Milanič: Prioriteta sta pokal in prvenstvo

Maribor po izpadu iz evropske lige: "Dvajset strelov je bilo dovolj, toda sreče premalo."
Fotografija: Marcos Tavares je bil zelo aktiven v napadu, vendar ni bil pri strelu. Foto: Tadej Regent
Odpri galerijo
Marcos Tavares je bil zelo aktiven v napadu, vendar ni bil pri strelu. Foto: Tadej Regent

Poraz se od poraza lahko močno razlikuje in nogometaši Maribora so po izpadu iz evropske lige proti Glasgow Rangers dvignjenih glav ob aplavzu zapuščali zelenico Ljudskega vrta. Najprej je šla slabša ekipa, je bilo razširjeno mnenje na polnih tribunah. To je slaba tolažba, a dobra spodbuda pred nadaljevanjem sezone. Mariboru ostaja domača scena, pred njim je vroči stožiški derbi pri še bolj vroči Olimpiji ...

Dvajset strelov proti škotskim vratom so sprožili Mariborčani, sedem jih je šlo v okvir vrat, prav vse žoge je ukrotil junak tekme, vratar Allan McGregor. Še kakšen dan bo v sanjah preganjal domačega kapetana Marcosa Tavaresa, ki je imel tri lepe priložnosti, eno v prvem polčasu, najlepšo v 70. minuti, ko je iz neposredne bližine nastreljal McGregorja, na koncu je zapravil še enajstmetrovko.



"Vsa čast Allanu, bil je izjemen. Škoda le, da je star skoraj toliko kot jaz," se je na račun 36-letnega vratarja pošalil novi trener Rangers, le dve leti starejši Steven Gerrard, ki je zelo spodbudno začel trenersko kariero pri padlem velikanu. Zaveda se, da ga čaka še precej dela, če želi 54-kratnega škotskega prvaka vrniti na pota stare slave.
 

Stevie G kot črna mačka


"Ponosen sem, da smo izločili kakovostnega tekmeca, ki sodi v razred lige prvakov. Imamo neizkušeno ekipo, ki je pomanjkljivosti nadoknadila z borbenostjo in disciplino, ob tem smo imeli tudi nekaj sreče," je priznal Gerrard, Liverpoolova legenda, ki je še oktobra lani vodil mladince redsov. Gostoval je tudi v Lendavi, kjer so njegovi fantje s 4:1 premagali vrstnike iz Maribora, še isti dan se je zgodilo tistih 7:0 pod Kalvarijo. Očitno je bil "Stevie G" (ob omenjenem McGregorju) črna mačka za vijoličaste, ki so po šestih tekmah sklenili evropske nastope v tej sezoni.

Finančno to zanje ne bo prehud udarec, lani jim je nastopanje v ligi prvakov navrglo prek 20 milijonov evrov, kar bi lahko zadostovalo še za kakšno bolj sušno sezono ali dve. A s športnega vidika je bilo razočaranje precejšnje, igralci so jo hitro ucvrli domov in niso slišali pesmi škotskih navijačev, ko je odpeljal avtobus z nogometaši iz Glasgowa.
 

Vrhovec: Gol bi potrebovali prej


Najdlje sta ostala trener Milanič in zvezni igralec Blaž Vrhovec in odgovarjala na novinarska vprašanja. Eno izmed njih je bilo, zakaj je enajstmetrovko izvajal Tavares, ki več kot očitno ni imel svojega večera. "Pri nas je številka 1 Luka Zahović, številka 2 Tavares. Zahović verjetno ni vzel žoge, ker je bil prekršek storjen nad njim," je domneval Milanič.

Če bi "Tava" zadel, bi ostale še tri minute za čudežni zasuk, kakršnega je denimo leta 1999 v finalu LP uprizoril Manchester United. "Ne vem, kaj bi se zgodilo v teh treh minutah, ki so v nogometu lahko dolge. Verjetno bi se vsi nagnetli v kazenski prostor in upali, da bi se kaj izcimilo. Res pa je, da bi morali zadeti prej, potem bi Škote zagrabila panika in bi bilo lažje," je razmišljal Vrhovec.
 

V nedeljo derbi v Stožicah


Milanič je našel pohvalne besede za svoje igralce, ki se bodo morali hitro pobrati, če želijo jutri odnesti celo kožo iz Stožic in ohraniti vodilno mesto na lestvici. "Odigrali smo dobro tekmo, prevladovali ves čas in si ustvarili dovolj priložnosti. Nismo imeli sreče, zaslužili smo si več," je dejal Milanič in priznal, da je bila škoda storjena v drugem polčasu tekme na Ibroxu.

Časa za objokovanje zamujene priložnosti ni: "Ostajata nam še dve fronti, pokalno tekmovanje in državno prvenstvo, ki sta naša prioriteta. Jasno je, da bomo do tekme z Olimpijo pripravljeni. Časa je res malo, a naredili bomo vse, da bi nadaljevali uspešen niz."

Komentarji: