Milan odprl Juventusu avtocesto do naslova, a jo lahko zapre

S prepričljivo igro in zmago v derbiju 30. kola serie A v Rimu proti Laziu je Milan navdušil, a v torek na San Siru bo gostil še vodilne črno-bele.
Fotografija: Zlatan Ibrahimović je na svojem zadnjem gostovanju v Rimu popeljal Milano do tretje pokoronske zmage in ima veliko zaupanje igralcev, ki se podrejajo njegovi avtoriteti. V torek bo igral še zadnji veliki derbi v Italiji. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Odpri galerijo
Zlatan Ibrahimović je na svojem zadnjem gostovanju v Rimu popeljal Milano do tretje pokoronske zmage in ima veliko zaupanje igralcev, ki se podrejajo njegovi avtoriteti. V torek bo igral še zadnji veliki derbi v Italiji. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

»Hvala za scudetto,« so si dali duška navijači Juventusa, potem ko so Zlatan Ibrahimović in drugi nogometaši Milana v derbiju 30. kola italijanskega prvenstva pometli s prvim izzivalcem črno-belih Laziem. Rimljani so prvič izgubili na domačem igrišču v tej sezoni in osem tekem pred koncem prvenstva za Juventusom zaostajajo za sedem točk.

Milan je imel nekaj sreče, prvi gol je Hakan Calhanoglu dosegel s pomočjo enega od domačih branilcev, pri drugem je Ibrahimovićev strel z 11-m vratar Thomas Strakosha skoraj ukrotil, a se je žoga Albancu nesrečno izmuznila izpod telesa v mrežo. Po 0:2 po vsega 34. minutah so se Rimljani tako rekoč vdali. Milanova igra v obrambi ni dopustila niti ene resne priložnosti. Hrvat Ante Rebić je sijajno spomladansko formo dopolnil že golom za visoko zmago s 3:0. Lahko bi bila še višja.

Stefano Pioli si dviguje vrednost delnic za obstanek na Milanovem trenerskem stolčku. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Stefano Pioli si dviguje vrednost delnic za obstanek na Milanovem trenerskem stolčku. FOTO: Alberto Lingria/Reuters


Nepredvidljivi Milan


»Nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo v Rimu,« je priznal športni direktor rdeče-črnih Ricky Massara po mučnem gostovanju pri SPAL, kjer je sredi tedna z igralcem več v zadnjem trenutku ušel porazu in ujel zaostanek z 0:2. Ni se zmotil. A je upal na čudež.

»Vesel sem, da se je Ibrahimović vrnil in da bo z nami do konca sezone,« je še dodal.



Šved je bil na olimpijskem štadionu v pravem pomenu vodja. V prvem polčasu je avtoritativno opravljal svoje delo, dosegel pomemben gol, četrtega v desetih tekmah, in ob odmoru je lahko 38-letni veteran prepustil vlogo na igrišču 12 let mlajšemu Hrvatu Rebiću, ki prav ob Ibrahimoviću doživlja igralski razcvet pri Milanu. Letos je dosegel šest od devet prvenstvenih golov.


Ibrahimovičevo slovo od Italije


Možnosti trenerja Milana Stefana Piolija, da bi tudi po prevzemu koordinatorja športnega dela moštva Nemca Ralfa Rangnicka ostal na trenerskem stolčku so z vsako zmago večje. Milan se je na najboljši možni način vrnil v zmagovalni pokoronski ritem (tri zmage, en neodločen izid), se približal uvrstitvi v evropsko ligo in za torkov derbi na San Siru in aktiviral tudi enega od najboljših tujcev v zgodovini serie A Ibrahimovića.

Gianluigi Buffon je pri 42 letih in v mestnem derbiju postal igralec z največ tekmami v zgodovini serie A. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Gianluigi Buffon je pri 42 letih in v mestnem derbiju postal igralec z največ tekmami v zgodovini serie A. FOTO: Marco Bertorello/AFP


»Ibrahimović nam je omogočil rast na vseh ravneh. Užitek ga je trenirati,« se je napadalcu že zahvalil trener Pioli.

Dvoboj Milana in Juventusa, ki v šampionskem ritmu melje tudi na pogon Cristiana Ronalda in Paula Dybale, bo tudi Švedov zadnji veliki spektakel na Apeninskem polotoku. Po koncu sezone se bo razšel z Milanom, ki ni želel podaljšati pogodbe še za sezono.


Po Laziu na kolenih še Juventus?


Toda v Italiji upajo, da bo Milan odlično formo prenesel tudi v derbi in prvenstvo spet vrnil v bolj negotov in razburljiv zaključni del in da bo tudi Ibrahimovićevo slovo od velikih derbijev v znaku njegovih odličnih dosežkov v Italiji, kjer je igral za vse tri največje klube, Juventus, Inter, Milan) in bil z vsemi državni prvak ter najboljši strelec. V serie A je igral 214 tekem in dosegel 119 golov.



Po prepričljivi zmagi v mestnem derbiju s 4:2, v katerem so padali rekordi (Gianluigi Buffon je branil 648. tekmo v serie in za eno prekosil Paula Maldinija na vrhu seznama igralcev z največ tekmami, Cristiano Ronaldo je dosegel prvi gol sprostega strela za Juventus, skupaj s Paulom Dybalo pa sta bila strelca že na četrti zaporedni tekmi), se je trener Juventusa Maurizio Sarri obregnil le ob termin tekme.

»Igranje julija v popoldanskem terminu ni dobro za italijanski nogomet,« je bil jasen 61-letni Neapeljčan. Derbi bo sicer ob 21.45.

Druge tekme 30. kola bodo danes. Atalanta z Josipom Iličićem, ki ga trener skrbno čuva za zaključni turnir lige prvakov v Lizboni, gostuje pri Valterju Birsi na Sardiniji pri Cagliariju.

Komentarji: