Matjaž Kek se veseli ritma tekem, kakršen bo tudi na EP

Na seznamu za tekmi z Izraelom in Severno Makedonijo tudi Stanković, Gnezda Čerin in Bohar – Selektor 23 kapetanov
Fotografija: Matjaž Kek je delno prevetril reprezentanco v primerjavi z njeno zadnjo uradno tekmo v Bolgariji. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Kek je delno prevetril reprezentanco v primerjavi z njeno zadnjo uradno tekmo v Bolgariji. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Selektor Matjaž Kek je delno prevetril nogometno reprezentanco v primerjavo z njeno zadnjo uradno tekmo v Bolgariji. Slovenci bodo naslednji četrtek krenili nad Izrael brez sedmih imen, ki so zaznamovala lanski november, jato je osvežil s peterico, v kateri je tudi povratnik v izbrano vrsto Jan Oblak.

S seznama so – zaradi različnih vzrokov – odpadli Amir Dervišević, Rajko Rotman, Andraž Struna, Roman Bezjak, Luka Krajnc, Leo Štulac in Rudi Požeg Vancaš, Kek pa je nanj uvrstil Jana Oblaka, Jona Gorenca Stankovića, Adama Gnezdo Čerina, Matica Kotnika in Damjana Boharja.


Poln »kufr« televizije


»Vsi pričakujemo, da bi bila Slovenija boljša, toda narediti je treba nekaj konkretnega, ne le govoriti in razpredati. Lahko polemiziramo o seznamu do poznih večernih ur, toda v kadru so trenutno najboljši fantje po mojih merilih,« je zatrdil Kek, tvorec druge slovenske nogometne pravljice, ki je doživela vrhunec junija 2020 v Južni Afriki. Lansko jesen je zamenjal klop Rijeke za Slovenijo, odtlej vliva optimizem v miselnost reprezentantov in jih bodri.

Mariborčan priznava, da komaj čaka na prvi dan delovne akcije, ko bo zbral jato v tradicionalni bazi na Gorenjskem. »Štiri mesece se vozim po Evropi, se pogovarjam s fanti ali si ogledujem njihove tekme, televizijskih prenosov pa imam tako ali tako že poln 'kufr'. Rad bi stopil na igrišče in začel delati tudi na zelenici,« je priznal Kek.


Zbor v ponedeljek na Brdu


Selektor bo zbral jato v ponedeljek ob 11. uri na Brdu pri Kranju, ko bodo tedaj prispeli opravili vadbo za povrnitev moči po zahtevnem koncu tedna, popoldne bo sledil še en skupni trening, ki prav tako ne bo mogel biti telesno prezahteven. Slovenci bodo vadili na Gorenjskem le še v torek dopoldne, nato bodo sprejeli izziv logistično najzahtevnejšega gostovanja v letošnjih kvalifikacijah za euro 2020. Z Brnika bodo namreč poleteli v Tel Aviv, od tam potovali še v Haifo, kjer jih v četrtek ob 20.45 po našem času čaka izjemno pomembna tekma z Izraelom.

Damjan Bohar si je z dobrimi igrami na Poljskem prislužil zaupanje Matjaža Keka. FOTO: Tadej Regent/Delo
Damjan Bohar si je z dobrimi igrami na Poljskem prislužil zaupanje Matjaža Keka. FOTO: Tadej Regent/Delo


Kek bo odpeljal izbrano vrsto domov šele v petek, kar bo reprezentanci zagotavljalo optimalne priprave tudi za nedeljsko drugo tekmo ciklusa s Severno Makedonijo v Stožicah (20.45).

»Fantom želim omogočiti vse, kar nam dovoljuje okvir NZS. Morda me je še najbolj zmotila neka naveličanost, ki sem jo zaznal proti koncu lanskega leta. Vsak selektor ima svoj način dela, vsak želi najbolje in zmagati. Pričakujem odgovornost igralcev, najbolj izkušeni bodo morali prevzeti odgovornost na igrišču, saj selektor pač ne more igrati,« je sporočil reprezentantom Kek.

Vsi skupaj bi bili lahko veseli zavoljo evropskega ritma tekem, je zatrdil Kek. Najboljši na stari celini res pogosto igrajo po dve tekmi na teden, zato četrtkov in nedeljski termin ne bi smela predstavljati velike težave niti za Slovence.


O kapetanu prihodnji teden


»Igramo v evropskem ritmu, kar je dobro, saj želimo na euro 2020, kjer bo ritem tekem prav tako naporen,« selektor ne skriva ciljev v skupini G, v kateri igrajo (razvrščeni po jakostni letvici) Poljska, Avstrija, Izrael, Slovenija, Severna Makedonija in Latvija.
Kek je zatrdil, da bo tudi v drugem mandatu na slovenski klopi izhajal iz igre s štirimi branilci, najverjetneje bo ohranil sistem igre z dvema vezistoma, kar bi pomenilo zelo podobna sistema igre 4-4-2 in 4-2-3-1. Novega kapetana bo predstavil prihodnji teden.

»To je stvar slačilnice. Najraje bi videl, da bi imel v Haifi na voljo 23 kapetanov, naj vse krasi posebna želja, ki bi jo moral imeti kapetan. O kapetanu se bom odločil jaz, prej pa se bom pogovoril s sodelavci in igralci,« je dodal.

ni podpisa
ni podpisa

Komentarji: