Matjaž Kek potrdil spremembe: Slovenci se moramo ukvarjati zgolj s seboj

Slovenski selektor za tekmi z Latvijo in s Poljsko napovedal nekaj novih imen.

Objavljeno
04. november 2019 09.00
Posodobljeno
04. november 2019 10.53
Matjaž Kek se je septembra prepričal, da njegovi aduti lahko premagajo najboljše v Evropi, mesec dni zatem je spoznal tudi drugo plat fantov v izbrani vrsti. FOTO: Tadej Regent
Razplet oktobrskih tekem slovenske nogometne reprezentance v Skopju in Stožicah ni razžalostil le navijačev in Nogometne zveze Slovenije, marveč tudi selektorja Matjaža Keka. Mariborčan se bo jutri na Brdu ozrl v zadnji tekmi boja za euro 2020, na Gorenjskem bo razkril imena fantov, s katerimi bo skušal opraviti čim več v dvobojih z Latvijo v Ljubljani (16. 11.) in tri dni pozneje s Poljsko v Varšavi.


»Zanesljivo je odpadel Domen Črnigoj«


»Domen Črnigoj je zavoljo ponavljajočih se poškodb že odpadel s seznama, tik pred zdajci se bom odločil o (ne)udeležbi prav tako načetih oziroma poškodovanih Reneja Krhina in Romana Bezjaka,« je sporočil selektor Kek in napovedal dodatne spremembe v primerjavi z oktobrsko akcijo.

Kekovi na priprave v Koper namesto na Brdo


Članska reprezentanca bo zamenjala svoje vadbeno središče in se s tradicionalne baze na Gorenjskem preselila v Koper. »Na Bonifiki bomo imeli na voljo odlične razmere za trening in ustrezno pripravo,« je zatrdil selektor Kek, ki bo zbral jato v ponedeljek na Obali. Novembrske noči so tudi s pomočjo premikanja ure krajše od oktobrskih, zato bo reprezentanca kovala načrt za tekmi z Latvijo v Stožicah in s Poljsko v Varšavi tudi s pomočjo umetne razsvetljave. To na Brdu seveda ne bi bilo možno.


Slab mesec po porazih s Severno Makedonijo in z Avstrijo smo ga ujeli sredi delovnika. Če večina smrtnikov konec tedna polni svoje baterije pred novimi izzivi, je usoda slehernega selektorja na svetu obratna: sobota in nedelja sta zanje napornejša od maratona v New Yorku … Tudi Kek si ogleda prek TV večino tekem svojih legionarjev po Evropi in ZDA. Kakšen je torej trenutni položaj fantov? »Namesto čestitk za dosežene gole prejemajo rdeče kartone …« je Kek napol za šalo, napol zares izpostavil izključitvi Jake Bijola na derbiju ruskega prvenstva v St. Peterburgu in Josipa Iličića v opoldanski tekmi serie A med Atalanto in Cagliarijem.

image
»Če osvojiš eno točko od šestih v dveh tekmah z Makedonci, ne moreš računati na nastop na EP,« se zaveda Matjaž Kek. FOTO: Blažž Samec


V seštevku je učinek njegovih adutov v tujini podoben kot septembra ali oktobra – po »programu«, zato med delovno akcijo na Obali ne bi smelo priti do presenečenj v pripravi na tekmi z Latvijo, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, in Poljsko, ki si je kljub porazu v Stožicah zagotovila nastop na evropskem prvenstvu leta 2020.


»Brezglavo eksperimentiranje ne pride v poštev«


»Poskušal bom preveriti nekaj 'novih' imen, če lahko rečem tako. V ospredju imam vendarle jasen načrt, po katerem želim končati ciklus karseda uspešno v kontekstu osvajanja točk. Gre za točke, tekme, ki štejejo in vplivajo na naš jakostni količnik, zato bi bilo brezglavo in preuranjeno eksperimentiranje povsem neprimerno,« je Mariborčan potrdil, da želi izboljšati položaj Slovenije na lestvici kvalifikacijske skupine G (Poljska 19, Avstrija 16, S. Makedonija, Slovenija in Izrael po 11, Latvija 0).
O morebitnem čudežu ne razmišlja, torej o neverjetnem scenariju, po katerem si lahko Slovenija priigra nastop na euru 2020. To bi se zgodilo v primeru porazov Avstrije z Makedonci na Dunaju in z Latvijo v Rigi, domačega neuspeha Makedoncev z Izraelci in – seveda – v primeru šestih slovenskih točk v Stožicah in Varšavi …

»Oktober je sporočil, da se moramo Slovenci ukvarjati zgolj sami s seboj, ne pa z drugimi! Septembra in oktobra sem videl obe plati te izbrane vrste. Kontinuiteta zmag je vrlina ekip, ki si bodo priigrale nastop na EP, mi tega žal (še) nimamo. Za nas je bil usoden popoln mrk v Skopju. Prav zavoljo tega bomo tokrat še močneje razmišljali o svojih odlikah in slabostih,« je napovedal Kek.

image
Članska reprezentanca bo zamenjala svoje vadbeno središče in se s tradicionalne baze na Gorenjskem preselila v Koper. FOTO: JOŽe Suhadolnik


Kako torej doseči psihološko stanje reprezentantov, da bodo pripravljeni na boj za točke – za značajsko držo, s katero so zmleli Poljake in Izraelce, mesec dni zatem pa »poleteli« v nebo in pristali na trdnih tleh na gostovanju v Skopju? »Imate prav … V Makedoniji smo zašli v težave, saj ne psihološko ne izvedbeno nismo bili na ustrezni ravni, posledično nismo bili sposobni niti zasukati rezultata po golu Makedoncev. Morda smo se po dveh dobrih tekmah že videli na euru ... Morda gre pri tem za značajski dejavnik. Toda, pozor, če osvojiš eno točko od šestih v dveh tekmah z Makedonci, seveda ne moreš računati na nastop na evropskem prvenstvu,« je mesec dni od neuspešne bitke za Skopje ocenil Kek.


»Vedno bo veljalo enako: moramo iti 'na glavo'«


Avstrija je sledila tri dni pozneje, Slovenci so še drugič zapovrstjo izgubili – delno po lastni zaslugi, delno po zaslugi škandaloznega sojenja uglednega turškega sodnika Cüneyta Čakirja (nedosojena 11-m za Slovenijo in rdeči karton za Avstrijo) pred očmi svojega šefa Vlada Šajna in predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.»Lahko bi izpostavil tudi sodnika. Kdo ve, kako bi se končala tekma, če bi Čakir v 30. minuti dosodil kaj drugega. Toda v seštevku raje ostanem samokritičen: če ne bi septembra videl v očeh in nogah fantov, da je možno opraviti veliko tudi v tekmah z najboljšimi, bi si priznal nekaj v slogu 'kaj hočemo, takšni pač smo' … Zato vem, da bi morali pokazati več,« je zatrdil Kek in dodal: »Tako za člansko ekipo Slovenije kot njeno selekcijo U-15 bo vedno veljalo enako: temeljna stvar, o kateri sploh ne bi smeli govoriti in bi morala biti samoumevna, je 'iti na glavo'. Tako je bilo pred dvajsetimi in desetimi leti, enako je danes.«