Masaže, terapije, fitnes in bazen: Cristiano Ronaldo kljubuje tudi znanosti

Portugalski nogometni zvezdnik že nared za igro. Štiri do šest ur dnevno za rehabilitacijo.
Fotografija: »Zadnja vaja,« je zapisal Cristiano Ronaldo pod fotografijo. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
»Zadnja vaja,« je zapisal Cristiano Ronaldo pod fotografijo. FOTO: Instagram

Naslednji teden bo oživela liga prvakov, Juventus pa bo lahko na sredinem gostovanju v Amsterdamu računal tudi na Cristiana Ronalda. Strelski kralj lige prvakov naj bi ekspresno okreval po poškodbi stegenske mišice, ki jo je staknil na tekmi Portugalske in Srbije pred desetimi dnevi v Lizboni.



Večina vrhunskih športnikov pri 34 letih vstopa v posttekmovalno obdobje, išče alternativne vire zaslužka in nove prostočasne dejavnosti. Toda ne Cristiano Ronaldo. Nogometaš Juventusa živi za zmage, z železno voljo in s filigransko načrtovanim vsakdanjikom kljubuje mlajšim tekmecem in celo znanosti. »Njegovo telo deluje staro 24, ne pa 34 let,« nedavno ni zaman zatrdil eden od strokovnjakov.


Le Messi mu lahko sledi


Ronaldo je sopomenka za ligo prvakov, tako uspešen je sloviti CR7 v najmočnejšem Uefinem tekmovanju. Njegov dosežek 124 golov se zdi fantastičen, večina najboljših v Evropi lahko le sanja o tolikšnem številu tekem v ligi prvakov, toliko doseženih golov pa je zanje znanstvena fantastika – izjema je Barcelonin velemojster Lionel Messi, ki zaostaja za Ronaldom za 16 golov.

Portugalec filigransko načrtuje podrobnosti treninga, da bi bil čim bolje pripravljen za doseganje golov. FOTO: AFP
Portugalec filigransko načrtuje podrobnosti treninga, da bi bil čim bolje pripravljen za doseganje golov. FOTO: AFP


Razumljivo, da navijače zanima odgovor na vprašanje, kako dolgo bo okreval Ronaldo. Načeta sprednja stegenska mišica običajno zahteva najmanj dva tedna delovnega »počitka«, pogosto tudi šest tednov in več. Ronaldo je zapustil igrišče v 30. minuti tekme, ki so jo odigrali 25. marca, torej je njegov povratek na nek način nezemeljski – če držijo trditve iz Italije, da je nared za igro in bi lahko kandidiral za nastop že v sobotnem (18) derbiju med Juventusom in Milanom.


Bazen na svojem posestvu


»Poznam svoje telo, nared za igro bom najpozneje čez dva tedna,« je Ronaldo zatrdil novinarjem takoj po tekmi s Srbijo in očitno ni govoril v prazno. Naslednji dan je obiskal zdravstveno središče Juventusa in s klubsko zdravniško službo sestavil program rehabilitacije. Sistematično vadi od štiri do šest ur dnevno in postopno obremenjuje vse stegenske mišice. Opravlja klasične masaže pri fizioterapevtih, s katerimi ohranja mišice prožne, obiskuje t. i. TECAR terapijo, s katero krajša čas okrevanja, saj z njo zmanjšajo bolečine v mišicah in blagodejno vplivajo na sklepe in vezi. Mišično maso ohranja s plavanjem z utežmi na nogah v bazenu. Plavalni del okrevanja izvaja na svojem posestvu v Torinu, kjer ima ustrezen bazen.

Ogrevanje pred tekmo Portugalske in Srbije, na kateri se je poškodoval Cristiano Ronaldo. FOTO: Reuters
Ogrevanje pred tekmo Portugalske in Srbije, na kateri se je poškodoval Cristiano Ronaldo. FOTO: Reuters


Allegri upa, Nedved opozarja


»Upam, da bo nared za sredino tekmo z Ajaxom,« je zatrdil Juventusov trener Max Allegri, ki z njim ne bo tvegal v soboto, saj »stara dama« v nasprotju s svojim vzdevkom maršira proti naslovu italijanskega prvaka kot najboljši triletni žrebci. Ta čas ima 18 točk prednosti pred Napolijem in bi si lahko pripela lovoriko že konec tedna. Nekateri opozarjajo tabor Juventusa, naj varčuje z Ronaldom še v sredo, saj lahko Juventus »opravi z Ajaxom tudi brez pomoči prvega strelca in motivatorja«. Do junijskega finala v Madridu da je še dolga pot ... »Naj v miru vadi. Ronaldovo pripravljenost bomo ocenjevali dnevno, ni razloga za hitenje,« je sporočil neučakanim Juventusov športni direktor Pavel Nedved.

Cristiano Ronaldo je nazadnje s tremi goli potopil Atletico Madrid. FOTO: AFP
Cristiano Ronaldo je nazadnje s tremi goli potopil Atletico Madrid. FOTO: AFP


Verjetno bo imel zadnjo besedo kar – Cristiano Ronaldo. V svoji zadnji tekmi lige prvakov je nasul tri gole Janu Oblaku, tudi v prihodnje ne želi izpustiti nobene postaje na poti do morebitne šeste (!) lovorike v ligi prvakov.

Preberite še:

Komentarji: