Mariborski kralj zabil gol za miren spanec

Vijolični nogometaši so po hudem boju ugnali Gruzince in se uvrstili v 3. kolo kvalifikacij za evropsko ligo.

Objavljeno
02. avgust 2018 22.50
Posodobljeno
03. avgust 2018 06.54
Marcos Tavares (levo) se je dan po novi pogodbi odrezal še z golom za končnih 2:0. Foto Mavric Pivk
Maribor – Športni ponos mesta pod Pohorjem, NK Maribor, je preskočil tudi drugo evropsko oviro v teh vročih poletnih dneh, tokrat iz Gruzije, in bo čez en teden na uvodni tekmi 3. kola kvalifikacij evropske lige igral na Škotskem proti domačim Glasgow Rangers. Olimpija je pričakovano napredovala na Severnem Irskem in bo čez en teden igrala s HJK iz Helsinkov, nogometaši Rudarja pa so se v Bukarešti poslovili od evropske sezone.

»Naj se to poletje ne konča,« so razmišljali številni privrženci nogometašev v vijoličnih dresih, ko so v pozno popoldanski pripeki pod Kalvarijo korakali proti svojem nogometnem hramu – štadionu v Ljudskem vrtu. Tu so se pred dvema tednoma razveselili uvodne letošnje evropske zmage proti Partizaniju iz Tirane, sinoči je bila pred Marcosom Tavaresom in druščino zahtevnejša naloga: izločitev gruzinskega moštva Čihura, potem ko se je prva tekma v Gruziji razpletla brez zmagovalca in golov – 0:0.

Glasna množica domačih privržencev je vlivala energijo domačemu moštvu od prvega sodnikovega žvižga, štadion pa je prvič zares oživel v 10. minuti, ko si je spretno, v svojem znanem slogu, prostor pred vrati priigral kapetan Tavares. Slavljenec, ki je dan prej s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem slavnostno podpisal novo podobo do leta 2021, je naredil pred vrati Gruzincev vse po željah – z izjemo zaključnega strela. Žoga se mu je izmuznila, usmeril jo je daleč od desne vratnice gostov.

A obenem je napovedal nadaljevanje napadalnega vijoličnega pristopa, prav sam je imenitno podal izkušenemu Marku Šulerju, po čigar strelu pa je žoga zletela prek vrat. V nadaljevanju si je aplavz maloštevilne skupine iz Gruzije prislužil zelo zanesljivi Dino Hamzić, zelo zanesljivi Sarajevčan v vratih Čihure. Trikrat zapored je imenitno posredoval ob nevarnih domačih poskusih. Mariborska igra je bila ustvarjalna, ohranjala je rep in glavo, a mnogi med navijači se niso več mogli izogniti zaskrbljenosti. Mar bo mreža tekmeca tako kot na zadnjih dveh tekmah v Tbilisiju in doma z Muro spet začarana?

Za nameček so bili posamezni pobegi gostov nevarni, za Jasmina Handanovića ni bilo oddiha, nenehno je moral ohranjati previdnost in zbranost.
 

Neupravičeno razveljavljen gol


Drugi polčas pa je že kmalu ponudil še bolj odločno predstavo mariborskega moštva. Popravnega izpita pač ni bilo več na voljo, treba je bilo zabiti gol! In vijolični nogometaši so zadeli – v 55. minuti Saša Ivković po natančnem Derviševićevem predložku. Štadion je eksplodiral, a slavja je bilo hitro konec: turški sodnik je gol razveljavil zaradi domnevnega prekrška nad vratarjem. V Ljudskem vrtu pa sinoči ni bilo tako kot na zadnjem mundialu z novo tehnologijo VAR, ki bi jasno razkrila, da je gostujočemu čuvaju mreže preprosto spodrsnilo …

A časa za jezo ali objokovanje preprosto ni bilo. Toda ko je pozneje prav navdahnjeni Tavares imenitno podal bliskovitemu Luki Zahoviću, ta pa v slogu velikih strelcev zadel za tako težko pričakovani gol, si je Ljudski vrt oddahnil. A le za hip! Zdaj so se zbudili tekmeci, si pripravili dve zreli priložnosti za izenačenje, pa ledene prhe za Maribor le ni bilo. Razvnel se je odprt boj, Derviševićev poskus je ustavila prečka, tudi na domači polovici je bilo še živahno, nakar pa je piko na i prav živahnemu večeru za končnih 2:0 postavil za vijolično barvo kralj nogometa – Marcos Tavares.