tržno vrednostjo, tudi Švedi so polni hvale na račun Štajercev.

7 tujcev
je začelo zadnjo tekmo AIK z Araratom, 5 tujcev pa tekmo Maribora z Valurjem


»Maribor je dobra ekipa z bogatimi izkušnjami v Evropi. Vemo, da nas čaka težko delo, toda moramo se boriti za napredovanje,« je prepričan napadalec Tarik Elyounoussi, 31-letni norveški reprezentant in stari znanec slovenske reprezentance. Podobno meni zvezni igralec Sebastian Larsson: »Jasno je, da je Maribor razred nad Araratom in bo zelo težko.« Anton Saletros je zatrdil, da bo poiskal informacije pri nekdanjemu soigralcu iz Rostova in prijatelju Žanu Majerju, Mariborčanu, ki odlično pozna vijoličaste … Časopis z največjo naklado na Švedskem, Aftonbladet, pa je AIK opozoril, da je Zahovićev Maribor petkrat igral v skupinskem delu: trikrat v evropski ligi, dvakrat v ligi prvakov. Še najdlje je šel pomočnik trenerja pri AIK Patric Jildefalk: »Ne le za razred, čaka nas za dva razreda močnejši tekmec, kot je bil Ararat.«