Na Bonifiki po taktih Črnigoja

Slovenska reprezentanca U-21: nogometaš Lugana Domen Črnigoj o ponedeljkovi tekmi z Irsko.

Objavljeno
25. marec 2016 18.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Domen Črnigoj ni dobil priložnosti v selekciji Srečka Katanca, a bo v ponedeljek eden od glavnih adutov selekcije do 21 let v dvoboju z Irsko. Za komaj 20-letnega člana švicarskega Lugana pred kvalifikacijsko tekmo za EP prihodnje leto ni neznank, v poštev pride samo zmaga.

Novembrski podvig proti Srbiji (2:0) je Slovenijo v 2. kvalifikacijski skupini za EP na Poljskem porinil v položaj, da se ji lahko izide tudi sanjski scenarij – 2. mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Slovenija za vodilno Italijo zaostaja štiri točke (12:16) in ima dve več od Srbije (5 tekem, 10 točk) ter tri od Irske (6, 9). To je izkupiček, ki ponuja odlično izhodišče za zaključni del kvalifikacij.

»Doslej smo naredili veliko, toda hitro bomo pozabili zmage, če proti Irski ne bomo uspešni. Samo s tremi točkami bomo potrdili veliko zmago proti Srbiji in si zagotovili možnosti, da bomo do zadnjega v boju za vrh lestvice,« si ne beli las postavni Črnigoj, ki je igralsko odrasel na Bonifiki in si z nje utrl pot v Švico. Tam pri prvoligašu Luganu pod vodstvom slovitega Čeha Zdeneka Zemana nabira prve mednarodne izkušnje in se uči od enega od najboljših strokovnjakov za mlade nogometaše.

»On je nadzornik, trenerske naloge opravljajo njegovi pomočniki. Podrobno spremlja moj razvoj in se pogovarja, me usmerja in opozarja na napake. Pri Kopru smo igrali obrambno, pri Luganu napadalno. To je ključna razlika, ki pa je za mladega nogometaša zelo pomembna. V pol leta sem bistveno napredoval, a je res, da je liga močnejša in da s takšnim slogom igre ni mogoče računati na rezultatsko uspešnost,« je o prednostih in slabostih Zemanovega teci in streljal nogometa povedal v odsotnosti poškodovanega Andraža Šporarja najmočnejše orožje reprezentance do 21 let.

»Ne le Andraža, tudi Petra Stojanovića ne bo, zaradi česar si bomo morali drugi porazdeliti odgovornost. Vem, da bo moje breme nekoliko težje in zavedam se, da od mene vsi pričakujejo, da bom na igrišču pokazal, kaj sem se naučil v Švici. Njuna odsotnost je hendikep, a tudi spodbuda za igralce, da še dvignemo moštveni duh,« je razmišljal napadalni zvezni igralec z izjemnimi tekaškimi sposobnostmi, ki ga »porivanje« v člansko selekcijo ne vznemirja preveč.

»Sem še mlad in sem v obdobju razvoja. To je proces, ki se mu nihče ne more izogniti. Treniram, dajem vse od sebe in upam, da bom nekoč prepričal tudi Katanca. Da ga še nisem, je samo razlog več, da sem še bolj motiviran in prizadeven.«

Slovenski upi so v dosedanjih tekmah, v katerih so veljali za favorite, zanesljivo opravili s tekmeci, proti favorizirani Italiji so izgubili obe tekmi, proti Srbiji pa izpeljali taktično najbolj dovršeno tekmo. Dvoboj z Irsko bo sodil v kategorijo posebnih, saj naj bi Irci sodili v našo kakovostno raven. Otočani si tudi ne smejo privoščiti spodrsljaja, enega so si že, novembra v Litvi so izgubili z 1:3. Z Italijo so jo odnesli podobno kot Slovenci, v gosteh so tesno izgubili z 0:1, doma, v ponedeljek, prepričljivo izgubili z 1:4 (Slovenija 0:1, 0:3).

»Obe tekmi Ircev z Italijani smo si že ogledali. Takoj je bilo vidno, da so »fajterji«, agresivni in nevarni iz prekinitev. Prvih 15, 20 minut gredo na glavo, igrajo na vse ali nič,« je Črnigoj razkril značilnosti nepopustljivih tekmecev.