Matjaž Kek, kakršnega poznamo

Ni modro opuščati običajev, ki prinašajo uspeh; Kek ne bi bil prvi (nekoč uspešni) selektor, ki bi spoznal to dejstvo.

Objavljeno
13. marec 2019 09.00
Posodobljeno
13. marec 2019 09.09
Kek je v zadnjih tednih vložil opazno veliko energije v dvig splošnega ugleda slovenskega nogometa. FOTO: Tomi Lombar
Če se po jutru nogometni dan pozna, lahko optimistično pričakujemo prvi izziv slovenske reprezentance v boju za naslednje evropsko prvenstvo. Vodja »operacije euro 2020« deluje samozavestno kot pravi poveljnik, ciljno osredotočeno kot pravi strateg in sproščeno v pogovoru z novinarji. Slednje na igrišču resda ne šteje, pozornemu opazovalcu pa vendarle razkriva veliko.Kek je bil med prvo medijsko akcijo igriv in konkreten, artikulirano pikro je odgovarjal na večino vprašanj, delno je spremenil obrazno mimiko le v »primeru Kampl«. To je Matjaž Kek, kakršnega poznamo iz prejšnjih akcij, torej z vsemi plusi in minusi, naj tak tudi ostane. Ni namreč modro spreminjati zmagovalnih navad ali opuščati običajev, ki prinašajo uspeh; Kek ne bi bil prvi (nekoč uspešni) selektor, ki bi spoznal to dejstvo.

image
Matjaž Kek je bil med prvo medijsko akcijo igriv in konkreten. FOTO: Tomi Lombar


Mariborčan se bo v spopadu z Izraelom in Severno Makedonijo zanesel na preverjen kader, ozaljšan z nekaterimi svežimi obrazi, pragmatično bo nadgradil prenovljen igralski kolektiv v mandatu Tomaža Kavčiča in vrnil na Brdo najdražji slovenski eksponat – Jana Oblaka.

image
Selektor je vrnil na Brdo najdražji slovenski nogometni eksponat – Jana Oblaka. Slednji je sinoči končal zgodbo v tej sezoni lige prvakov. FOTO: AFP


Kek je v zadnjih tednih vložil opazno veliko energije v dvig splošnega ugleda slovenskega nogometa, članske reprezentance in NZS, navijači pričakujejo veliko. To je dobrodošel začetni kapital, ki bi ga veljalo izkoristiti. (Ne)uspešnost selektorja bomo tako ali tako merili zgolj na igrišču, prvi izpit v novem semestru bo pisal že v Haifi.