»Messi, Messi in samo Messi.«

Najboljši nogometaš na svetu serijsko zabija gole. Valverde: Njegovi prosti streli sodijo v umetnost.
Fotografija: Lionel Messi je velemojster izvajanja prostih strelov in enajstmetrovk. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi je velemojster izvajanja prostih strelov in enajstmetrovk. FOTO: AFP

Med nogometaši, ki jih bo najmočneje »prizadel« dvotedenski premor zavoljo akcije državnih reprezentanc, izstopa Lionel Messi. Argentinski čarovnik je v majici Barcelone ujel fantastično formo in kdo ve, kdaj bi se ustavil, če ne bi vmes »posegla« Svetovna nogometna zveza. Messi je konec tedna zmlel Celto in ohranil korak z madridskim Realom.


»To je genij«


Tako Real kot Barcelona sta nasula tekmecem po tri gole. Karim Benzema je v beli majici ujel legendarnega Alfreda di Stefana, Lionel Messi pa Cristiana Ronalda. Nemara največja rivala v zgodovini nogometne igre odslej skupaj kotirata po številu doseženih »hattrickov« v španskem prvenstvu – oba sta zabila (vsaj) po tri gole na 34 tekmah primere division.

Zadnji Argentinčev večer je bil zgovoren: Messi je zabil Celti gol z enajstmetrovke in nato še dvakrat s prostega strela. To je bil tudi njegov prvi »hattrick« s pomočjo dveh golov s prostega strela. Madridski mediji so opevali veliko vrnitev Reala po porazu z Mallorco – moštvo Zinedina Zidana je odtlej nanizalo štiri zmage in remi, pri čemer ni prejelo gola (1:0, 5:0, 0:0, 6:0, 4:0)! Katalonski novinarji so izpostavili Messija.

Lionel Messi je velemojster izvajanja prostih strelov in enajstmetrovk. FOTO: AFP
Lionel Messi je velemojster izvajanja prostih strelov in enajstmetrovk. FOTO: AFP


»Messi, Messi in samo Messi,« je pisalo na naslovnici dnevnika Sport, v komentarju na notranjih straneh pa je avtor zapisal, da bi bil »škandal svetovnih razsežnosti, če ne bi letos dobil zlate žoge prav Argentinec« … Messi je prejel oceno 10, njegovi soigralci med 5 in 8 – osmico je dobil Arthur, sedmici De Jong in vratar Ter Stegen, petice Umtiti, Roberto, Griezmann in Fati. Tudi dnevnik Mundo Deportivo je šel v korak z rojaki. Naslovnico je okrasil z Messijevo fotografijo in napisom »To je genij«, naslov notranjega članka pa je bil »Čudež, ki ga je treba klonirati«. Messi v resnici igra v odlični formi, najmanj po en gol je zabil na zadnjih petih tekmah španske lige, in čeprav je pet od dvanajstih tekem izpustil zavoljo poškodbe, na lestvici strelcev kotira le gol za Benzemajem (9:8).



»Z Leom v moštvu je možno vse. Njegovi prosti streli sodijo v umetnost. Tako je nevaren, da tekmečevi branilci ne upajo storiti prekrška v bližini svojega kazenskega prostora, saj vedo, da bi jih Messi kaznoval,« je prepričan Barcelonin trener Ernesto Valverde. Slednji posluša kritike na račun igre »blaugrane« in usodno odvisnost njegovega orkestra od prvega solista Lionela Messija. In čeprav je predsednik kluba Josep Maria Bartomeu v zadnjem intervjuju zatrdil, da je Valverde »idealen za Barcelono v tem obdobju«, trenerjev stol srednjeročno ostaja vsaj delno majav.


Messi najprej v Saudsko Arabijo, nato še v Izrael


Tudi med zadnjo tekmo s Celto je Lionel Messi značilno proslavljal svoje gole. FOTO: Reuters
Tudi med zadnjo tekmo s Celto je Lionel Messi značilno proslavljal svoje gole. FOTO: Reuters


Claudio Borghi, nekdanji trener Boce Juniors in izbrane vrste Čila, je denimo zatrdil, da bodo Katalonci v decembru angažirali novega trenerja – to naj bi postal Messijev rojak Marcelo Gallardo, nekdanji as Monaca in PSG, ki uspešno vodi River Plate. Nedavno ga je podprl tudi Pep Guardiola: »Nekatere stvari je težko pojasniti. Vsako leto izbiramo najboljšega med tremi trenerji, nikdar med njimi ni Gallarda, ki ustvarja 'čudeže' na klopi Riverja. Kot da na vsem svetu ne bi obstajalo nič drugega kot Evropa!«

Messi bo poskušal v naslednjih tekmah reprezentance ohraniti formo, v kateri igra v zadnjih tednih. Argentina je sprejela dve prijateljski tekmi: v petek z Brazilijo v saudski metropoli Riadu, v ponedeljek pa z Urugvajem v Tel Avivu. Selektor Lionel Scaloni je aktiviral najmočnejšo zasedbo, med šesterico napadalcev bodo denimo Messi, Agüero, Dybala, Martinez ter osvežitvi iz bundeslige Alario in Gonzalez.

Preberite še:

Komentarji: