Misija nemogoče? Nad Slovence najboljša reprezentanca in prvi strelec Evrope

V boju za euro 2020 stoodstotne le Anglija, Severna Irska, Nemčija, Španija, Poljska, Belgija in Italija.

Objavljeno
13. junij 2019 06.00
Posodobljeno
13. junij 2019 08.15
Robert Lewandowski je najbolj izkušen napadalec Poljske, njegov soigralec Krisztof Piatek pa je zabil gol več (3:2). FOTO: Reuters
Učinek slovenske reprezentance v boju za euro 2020 je možno umestiti tudi v širši kontekst, kot je trenutno četrto mesto v skupini G (preberite: Ocene vseh Slovencev). Manj točk na tekmo kot selekcija Matjaža Keka so denimo zbrale ugledne ekipe, kakršne imajo Grčija, BiH in Portugalska, na drugi strani so jih zbrali več tudi donedavni avtsajderji Kosovo, Albanija in Kazahstan.

Marca in junija so bile najboljše na stari celini Španija, Italija in Poljska.
Le Poljska, ki bo 6. septembra obiskala Stožice, še ni prejela nobenega gola.
Slovenci bodo septembra lovili točke s Poljsko (6. 9.) in z Izraelom (9. 9.).


Anglija, Severna Irska, Nemčija, Španija, Poljska, Belgija in Italija premorejo nogometne reprezentance, ki ohranjajo stoodstotni izkupiček točk tudi po junijskih bojih za naslednje evropsko prvenstvo. Posledično so omenjene ekipe bližje uvrstitvi na šampionat stare celine kot preostale kandidatke izpod Uefinega dežnika s 55 članicami. Pozitivno presenečenje dosedanjega dela ciklusa vendarle predstavlja Italija, ki lovi nekdanjo kakovost in slavo vse od zanjo šampionskega mundiala 2006. »Azzurri« so dobili tudi zadnji derbi z BiH v Torinu, ko sta Insigne in Verratti izničila gol Rominega napadalca Edina Džeka.


Italijani hitijo proti EP, ki ga bodo odprli v Rimu


»Razočaran sem predvsem zavoljo 10.000 navijačev, ki so nas bodrili na štadionu Juventusa,« je priznal selektor BiH Robert Prosinečki. Roberto Mancini, ki je preporodil Italijane, je dodal: »Naš napredek je očiten. Ko sem prevzel reprezentanco, sem dobil v roke zasedbo z nizko moralo in brez samozavesti. Danes igramo dober nogomet z zmagovalno miselnostjo. Do eura, ki ga bomo 12. junija naslednjega leta odprli prav pri nas v Rimu, je vendarle še zelo dolga pot.«

image
Matjaž Kek med tekmo v Rigi ob igrišču ni popuščal. FOTO: Reuters


Morda leži še večja zanimivost v kvalifikacijski skupini C, ki razkriva pogost prepad med vsebinsko in statistično podobo lestvice. Severna Irska 12, Nemčija 9, Nizozemska 3, Belorusija in Estonija 0. Ob pogledu na tak vrstni red bi večina že odpisala »oranžno« zasedbo selektorja Ronalda Koemana. Toda, pozor, Severni Irci so nanizali štiri zmage v tekmah z Belorusi in Estonci, pred njimi pa so štiri tekme z Nemci in Nizozemci …


Kralji statistike – Španci


Bolj poglobljeni pogled v statistiko vendarle razkriva bistvo: na zahodu ni nič novega. Večina kazalcev postavlja na vrh tradicionalne in najuglednejše ekipe. Marca in junija so najbolj natančno oddajale žogo Španija, Nemčija (91 %), Francija (90 %), Hrvaška in Anglija (89 %), podobno krasi največja posest žoge ekipe, kot so Španija (72 %), Francija (69 %), Anglija (65 %), Italija (64 %) in Nemčija (63 %). Največ natančno oddanih žog je resda zbral Italijan Marco Verratti (396), skupaj s soigralcem Jorginhem (362) sta kralja sredine igrišča na stari celini. To je odlična naveza igralcev PSG in Chelseaja.

image
Marco Verratti in soigralci so nazadnje premagali tudi BiH. FOTO: Reuters


Če bi seštevali vse sprožene strele, bi šlo za vrstni red Španija 95, Rusija 88, Italija 84, Belgija 80, Grčija 75, ... Če bi seštevali dosežene gole, pa lestvico Rusija 15, Nemčija in Italija po 13, Francija 12, Belgija 11, … In obratno: največ obramb so pričakovano zbrali vratarji Benedettini (San Marino, 32), Airapetjan (Armenija, 21), Hobi (Liechstenstein, 20) in Šteinbors (Latvija, 20).


Poljska najboljša v Evropi, Zahavi najboljši strelec


image
Eran Zahavi je takole proslavil enega od treh golov v Rigi. FOTO: Reuters


Latvijskemu vratarju so najmočneje sivili lase prav Slovenci, ki so si v Rigi dvignili samozavest po porazu v Celovcu. Pogled na vrstni red skupine G (Poljska 12, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, Severna Makedonija 4, Latvija 0) razkriva premoč Poljske, skriva pa dejstvo, da Avstrija kot edina še ni igrala z Latvijo … Septembra bo morala torej selekcija Matjaža Keka zbrati najmanj 4 točke, najverjetneje pa vseh šest. Misija nemogoče? Morda – Poljska (6. 9.) namreč edina v Evropi še ni oddala točke in hkrati ni prejela niti enega gola, Eran Zahavi, ki bo gostoval v Ljubljani tri dni pozneje z Izraelom (9. 9.), pa kotira na vrhu lestvice vseh strelcev (7 golov). V skupini G so opozorili nase še strelci: Marko Arnautović (Avstrija, 4), Krzystof Piatek (Poljska, 3), po dva gola pa so prispevali Elif Elmas (S. Makedonija), Domen Črnigoj, Miha Zajc, Josip Iličić in Robert Lewandowski (Poljska).

7 golov
je zabil Zahavi (Izrael), štiri Arnautović (Avstrija), tri Piatek (Poljska), po dva tudi Črnigoj, Iličić in Zajc