Megan Rapinoe ne poje himne, svoje pove na igrišču

ZDA so v finalu z 2:0 ugnale Nizozemke in četrtič osvojile naslov, Rapinoejeva MVP in najboljša strelka.

Objavljeno
08. julij 2019 08.00
Posodobljeno
11. julij 2019 10.56
Megan Rapinoe je osvojila tako zlati čevelj kot zlato žogo. FOTO: AFP
Lyon - Ameriške nogometašice so še naprej neprekosljive in ostajajo št. 1 na svetu. V finalu 8. mundiala v Franciji so prišle do četrtega naslova, potem ko so z 2:0 premagale Nizozemke in ubranile lovoriko izpred štirih let. Evropske prvakinje so dolgo kljubovale njihovim napadom, vendar niso zdržale in so se po začetnem razočaranju kmalu sprijaznile z drugim mestom.

Američanke sicer niso prišle v vodstvo že v prvih 12 minutah, kot jim je to uspelo na vseh prejšnjih šestih tekmah. Nizozemske so jim prepustile pobudo, statistika je bila že v prvem polčasu močno na strani branilk naslova (streli 4:0, posest 56:44), ki so bile trikrat povsem blizu zadetku, vendar se je v vratih vselej izkazala kapetanka Sari van Veenendaal.
 

VAR presekal Nizozemke


Tudi v drugem polčasu so ritem igre narekovale Američanke, Nizozemke pa so čakale na priložnosti iz nasprotnih napadov. Ko sem jim je še eden izjalovil, so na drugi strani Američanke dočakale svoj trenutek. Stefanie van der Gragt je nespretno posredovala v kazenskem prostoru, zgrešila žogo in brcnila Alex Morgan, francoska sodnica Stephanie Frappart pa je po iz opozorilu iz sobe za VAR in ogledu posnetka pokazala na belo točko.

image
AFP Rose Lavelle je zapečatila usodo Nizozemk. FOTO: AFP


Ameriška selektorica Jill Ellis, ki je na tem položaju od leta 2014, je pozdravila vrnitev ene od treh kapetank in prve zvezdnice Megan Rapinoe, ki tudi pred finalom ni pela ameriške himne. Je pa zato svoje povedala na igrišču. Suvereno je izvedla kazenski strel ter se na vrhu lestvice strelk s šestimi goli izenačila z rojakinjo Alex Morgan in Angležinjo Ellen White ter prejela zlati čevelj, saj je zbrala največ podaj.
 

Bela hiša je ne bo videla


Ko so Američanke prebile led, so se sprostile in zaigrale, kot znajo. V 68. minuti je 24-letna Rose Lavelle z roba kazenskega prostora podvojila vodstvo. Nizozemke, ki so prvič igrale v finalu, niso imele odgovora. Aplavz na odprti sceni je po 78 minutah dočakala Rapinojeva, ki bo pri 34 letih končala reprezentančno kariero, kot je izjavila že pred časom, pa bo zavrnila vabilo predsednika Donalda Trumpa v Belo hišo.

image
REUTERS Jill Ellis vodi reprezentanco ZDA že pet let. FOTO: Reuters


4
naslove so na osmih svetovnih prvenstvih osvojile ZDA. Nemčija ima dva, Norveška in Japonska po enega


ZDA so prvakinje povsem zasluženo, dobile so vseh sedem tekem, dosegle rekordnih 26 golov (Tajsko so premagale s 13:0) in prejele le tri. V finalu so dobile razmerje v strelih s 14:3. Selektorica Ellisova je v solzah sreče povedala: »To je fantastična skupina nogometašic in še boljša skupina ljudi. V to so dekleta vložila srca in duše. Komaj govorim, igralkam sem rekla, da so spisale zgodovino in naj uživajo v trenutku.«


Bron Švedski


Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Rapinojeva. »Ne vem, če lahko pojasnim svoje občutke. Vse smo v ta cilj usmerile vso energijo. Tukaj na tribunah so naše družine, prijatelji, kar ne morem verjeti,« je dejala Megan Rapinoe. Na vprašanje, kaj je skrivnost uspeha ameriških nogometašic, pa je odvrnila: »Nore smo, zato smo posebne. Vedno hočemo zmagati!«

Anglija ni ubranila brona iz Kanade, v tekmi za tretje mesto je bila v Nici z 2:1 boljša Švedska. To je bilo najbolj odmevno SP za ženske doslej, FIFA pa bo prihodnje leto izmed devetih kandidatov določila prireditelja SP 2023.

image
REUTERS Američanke so se veselile četrtega naslova svetovnih prvakinj. FOTO: Reuters