Matjaž Kek: Tekma je bila gotovo gledljiva, naslednji izziv že v Izraelu

Odmevi po tekmi s Kitajsko: Slovenci zadovoljni po neodločenem izidu. Delovna akcija v Andaluziji prišla kot naročena za uigravanje celotne zgodbe pred bojem za EP 2020.

Objavljeno
24. januar 2019 22.15
Posodobljeno
24. januar 2019 22.27
Slovenci so igrali zelo motivirano. V eni od akcij sta strelca obeh golov Luka Zahović (levo) in Andres Vombergar takole napadla naturaliziranega Kitajca Nikolo Petrovića. FOTO: NZS
Pozitivno. Tako bi lahko ocenili januarsko delovno akcijo slovenske nogometne reprezentance na jugu Španije. Slovenija B in Kitajska U-25 sta prikazali dober nogomet za januarsko obdobje (2:2), selektor Matjaž Kek pa je odkril v Marbelli nekaj zanimivih imen za priključitev k reprezentanci A.

Tekma s Kitajsko je bila zadnji test pred začetkom bojev za EP 2020.
Slovenija bo igrala 21. marca v Haifi, tri dni zatem doma z Makedonijo.
Klubi v 1. SNL gotovo veseli: nihče se ne vrača domov poškodovan.


image
Začetna enajsterica Slovenije, stojijo (z leve) Uroš Korun, Antonio Delamea Mlinar, Amedej Vetrih, Grega Sorčan, Amir Dervišević in Andrej Vombergar, čepijo (z leve) Dino Hotić, Denis Klinar, Gregor Sikošek, Rudi Vancaš Požeg in Luka Zahović. FOTO: NZS


Najmočneje sta opozorila nase strelca obeh golov Luka Zahović in Andrej Vombergar. »Zaho« je v prvem polčasu z mojstrskim strelom priigral Slovencem prvo vodstvo, »Vombi« je bil nagrajen za opazno visok trud in motiv šele v drugem polčasu. Oba sta se vpisala med strelce na zanju značilen način: napadalec Maribora je potrdil, da v njem oživi »ubijalski instinkt«, če se mu le ponudi priložnost za gol – Kitajca je matiral z lepim golom ob vratnici z 20 metrov –, napadalec Olimpije je le ponovil že stokrat videno: da je velemojster zračnih dvobojev in igre z glavo, ob tem je večkrat opozoril nase tudi z žogo v nogah.

Dervišević: Škoda, da nismo zmagali
Akcijo ocenjujem kot pozitivno. Škoda, da nismo zmagali, v prvem polčasu smo bili zelo dobri. Na igrišču smo delovali kot eno, tudi s prekinitev smo bili zelo nevarni za kitajska vrata. Z Vrhovcem mi je bilo še lažje kot z Vetrihom, saj se poznava iz kluba. Toda z obema sem se ujel. Tudi po spremembi sistema iz 4-4-2 na 4-2-3-1 je bilo še več prostora za nas zvezne igralce. Kitajci niso slabi, so hitri in agresivni, morda je rezultat zaslužen.


Lazarević: Pošteno smo jih stisnili
Za nami je kar dobra tekma, lahko bi tudi zmagali. Moramo nadaljevati v takšnem ritmu, v prvem polčasu sem s klopi opazil veliko pozitivnega, pošteno smo jih stisnili, škoda, da nismo zabili še kakšnega gola. Enako raven smo želeli ohraniti v drugem polčasu, priigrali smo si še dve, tri akcije, iz katerih bi lahko iztržili več. Vsi smo imeli v drugem polčasu več prostora za igro. Priprave so bile odlične, pohvalil nas je tudi selektor Kek.


Le Andraž Šporar sledi programu


»Dobil sem večino odgovorov, z večino od njih sem zadovoljen ... Tekma je bila gledljiva, žal mi je le naivno prejetih golov. Pozoren sem bil na vsak gib fantov: veliko informacij sem dobil že med skupnim bivanjem v hotelu in med treningi. Pomembno je vse. Morda bi lahko proti Kitajcem igrali še bolj drzno. Zaho in Vombi? Upravičila sta pričakovanja, čeprav sta le realizirala, kar so jima pripravili soigralci,« je strnil oceno šestdnevnih priprav na jugu Andaluzije selektor Matjaž Kek. Reprezentanti bodo danes dopoldne opravili trening za povrnitev moči, nato pa se vrnili v domovino popoldne prek linije Malaga-Frankfurt-Ljubljana.

image
Kek je glasno delil navodila, v drugem polčasu tudi večkrat povzdignil glas, ko je prevetrena enajsterica začela delovati bolj razrahljano kot prej. FOTO: NZS


Težko je oceniti, kdo je Keka posebej navdušil, odgovor na to vprašanje bo dal seznam reprezentantov za marčevski tekmi z Izraelom in Makedonijo, ko bo šlo zares v boju za evropsko prvenstvo leta 2020. Najprej v Haifi, nato v Ljubljani. Gotovo sta prav udarna napadalca dokazala, da lahko Kek resno računa nanju v primeru kakršnihkoli zapletov v konici napada – ta čas namreč »sledi programu« le Andraž Šporar. Roman Bezjak je pred dnevi prestopil na Ciper, usoda Roberta Berića v St. Etiennu je negotova, Tim Matavž je poškodovan, ... Še »dobro«, da sta si 23-letni Zahović in leto starejši Vombergar razdelila plen – če bi kdorkoli od njiju zabil oba gola, bi se Kek marca soočil z dodatno skušnjavo.
Čeprav je od zadnje Kekove tekme na klopi Slovenije minilo dolgih 2662 dni, je Mariborčan ohranil značilno delovanje vseh 90 minut. Glasno je delil navodila, v drugem polčasu tudi večkrat povzdignil glas, ko je prevetrena enajsterica začela delovati bolj razrahljano kot prej. Pogrešali smo učinek bočnih branilcev, Gregor Sikošek in Denis Klinar sta bila bolj ali manj neopazna, na teh položajih torej nismo dobili veliko novega.


Korun, Gnezda Čerin in Brkljača


Končni izid je vselej zaslužen, tudi včeraj je bilo tako, čeprav so Slovenci vendarle prikazali veliko več od Kitajcev. V prvem polčasu so Kekovi igralci veliko kombinirali, pot do vrat so iskali na dva načina: prek podaj na Andreja Vombergarja ali z globinskimi žogami do Luke Zahovića. Prvi gol so resda zabili po odličnem kolektivnem pokrivanju in odvzeti žogi Kitajcem. Kljub temu se niso veselili več kot sedem minut. Po eni od podaj iz kota so Kitajci izenačili zaradi neodločnosti slovenske obrambe. Na štadionu tretjeligaša Marbelle, ki premore 7300 sedežev, je prvih 60 minut v seštevku zanesljivo pripadlo Slovencem, poznejše dogajanje je zavoljo številnih menjav manj verodostojno.

image
Kek je vpeljal v strokovni štab tudi reško okrepitev Luko Brkljačo (na fotografiji), marca bo to sodelovanje teklo še bolj gladko. In, ne nazadnje, klubi v 1. SNL so gotovo veseli, da se nihče ne bo vrnil v Slovenijo poškodovan. FOTO: NZS


Velja izpostaviti več imen. Če potegnemo črto, Kek ni dobil le dveh alternativ v napadu, pač pa so nase opozorili tudi nekateri drugi – denimo 31-letni štoper iz poljske lige Uroš Korun (188 cm) in dvanajst let mlajši domžalski zvezni igralec Adam Gnezda Čerin. Ob tem je Kek vpeljal v strokovni štab tudi reško okrepitev Luko Brkljačo, marca bo to sodelovanje teklo še bolj gladko. In, ne nazadnje, klubi v 1. SNL so gotovo veseli, da se nihče ne bo vrnil v Slovenijo poškodovan.

Slovenija B : Kitajska U21 2:2 (1:1)
Mestni štadion, gledalcev 200, sodnik Luis Gutierrez Perez (Španija).
Strelci: 1:0 – Zahović (25), 1:1 – L. Shuai (32), 2:1 – Vombergar (54, Dervišević), 2:2 – Šeng (62); Slovenija (4-4-2): Sorčan; Sikošek, Korun, Delamea Mlinar, Klinar; Vancaš Požeg, Vetrih, Dervišević, Hotić; Zahović, Vombergar; menjave: Sorčan-Vidmar (46), Vetrih-Vrhovec (46), Zahović-Mlakar (62), Vombergar-Lazarević (62), Vancaš Požeg-Gnezda Čerin (62), Hotić-Črnic (75), Korun-Sirk (80), Klinar-Klemenčič (80), Sikošek-Šturm (80), Delamea Mlinar-Dobrovoljc (80), Dervišević-Petrović (80); Kitajska U25: Qi, Y. Shuai (od 46. L. Bin Bin), L. Bin (od 46. Ming), Ji (od 46. Sheng), Jie (od 46. Fan), Shuang (od 46. Ya), Wei (od 46. Gang), Bao (od 46. Z. Bin), Yuan (od 46. Dun), Petrović (od 46. Yu), L. Shuai (od 46. Sheng).