Miha Zajc prvič v središču turške klasike ob Bosporju

Spopad Fenerbahčeja in Galatasaraya velja za največje športno rivalstvo v Turčiji in edini medcelinski mestni derbi na svetu.
Fotografija: Miha Zajc bo sprejel izziv derbija z Galatasarayem. FOTO: Fenerbahče
Odpri galerijo
Miha Zajc bo sprejel izziv derbija z Galatasarayem. FOTO: Fenerbahče

Kdo ve, kje bo nogomet jutri popoldne dvignil na noge več prebivalcev – v Angliji ali Turčiji. Igrali bodo dva derbija, več decibelov bodo gotovo zmogli navijači ob Bosporju, kjer bo prvič doživel lepoto turške klasike tudi slovenski reprezentant Miha Zajc.

Sobota, nedelja in ponedeljek prinašajo več zanimivih nogometnih tekem. FOTO: Delova Infografika
Sobota, nedelja in ponedeljek prinašajo več zanimivih nogometnih tekem. FOTO: Delova Infografika


Spopad Fenerbahčeja in Galatasaraya velja za največje športno rivalstvo v Turčiji, edini medcelinski mestni derbi na svetu in – po novem – tudi obvezno gledanje za slovenskega selektorja Matjaža Keka. »Fener« in »Gala« imata v tej sezoni resda različne motive: prvi domuje v azijskem delu Istanbula in se bori za obstanek, drugi prihaja z evropskega dela obale Bosporja in napada vrh. Jutri naj bi bil prvič v središču dogajanja Miha Zajc, ki po trditvah turških novinarjev pričakuje nastop na položaju številka 10. Ob Zajcu (sistem igre 4-2-3-1) bodo igrali Victor Moses (prej Chelsea), Nabil Dirar (prej Monaco) in spredaj Roberto Soldado (prej Tottenham). Zajc je v tej sezoni že igral proti Bašakšehirju, vodilnemu turškemu klubu, ki prav tako prihaja iz metropole, toda to (še) ni pravi derbi, kakršni so spopadi Fenerbahčeja, Galatasaraya in Bešiktaša.



Nekdanji plejmejker Olimpije, ki se uveljavlja v reprezentanci ob boku Josipa Iličića, je v tej sezoni zbral tri gole v majici Empolija v serie A, na prvenec v turški »süperlig« še čaka. Morda bo navdušil dobrih 50.000 glasnih grl na štadionu Fenerja, kjer pregovorno vlada eno najboljših vzdušij na svetu – na enem od zadnjih mestnih derbijev v Istanbulu so gledalci ustvarili 131,76 decibela glasno navijanje. Fener ta čas uživa pet točk prednosti pred Göztepejem, ki prebiva med potniki v 2. ligo.


Kurtić ne bo srečal Ronalda


Živahno bo tudi v Italiji. Prvi slovenski zvezdnik v serie A Josip Iličić bo igral šele v ponedeljek, ko bo Atalanta gostila Empoli, moštvo iz Bergama pa bo že vedelo, kako mu kaže v boju za ligo prvakov. Derbi med Milanom in Laziem bodo namreč igrali v soboto zvečer. Iličić bi lahko v vsakem primeru dočakal nastop v najmočnejšem Uefinem tekmovanju: zanj se že mesece poteguje več apeninskih velikanov, najbolj vneto Inter in Roma.

Josip Iličić bo igral v majici Atalante šele v ponedeljek. FOTO: Reuters
Josip Iličić bo igral v majici Atalante šele v ponedeljek. FOTO: Reuters


Najzahtevnejša tekma bi v normalnih razmerah čakala Spal in Jasmina Kurtića – v Evropi namreč ni veliko večjih izzivov od Juventusa. Toda Juve bo pripotoval v Reggio Emilio brez številnih adutov, s katerimi bo naslednji teden napadel Ajax v ligi prvakov: manjkali bodo tudi Ronaldo, Pjanić, Matuidi, Čan, Costa in Mandžukić. Rahlo poškodovan je tudi Kurtić …


Šporar po gol št. 22


Andraž Šporar je tik pred naslovom slovaškega prvaka. FOTO: Reuters
Andraž Šporar je tik pred naslovom slovaškega prvaka. FOTO: Reuters


Pomembni dnevi so pred Andražem Šporarjem. Nekdanji zvezdnik Olimpije, ki bi ta čas najbolj koristil prav Ljubljančanom, lovi svoj 22. gol v slovaškem prvenstvu. Slovan bi si z zmago v Žilini zagotovil naslov prvaka že šest kol pred koncem DP, lahko bi igral le še za Šporarja in njegove gole. »Špoki« je prenesel odlično formo tudi v leto 2019, Matjaž Kek pa si misli, naj jo potegne najmanj do junija, ko bodo Slovenci napadli Celovec in Rigo …

Preberite še:

Komentarji: