Minister Grubeša potrdil: BiH Mamića ne bo izročila Hrvaški

Hrvaško pravosodno ministrstvo je zahtevo za izročitev poslalo junija lani, ko je osiješko sodišče Mamića obsodilo na šest let in pol za zapahi.

Objavljeno
16. januar 2019 17.50
Posodobljeno
16. januar 2019 18.01
Zdravko Mamić je večkrat zavrnil možnost vrnitve na Hrvaško, saj je – po lastnih besedah – žrtev montiranega postopka. FOTO: STR/AFP
J. P., STA
J. P., STA
Zagreb – Pravosodni minister BiH Josip Grubeša je dokončno zavrnil možnost izročitve razvpitega Zdravka Mamića Hrvaški, ki je za alfo in omego zagrebškega velikana Dinama, ki je bil lanskega junija nepravnomočno obsojen na šestinpolletno zaporno kazen, razpisal tiralico. Grubeša je potrdil lanske odločitve pravosodja BiH, da ni podlage za izročitev Mamića Hrvaški.


Šest let in pol za zapahi


Poleg Mamićevega bosansko-hercegovskega potnega lista izročitev ovira tudi dejstvo, da sta državi pogodbo o sodelovanju podpisali novembra 2012, hrvaški organi pa ga bremenijo kaznivih dejanj pred tem datumom. Hrvaško ministrstvo za pravosodje je zahtevo za izročitev poslalo junija lani, potem ko je osiješko sodišče razvpitega funkcionarja zaradi gospodarskega kriminala obsodilo na šest let in pol za zapahi, vendar sodba še ni pravnomočna.


Mednarodna tiralica


Na Hrvaškem so za Mamićem razpisali tudi mednarodno tiralico, ker je pred izrekom sodbe pobegnil v Međugorje, kjer tudi živi. Na Hrvaškem je za obsojence, ki jim je bila izrečena več kot petletna zaporna kazen, obvezen pripor, tudi če je sodba nepravnomočna. Mamić je večkrat zavrnil možnost vrnitve na Hrvaško, saj je – po lastnih besedah – žrtev montiranega postopka, pričakuje pa, da bo tamkajšnje vrhovno sodišče ugodilo njegovi pritožbi in ga oprostilo obtožb.


Oškodovanje Dinama in zveze


Osiješko sodišče je nekdanjega predsednika hrvaške nogometne zveze obsodilo v začetku lanskega junija zaradi oškodovanja zagrebškega kolektiva za vsaj 15,3 milijona evrov, državnega proračuna pa za skoraj 1,6 milijona evrov. Proti 59-letnemu Mamiću je v Osijeku vložena tudi druga obtožnica zaradi finančnih nečednosti v Dinamu.