Mourinho: Zbogom Inter! Pozdravljen Real?

Po velikem slavju Interjevih nogometašev ob včerajšnji zmagi v finalu lige prvakov proti Bayernu jim je njihov vodja Jose Mourinho dal jasno vedeti, da je to bržkone tudi zadnje njihovo druženje. V naslednji sezoni se namreč najverjetneje seli k Realu v Madrid.

Objavljeno
23. maj 2010 13.18
Š. Ro.
Š. Ro.
Madrid - Portugalski strateg je tako jasno in glasno razkril svoje želje in ambicije, povezane s selitvijo v Madrid. Italija mu ni najbolj po volji, kar je že večkrat tudi javno povedal, zato si želi v španski kraljevi klub. Tako se bo že v ponedeljek sestal s predsednikom Reala Fiorentinom Perezom.

"Nočem še sicer delati prevelikih načrtov. Najprej me morajo potrditi kot trenerja Reala. Trenutno pa sem še vedno trener Interja. Če ga bom zapustil, bo to zato, ker je Real velik klub, ki ima podobne ambicije kot jaz," je povedal Mourinho.

Real je sicer v prejšnji sezoni porabil ogromno denarja za nakup največjih nogometnih zvezdnikov, kot sta Cristiano Ronaldo in Kaka, a vseeno ni bil uspešen v bitkah za najprestižnejše naslove. V ligi prvakov ga je že v prvem krogu rednega dela izločil Lyon.

"Real je klub, ki želi velike lovorike. To pri osvajanju naslovov ni najpomembnejši dres, ki ga nosiš, ali denar, ki ga porabiš za igralce. Gre za karakter in kemijo v ekipi," je prepričan najverjetnejši naslednik trenerja Manuela Pellegrinija.

Mourinhu je z včerajšnjo zmago Interja nad Bayernom uspel tudi podvig, ki sta ga doslej zmogla le trenerja Ernst Happel in Ottmar Hitzfeld. Ti trije so doslej edini z dvema različnima kluboma osvojili naslov v ligi prvakov oz. ligi državnih prvakov. Mourinhu je to leta 2004 uspelo že s Portom. A njegove ambicije so še večje: "Želim postati doslej edini trener, ki bo ligo prvakov osvojil s tremi različnimi klubi. Všeč so mi težki izzivi."

Real z devetimi naslovi evropskega prvaka sicer drži rekord v tem klubskem tekmovanju. Vseeno pa te lovorike ni osvojil že od leta 2002, zato je je še toliko bolj lačen. S prihodom Mourinha bi se to lahko spremenilo, česar se zaveda tudi Portugalec. "Ko sem prišel v Porto, klub že dolgo ni osvojil ničesar. Ko sem prišel v Chelsea, so bili brez naslova v premier ligi kar 50 let. Inter v ligi prvakov ni zmagal že 45 let. Takšni izzivi me še bolj motivirajo," je samozavesten Mourinho.

Na Inter ga sicer veže še enoletna pogodba, a kot omenjeno, je Portugalec že večkrat javno povedal, da italijanski nogomet ni po njegovem okusu. K temu so pripomogle tudi številne kazni, zaradi katerih je moral igro svoje ekipe spremljati s tribune in tako skoraj zapravil naslov v serie A.

Kot je povedal predsednik Interja Massimo Moratti, v klubu obžalujejo odhod Mourinha, vendar pa po takšnem uspehu ne smejo biti prezahtevni. "Trenutno se ne smemo pritoževati, saj smo po 45 letih postali evropski prvaki. Bodimo zadovoljni s tem in počakajmo, kaj se bo zgodilo," je povedal Moratti. "Mourinho je izjemna osebnost. Rad potuje po svetu in dokazuje, da lahko zmaguje. Smo njegovi dolžniki, saj smo z njegovo pomočjo osvojili tri pomembne naslove. Poleg tega nam je vlil zaupanja, da lahko tudi v prihodnosti osvajamo lovotike na mednarodni ravni," je zaključil prvi mož Interja.

V Real za 40 milijonov evrov?

Medtem pa so se že pojavile špekulacije o ceni portugalskega trenerja. Tako naj bi po pisanju8 nekaterih španskih medijev Mourihno z Realom podpisal pogodobo za vrtoglavih 40 milijonov evrov oz. 10 milijonov v štirih letih.

Španski mediji napovedujejo tudi, da bo Mourinho iz Interja pripeljal še igralca Brazilca Maicona in Argentinca Diega Milita, ki je zabil oba gola na tekmi proti Bayernu.