Milan Mandarić odločil: Zoran Barišić bo odšel!

Predsednik NK Olimpija in trener jutri o podrobnostih razhoda.

Objavljeno
05. december 2018 21.00
Posodobljeno
05. december 2018 21.11
Zoran Barišić je v treh mesecih pustil vtis prijaznega in olikanega trenerja, ki naj bi mu primanjkovalo pozitivne nadutosti. Foto Tomi Lombar
Ljubljana - Pa je (bo) padla še ena trenerska žrtev Milana Mandarića. Zoran Barišić bo v četrtek ali najpozneje v soboto že nekdanji trener Olimpije. Predsednik kluba se je danes še ubadal z zasebnimi rečmi, za četrtek pa si bo vzel čas še za sestanek in soočenje z 48-letnim Dunajčanom, na katerem mu bo podrobno pojasnil odločitev.

Dobrota je sirota, bi lahko povzeli Barišićev padec z nenehoma majajočega trenerskega stolčka pri Olimpiji. Med govoricami o razlogih za odhod je tudi ta, da igralci niso najbolj profesionalno sprejeli mehkejših Barišićevih prijemov. Za del ljudi okoli Mandarića je bil namreč po Srbu Iliji Stolici, Aleksandru Linti in dežurnemu gasilcu Safetu Hadžiću že četrti letošnji trener Ljubljančanov ena od najbolj prijaznih in dobrosrčnih osebnosti, za druge pa šibka, ki ni bila vajena trdo poprijeti za delo in se po moško lotevati težav.


Privlačna igra, a 67 odstotkov točk je premalo


Olimpija bo po sestanku med predsednikom in Barišićem uradno seznanila javnost o razhodu, ki je neizbežen in ga naj ne bi bilo mogoče preprečiti niti z navijaškim pohodom v rumenih delovnih jopičih. Mandarić in Barišić se bosta pomenkovala le o tem, da bi vsaj še v Novi Gorici vodil moštvo in se morda poslovil z zmago. Če bi prišlo do takšnega scenarija in predvsem zmagovalnega zaključka, bi Barišić v slabih treh mesecih na vročem trenerskem stolčku spisal eno od najboljših statističnih poglavij.

Po treh mesecih konec tudi za četrtega trenerja v tej sezoni.
Prijazen in olikan, a premalo oster v svojih prijemih.
Pri izbiri novega trenerja bo Mandariću svetoval tudi Komljenović.


Svoje poslanstvo je nekdanji avstrijski reprezentant začel v 8. kolu in do sobotnega zadnjega 19. statistiko zapolnil z naslednjo bilanco: 6 zmag, 4 neodločeni izidi in poraz. Osvojil je 22 od 33 točk oziroma 67 odstotkov. V tem obdobju je Maribor osvojil le 3 točke več, kar pa pomeni, da je Olimpija pod njegovim vodstvom še povečala zaostanek za vijoličnimi, čeprav jih je v eni od najboljših tekem sezone premagala v Ljudskem vrtu z 2:1. Barišića ni rešila privlačna in napadalna filozofija.


Korenito nižanje stroškov


Rdeča nit vseh zdajšnjih in bodočih Mandarićevih potez, ki so in bodo vznemirjale Olimpijine privržence, pa je vendarle nižanje stroškov. Primanjkljaja v Mandarićevi "denarnici" naj bi bilo med 3 in 4 milijone evrov. Tudi Barišić s svojima dvema pomočnikoma ne sodi v kategorijo najcenejših rešitev. Toda o visokih stroških Barišićevega dela bi bilo mogoče polemizirati.

Ta trenutek je najdragocenejši adut za tuje tržišče napadalec Andrej Vombergar. Če je bil še avgusta na letalu za Buenos Aires, je zdaj 24-letni argentinski Slovenec bliže letu v kakšno od evropskih mest z razvitejšo in bogatejšo nogometno kulturo. Zasluge za Vombergarjev zasuk od zgrešene naložbe do najdražje ima v veliki meri Barišić, ki je drugega najboljšega strelca zeleno-belih spremenil v nedotakljivega prvokategornika. Zaradi česar pa je obupal nad Olimpijo napadalec, ki je že zapustil klub, Hrvat Ivan Lendrić. Tudi Aris Zarifović bo od sobote naprej bivši, saj bo odšel na Tajsko.

image
Med rokadami ključnih figur na olimpijini šahovnici je kralj Milan Mandarić v vlogo kmeta spremenil tudi doslej zvestega pomočnika Sebastjana Cimerotiča. FOTO: Leon Vidic/Delo


In kdo bi lahko spomladi vodil pocenjeno moštvo? Mandarićev izbor bo bržkone narekovala tudi ocena zdaj njegovega prvega zaupnika Fabijana Komljenovića. Na voljo imata cel december.