Messi glasoval za Modrića, Ronaldo pa za Varana

Razkrivamo, kako so selektorji in kapetani reprezentanc ter novinarji glasovali za nogometaša leta.

Objavljeno
25. september 2018 09.37
Posodobljeno
25. september 2018 13.08
FOTO: AFP
STA
STA
London - Prestižno priznanje Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki se imenuje the best, je letos prvič prejel Luka Modrić, kapetan hrvaške nogometne reprezentance, ki je na svetovnem prvenstvu v Rusiji osvojila srebro, potem ko je v finalu izgubila proti svetovnim prvakom Francozom. Triintridesetletni Zadrčan je prejel 29,05 odstotka glasov, medtem ko se je Portugalec Cristiano Ronaldo uvrstil na drugo mesto z izkupičkom 19,08 odstotka, Egipčan Mohamed Salah je prejel 11,23 odstotka glasov.


Modrić glasoval za Varana


Iz Fife so po glasovanju posredovali seznam, kako so svoje glasove razporedili selektorji, kapetani nogometnih reprezentanc in izbrani novinarji. Zmagovalec izbora Modrić je na prvo mesto postavil soigralca iz Reala, Francoza Raphaela Varana, nato je svoj glas kot drugemu v izboru namenil Ronaldu, na tretje mesto pa je postavil napadalca madridskega Atletica, Francoza Antoina Griezmanna.


Juve opravičil Cristiana


Ronaldo ni prišel na podelitev v London in s tem sprožil val kritik, češ da ni pokazal niti kanček spoštovanja do soigralca Modrića, s katerim je v zadnjih treh sezonah osvajal ligo prvakov. Iz torinskega Juventusa so medijem poslali opravičilo, da so zaradi natrpanega urnika tekmovanj v domačem italijanskem prvenstvu svojim igralcem, tudi Ronaldu, odsvetovali odhod v London. CR7 je tako kot Modrić na prvo mesto postavil Varana, nato je svoj glas kot drugemu dal Modriću, na tretje mesto pa je postavil Griezmanna.


Messi postavil Ronalda na drugo mesto


Zanimiv je izbor nekdanjega Ronaldovega tekmeca v španskem prvenstvu in zadnjih deset let tekmeca v vsakoletnih Fifinih izborih za najboljšega igralca sveta Lionela Messija. Argentinec je prvič, od leta 2011, ko je kot kapetan reprezentance pridobil glasovalno pravico, svoj glas namenil tekmecu Ronaldu, in sicer kot svoj tretji izbor. Svoj prvi glas je namenil Realovemu Modriću, na drugo mesto pa je postavil francoskega reprezentanta Kyliana Mbappeja (PSG).


Slovenci soglasno za Hrvata


Kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić je pet točk namenil Modriću, tri točke Messiju in eno točko Salahu. Medtem je slovenski selektor Tomaž Kavčič pet točk prav tako namenil Modriću, tri točke je dal Ronaldu, eno točko pa Griezmannu. Glasovali so tudi predstavniki medijev iz vsake od držav članic Mednarodne nogometne zveze. Ta čast je iz Slovenije pripadla Denisu Sabadinu, ki je svoj prvi glas namenil Modriću, na drugo mesto je postavil Belgijca Kevina De Bruyneja (Manchester City), na tretje pa Griezmanna.