Mariboru tesen poraz še ni zaprl vrat raja

Po sijajnem začetku in golu Tavaresa je Maribor prvo tekmo 4. kola kvalifikacij za ligo prvakov v Izraelu izgubil z 1:2.

Objavljeno
17. avgust 2017 01.52
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Maribor je še močno v igri za tretjo uvrstitev v ligo prvakov. Prvo tekmo v Beršebi proti Hapoelu je sicer izgubil z 1:2, a bo zaradi gola v gosteh v torek v Ljudskem vrtu v povratni tekmi za napredovanje v LP zadostovala že minimalna zmaga z 1:0.

»Prekršek se je začel zunaj kazenskega prostora,« je tretji in odločilen trenutek dvoboja na štadionu Turner komentiral mariborski trener Darko Milanič. Blaž Vrhovec je v sodnikovem dodatku prvega polčasa preko rame potegnil prodirajočega domačega kapetana Maora Meliksona, ki je padel znotraj kazenskega prostora in prepričal švedskega sodnika Jonasa Erikssona, da je dosodil kazenski strel. Sprva se je zazdelo, da je bila Švedova odločitev vendarle preveč »domačijska«, toda prav veliko mu ni bilo mogoče očitati. Vrhovčeva roka je bila na tekmčevi rami in tudi del prekrška je bil v kazenskem prostoru. Zanesljivi izvajalec kazenskega strela je bil Shir Tzedek, žogo je zabil pod prečko.

Za slovenskega prvaka nesrečen zaključek prvega polčasa niti približno ni nakazoval, da bi se v drugem polčasu tekma visokega ritma iz prvih 45 minut spremenila v taktično bitko. A se je, zahvaljujoč nekoliko podjetnejšemu Mariboru in tudi gostitelju, ki je po resnično peklenskem prvem polčasu »potegnil zavoro«.

Mariborčanom se je v sveti deželi posrečil sanjski uvod. Kapetan Marcos Tavares je v slogu lisjaka izkoristil zmedo Hapoelovih štoperjev Tzedeka in Loai Taha. Ukradel jima je žogo 30 m od domačih vrat, stekel proti vratarju Guyju Haimovu, ga rutinirano obšel in s svojo redko zmotljivo levico žogo poslal v prazna vrata.

»Tekmec ima enega res odličnega igralca. Razen enkrat, smo ga uspešno ustavljali,« je Milanič komenitral igro Nigerijca Anthonyja Nwakaemeja, ki je le dve minuti po Tavaresovem golu z volejem neubranljivo zabil za izenačenje. Mojstrovina je opogumila sprva šokirane Izraelce, potem pa razigrane. Mariborčane so stiskali in jih napadali. To še ni pomenilo, da Štajerci niso imeli možnosti za nevarne nasprotne napade. Celo nasprotno, priložnosti za bliskovite preboje v osrčje domače branilske vrste, ki jo je Zlatko Zahović pred tekmo označil za nezanesljivo, je bilo več kot preveč. Toda Mariborčani so bili sila nenatančni, tako da so zaradi napačnih podaj bili prisiljeni v nenehno branjenje, ki jim je vzelo preveč moči. Posledica je bila tudi domača premoč, ki je ob koncu prvega polčasa tudi prinesla popoln rezultatski zasuk.

Kljub vidni premoči domačih v prvem delu je Maribor drugi polčas začel bistveno boljše. Praktično je vseh 45 minut narekoval igro, nadziral ritem, a tako kot v prvem polčasu je manjkala kakovostnejša napadalna igra. Domači vratar Haimov je bil tako rekoč brez resnega dela, dva mariborska poskusa z razdalje sta bila premalo, da bi lahko tekmo spremenila v srhljivko. Gostitelji so šele v zadnjih desetih minutah odločneje šli v napad, toda niso kaj prida tvegali. Zadovoljni so bili s tem, kar so dosegli v prvem polčasu, v katerem je bil eden – tako kot v drugem – od najboljših gostov vratar Jasmin Handanović. Po tekmi je bil več kot zadovoljen tudi mariborski trener Milanič.

»Tekma je bila naporna, v soparnem vremenu smo porabili veliko moči. V drugem polčasu smo gostitelje omejli na nasprotne napade, v čemer so sicer najboljši. Toda najpomembnejše je, da je rezultat dober. Seveda nisem z njim povsem zadovoljen, toda še nas drži v igri za napredovanje. To je pomembno, ker je Hapoel moštvo, ki doma ob bučni podpori igra navdahnjeno,« je postavil piko na i 48-letni Izolan.