Damjan Bohar prvi strelec za Slovenijo in za prvo zmago v letu 2020

V drugi tekmi lige narodov v skupini C3 je Slovenija premagala Moldavijo z 1:0. Zvečer Kosovo – Grčija.
Fotografija: Napadalcu Andražu Šporarju wo poskušali zagotoviti čim več uporabnih žog Damjan Bohar, Haris Vučkić in Miha Zajc. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Napadalcu Andražu Šporarju wo poskušali zagotoviti čim več uporabnih žog Damjan Bohar, Haris Vučkić in Miha Zajc. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca bo ob 18. uri v Stožicah igrala drugo tekmo v Uefini ligi narodov. Po neodločenem izidu proti Grčiji si v slovenskem taboru želijo pokazati napadalnejšo igro in osvojiti vse tri točke proti Moldaviji, ki je uvodoma igrala 1:1 s Kosovom.

Selektor Matjaž Kek je v začetni enajsterici opravil tri spremembe. Nad Moldavce bodo namreč v sistemu igre 4-2-3-1 krenili tudi povratnik Jasmin Kurtić in Nino Kouter kot par zveznih igralcev ter Miha Zajc, ki bo poskušal opraviti čim več v napadu.

»Jasno, zanima nas le zmaga,« poudarja selektor Matjaž Kek. Opozarja pa, da so tudi Moldavci proti Kosovu pokazali, da dobro stojijo in da so nevarni v protinapadih. Moldavija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 175., tako da bo Slovenija, ki je 64., tudi v tem pogledu favorit. Obračun bodo sodili Francozi Jerome Brisard, Benjamin Pages in Erwan Christophe Finjean.

Slovenija je bila prvič in najbrž zadnjič v postavi, ki je začela tekmo proti Moldaviji. FOTO: MAI
Slovenija je bila prvič in najbrž zadnjič v postavi, ki je začela tekmo proti Moldaviji. FOTO: MAI


1:0. Slovenija je po slabe pol ure našla luknjo v moldavski obrambi. Strelec gola je bil z bližine Damjan Bohar ob pomoči gostujočega vratarja, ki je slabo odbil strel Petra Stojanovića. Sicer prvega neposrednega proti moldavskim vratom. Slovenska igra do vodilnega gola ni ponudila presežka. Enega od načrtov so Slovenci izpolnili, posest žoge je bila krepko v njihovo prid, a konkretnosti in zamisli za duhovite akcije ni bilo. Moldavci so bili zgoščeni in dovolj disciplinirani, da niso dopustili veliko prostora slovenski »devetici« Andražu Šporarju.

Le dve minuti po prvem golu je z razdalje poskušal še Miha Blažić. Gostujoči vratar je odlično ubranil silovit strel, a tokrat, kot je pri prvem golu, ni bilo v bližini slovenskega igralca. Moldavci se v prvem polčasu tako rekoč niso sestavili z napadalno akcijo.

Slovenija je po prvem polčasu zasluženo v vodstvu, čeprav ni bilo velikih priložnosti pred moldavskimi vrati.

Nadaljevanje je bilo veliko bolj izenačeno. Tudi Moldavci so se opogumili in poskušali izpeljati nevarnejšo akcijo. Toda Slovenija je bila blizu povišanja vodstva. Po uigrani akciji iz kota je Miha Zajc kljub nekoliko slabšem strelu skoraj presenetil vratarja Alekseja Košeleva. Gostje so bili najbližje izenačenju v 59. minuti, k sreči pa je eden od slovenskih reprezentantov strel Catalina Carpa z 12 m preusmeril v kot.

V zadnjih dvajsetih minutah se je dvoboj nekoliko bolj razplamtel, saj je raven igre dvignila tudi Moldavija. Poskušala je z bolj pogumno igro, a je imela vendarle premalo znanja za zasuk. Slovenija je razmeroma brez težav dvoboj zapeljal do zmage, ki bi jo v sodnikovem dodatku lahko potrdil še rezervist Blaž Kramer.

Naslednjo tekmo v ligi narodov bo Slovenija igrala 11. oktobra proti Kosovu v Prištini, kjer bo nocoj ob 20.45 gostovala Grčija.




Selektor Matjaž Kek in kapetan Jan Oblak sta že pred tekmo potrdila, da je Slovence zanimala le zmaga. FOTO: Leon Vidic/Delo
Selektor Matjaž Kek in kapetan Jan Oblak sta že pred tekmo potrdila, da je Slovence zanimala le zmaga. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: