Iličić: Smo zelo blizu, zdaj moramo na višjo raven

Slovenski selektor in igralci niso bili zadovoljni z izplenom, toda tudi Makedonci so prepričani, da bi lahko zmagali v Ljubljani.

Objavljeno
25. marec 2019 08.10
Posodobljeno
25. marec 2019 13.10
Slovenci iz prekinitev še niso nevarni, na tem področju čaka Keka veliko dela. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Matjaž Kek je znova vso tekmo preživel ob stranski črti igrišča, glasno usmerjal svoje adute v (ne)pričakovano zahtevni tekmi proti Severni Makedoniji in čvrsti igri, v kateri je številnim njegovim igralcem opazno primanjkovalo moči. Po tekmi, ki se je končala z neodločenim izidom (1:1), ni bil zadovoljen z izplenom. Z enakim rezultatom se je končala tudi prva slovenska tekma kvalifikacij za EP 2020 proti Izraelu.

»Seveda nisem zadovoljen, marca smo osvojili manj točk, kot smo si želeli in načrtovali. Od tega ni smiselno bežati. Navijači so videli zanimivo tekmo, ritem igre ni bil slab, toda preprosto smo bili premalo kakovostni, da bi lahko dobili tekmo proti ekipi, ki je pokazala točno takšne odlike, na katere sem opozarjal že pred tem večerom,« je zatrdil Kek po drugi uradni tekmi na slovenski klopi, odkar je lani novembra krenil v svoj drugi mandat na klopi Slovenije.

image
Miha Zajc je ob pravem trenutku dosegel gol, a ga je Slovenija tudi prejela ob najbolj nezaželenem trenutku, na začetku drugega polčasa. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Mariborčan je povedal, da je Miha Zajc zabil gol ob pravem času tekme, toda hkrati so Slovenci tudi izenačujoči gol prejeli v najmanj želenem trenutku tekme. »Gol na začetku polčasa te vselej vrže iz tira. Resda smo imeli nato pobudo, toda jalovo. Niti menjave niso prinesle predvidenega učinka,« je zatrdil Kek in nato pojasnil, da je potegnil iz igre Andraža Šporarja kljub dejstvu, da je prispeval v dveh tekmah gol in podajo za gol. Selektor je namreč hotel povečati pritisk na makedonsko zadnjo linijo, ki je opazno začela slabeti v igri in je bila zato bolj ranljiva, Šporar pa je začel padati v igri.

Petar Stojanović: »Mislim, da je vidno, da smo žalostni, ker nismo osvojili treh točk. Škoda moje napake. Mislim, da so oni imeli v prvem polčasu le kako polpriložnost, prvo pravo pa so izkoristili. Ni kaj. Gremo naprej, škoda pa za mojo napako. Najprej sem mislil skočiti, a sem bil prekratek, bil pa sem prepričan, da mi bo žogo uspelo izbiti. Toda odbila se je k tekmecu. Škoda, da nismo vzeli treh točk.«

Aljaž Struna: »Po mojem smo bolj izgubili točke v Izraelu kot tukaj. Šli smo na zmago, imeli smo priložnosti, toda imeli so jih tudi oni, tako da iskreno mislim, da je ta točka kar poštena.«

Josip Iličić: "Na teh dveh tekmah smo bili zelo blizu, ampak delamo preveč napak. Če bomo hoteli kaj narediti, bomo morali to popraviti in vse skupaj dvigniti na višjo raven. V težkih trenutkih si moramo bolj pomagati. Treba je iti naprej z dvignjenimi glavami. Prihajajo nove tekme, skupina je težka, vse je odprto, ampak moramo biti pozitivni."


Z organiziranimi navijači bi bilo drugače


Kako naprej? Kako pridobiti na svojo stran tudi organizirane navijače? Kek je namreč že večkrat poudaril, da si želi na tekmah vzdušje, kakršno v Sloveniji pričarajo le Green Dragons in Viole. Teh zdaj na tekmah ni.

image
Andraž Šporar je bil najučinkovitejši slovenski igralec zadnjih dveh tekem, a je proti Makedoncem končal na klopi. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Drži, poznam to vzdušje iz mojega prejšnjega mandata na klopi reprezentance, ne moti me, če se kdaj kaj pokadi ali kje kaj poči in zaropota. Tudi v zadnjih letih sem dobil to izkušnjo na klubski klopi, zato vem, kako je lažje doseči velike stvari s pomočjo navijačev,« se je ozrl v prihodnost Kek, ki pričakuje izjemno zahtevni gostovanji v Celovcu, kjer bo šlo obojim za nohte, in Rigi, kjer vodi reprezentanco Slaviša Stojanović.

»Manjkajo nam zmage, zagotovo, te prinašajo po tri točke in nemogoče jih je nadomestiti z remiji. Toda to zmagovalno miselnost morajo osvojiti tudi fantje. Vesel sem, ker lahko gradimo naprej, saj je bil odnos fantov na igrišču pravi,« je dodal Kek.

In gostujoči tabor? »Toliko priložnosti, kot smo si jih priigrali s tako močno Slovenijo, kot je trenutna Kekova zasedba, razkriva našo moč in odlično pripravljenost. Končni izid ni pravičen, saj bi morali premagati gostitelje,« je ocenil selektor Severne Makedonije Igor Angelovski.

image
V odločilnih trenutkih tekme tudi Josip Iličić ni našel prave rešitve. FOTO: Voranc Vogel/Delo