Mourinho vs Ronaldo: Nekoč partnerja, nikdar prava prijatelja

Je napočil dan za najbolj spektakularno tekmo letošnjega dela nogometne lige prvakov 2018/19?
Fotografija: Cristiano Ronaldo in Jose Mourinho sta med letoma 2010 in 2013 sodelovala v madridskem Realu.
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo in Jose Mourinho sta med letoma 2010 in 2013 sodelovala v madridskem Realu.

Ljubljana – Je napočil dan za najbolj spektakularno tekmo letošnjega dela nogometne lige prvakov 2018/19? To je vprašanje pred derbijem med Manchester Unitedom in Juventusom, v katerem bo šlo gotovo na nož. Na igrišču se bo trlo zvezdnikov, v svoj nekdanji domicil se bo vrnil tudi absolutni kralj lige prvakov Cristiano Ronaldo.

Današnji torek prinaša več privlačnih tekem v nogometni ligi prvakov.
Današnji torek prinaša več privlačnih tekem v nogometni ligi prvakov.


Drevi bo aktivnih sedem (nekdanjih) evropskih prvakov: Aston Villa (1982) v drugi angleški ligi, preostalih šest v ligi prvakov … Pod drobnogledom bo spopad na Old Traffordu, derbi nekdanjih šampionov in klasičnih gigantov evropskega nogometa. Manchester United je resnični pionir nogometne globalizacije, Juventus je alfa in omega serie A in simbolno predstavlja celotno italijansko industrijo.


100 milijonov evrov zgolj od provizij


Na igrišču bo šlo vendarle za boj enajstih proti enajstim, dodatno razsežnost bo imelo snidenje trenerja Joseja Mourinha z njegovim rojakom Cristianom Ronaldom. Akterja sta neposredno sodelovala med letoma 2010 in 2013 v madridskem Realu, skupaj osvojila po eno špansko prvenstvo, pokal in superpokal, toda tedaj med njima ni vladala idila. Real je ustvaril eno najboljših obdobij v 116-letni zgodovini kluba šele po slovesu karizmatičnega trenerja – prav na krilih Cristiana Ronalda.

Cristiano Ronaldo (levo Juan Cuadrado) je stroj za doseganje golov. Enega je prispeval tudi med zadnjo tekmo Juventusa v serie A.
Cristiano Ronaldo (levo Juan Cuadrado) je stroj za doseganje golov. Enega je prispeval tudi med zadnjo tekmo Juventusa v serie A.


V Madridu sta vendarle aktivno sodelovala, ne nazadnje ju je tam združil in poenotil njun zastopnik Jorge Mendes, eden najvplivnejših nogometnih agentov na svetu, patron številnih drugih znanih zvezdnikov, kakršni so James Rodriguez, Pepe, Diego Costa, Thiago Silva, Radamel Falcao, Angel di Maria in David de Gea. Mendesovo podjetje je denimo letos že preseglo 100 milijonov evrov prihodkov iz naslova provizij. Tudi Mourinho in Ronaldo sta bila tri leta le poslovna partnerja »pri« Mendesu in nikdar resnična prijatelja. Med drugim so v javnost večkrat pricurljale zanimive izjave enega o drugem – Ronaldo mu je po izgubljenem clasicu v polfinalu lige prvakov z Barcelono (2011) zabrusil, da Real igra preveč obrambno, Mou ga je pozneje vprašal, češ ali je res boljši od Angela Di Marie in mu odvrnil, da je nekoč vodil tudi pravega Ronalda in ta ni Portugalec … (kot pomočnik v Barceloni v 90. letih op. a.). Bomo videli, kdo bo imel daljši rok trajanja na vrhu cehovske piramide – trener Jose Mourinho pri 55 letih ali nogometaš Cristiano Ronaldo (33).
 

Manchester United blizu prvega podviga, Juventusu prvič spodrsnilo


Jorge Mendes zastopa Ronalda in Mourinha.
Jorge Mendes zastopa Ronalda in Mourinha.


Tudi kluba se nahajata v različnih položajih. Manchester United se je konec tedna približal šele prvemu pravemu podvigu v tej sezoni, potem ko je zapravil zmago na gostovanju pri Chelseaju v 96. minuti tekme. In obratno: Juventusu je na isti dan spodrsnilo šele prvič v sezoni (!), saj je doma iztržil točko v dvoboju z Genoo. Skupna bilanca tekem »rdečih vragov« znaša 5-3-4, v podobnem obdobju je »stara dama« ustvarila skoraj popoln niz desetih tekem in omenjenega remija (10-1-0) v vseh tekmovanjih.
 

Ronaldo bi lahko povečal prednost pred Messijem


Jose Mourinho (desno) je očitno zgladil odnose tudi s Paulom Pogbajem.
Jose Mourinho (desno) je očitno zgladil odnose tudi s Paulom Pogbajem.


ManUtd bi z morebitno zmago opravil velikanski posel, saj je doma remiziral z Valencio, ta pa je na svojem štadionu izgubila z Juventusom. Tudi z remijem bi Mourinho ohranil realne možnosti za končni prvi dve mesti. Ronaldo bo seveda želel opozoriti nase na štadionu, kjer je dokončno postal vrhunski nogometaš pod okriljem slovitega sira Alexa Fergusona, v naslednjih tednih pa izkoristiti tudi odsotnost Lionela Messija – ta bo zaradi zloma kosti v komolcu izpustil šest tekem Barcelone – in povečati prednost pred njim na večni lestvici strelcev v ligi prvakov (ta čas 120:105).

Derbi med Manchester Unitedom in Juventusom bo vodil srbski sodnik Milorad Mažić.
Derbi med Manchester Unitedom in Juventusom bo vodil srbski sodnik Milorad Mažić.


Med tekmo, ki bo v rokah srbskega sodnika Milorada Mažića, bo zanimivo spremljati učinek trizobih napadov Rashford-Lukaku-Martial vs Dybala-Ronaldo-Bernardeschi, v zvezni vrsti pa nov dvoboj svetovnih prvakov Pogba-Matuidi.

Preberite še:

Komentarji: