Na Brdu začeli iskati udarne sile za napad na Oslo

Selektor Kavčič razmišlja le o enajsterici za gostovanje na Norveškem. Nad vikinge s hitronogo krilno navezo Bezjak-Črnigoj?
Fotografija: Selektor Tomaž Kavčič (desno) je včeraj opazoval tudi dvoboj Josipa Iličića (v rdečem telovniku) z Romanom Bezjakom.
Odpri galerijo
Selektor Tomaž Kavčič (desno) je včeraj opazoval tudi dvoboj Josipa Iličića (v rdečem telovniku) z Romanom Bezjakom.

Brdo pri Kranju – Navijači radi polemizirajo o začetni enajsterici nogometne reprezentance – tako je bilo ob zadnjem vrhuncu leta 2010 v Južni Afriki, podobno, čeprav manj vneto je v teh dneh, ko selektor Tomaž Kavčič krpa kadrovske vrzeli pred gostovanjem v Oslu. V soboto (18) bo krenil v misijo nemogoče s prevetreno zasedbo.



Slovenci so opravili prvi trening v »polni« zasedbi, torej z vsemi, ki so ostali na voljo selektorju, potem ko so odpovedala svojo udeležbo številna znana imena. Treba se je boriti s temi, ki jih imaš na voljo. Trenerji ne govorijo zaman »moji igralci so zame najboljši«, enako si v teh dneh ponavlja na Gorenjskem Tomaž Kavčič.


Krajnc najbližje položaju


Različne alternative selektorja Tomaža Kavčiča za udarno enajsterico v Oslu.
Različne alternative selektorja Tomaža Kavčiča za udarno enajsterico v Oslu.


Selektor ve, da je v Nikoziji preveč posegal v začetno enajsterico – v primerjavi s tekmo proti Bolgariji –, zato bo tokrat nadomestil zgolj fante, ki jih mora (beri: ki jih ni zraven), čas za eksperimente je namreč že minil. Hiter pregled jate, ki se je zbrala v mirnem okolju s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, razkriva več polemik, s katerimi se v teh dneh sooča Kavčič. Ne zdi se posebej verjetno, da bi posegal na položaj številka 1 in s tem degradiral vratarja Vida Belca, čeprav slednji v svojem klubu ne igra. Belec je odšel v Genovo, čeprav je vedel, da v tej sezoni ne bo branil za Sampdorio, na zadnji tekmi reprezentance v Nikoziji pa je vendarle upravičil zaupanje selektorja.


Miha Mevlja in Luka Krajnc?


Manj obetaven je pogled na zadnjo obrambno linijo Slovenije, v kateri zeva več morebitnih lukenj. Programirani poveljnik obrambe Miha Mevlja je zašel na stranski tir v Sankt Peterburgu, okrog njega so zbrani fantje, ki bodisi ne premorejo izkušenj z igranjem na najvišji ravni bodisi ne delujejo stanovitno v svojih klubih. Med imeni Blažič, Delamea Mlinar, Mitrović in Krajnc vstane zjutraj z levo nogo le slednji ... Bomo videli, za koga se bo odločil Kavčič, na včerajšnjem treningu je uigraval na levem štoperju prav Krajnca. Na levem boku bo igral kapetan Bojan Jokić, na desnem najbrž Nejc Skubic, ki je septembra pustil boljši vtis kot Petar Stojanović.





»Izziv vseh izzivov« se vendarle nahaja v zvezni vrsti, ki predstavlja srčiko sleherne reprezentance. Tako kot sta bila Andres Iniesta in Xavi nekoč ključna za igro sanjskega moštva Barcelone, tako je vsaka ekipa usodno odvisna od (ne)uspešne igre zveznih igralcev. In prav na sredini igrišča je bil virus odsotnosti tokrat najbolj neizprosen. Kevin Kampl, Jasmin Kurtić in Benjamin Verbič so (bili) nosilci slovenske igre zadnjih nekaj let, zato bo zanimivo, kako se bodo znašli njihovi nasledniki na štadionu Ullevaal.



Ni verjetno, da bi Kavčič potegnil iz igre »šestico« Reneja Krhina, bolj intrigantna je polemika okrog njegovega partnerja na igralnem položaju številka 8 ... Amir Dervišević blesti v slovenskem prvenstvu, Leo Štulac igra odlično v italijanski serie A, najmlajši med njimi Jaka Bijol pa v ruski premier ligi in ligi prvakov ...


Prisluhnite Iličiću!


Večjih težav s hitrostjo ne bo na krilnih položajih, saj Slovenija ne premore hitrejših nogometašev, kot sta Roman Bezjak in Domen Črnigoj. Fanta ponujata »naravno« rešitev za odsotna Kampla in Verbiča, morda bo enega od njiju (začasno) zamenjal tudi rekonvalescent Josip Iličić, ki je prišel na Gorenjsko moder, zrel in brezkompromisen kot še nikoli prej. Prav bi bilo, da bi se tega nalezli tudi njegovi soigralci in mu prisluhnili, četudi ne bi dobil priložnosti za igro. Takšne igralce pogrešamo vse od Afrike!

Miha Zajc je član udarne slovenske enajsterice.
Miha Zajc je član udarne slovenske enajsterice.


Večje dileme ni niti okrog Mihe Zajca, o čemer sta se med včerajšnjim treningom prepričala tudi predsednik NZS Radenko Mijatović in generalni sekretar Martin Koželj, ki sta prišla spodbudit jato v vadbeno središče na Brdu. Zajc bo zanesljivo del začetne enajsterice v Oslu. Bomo videli, kdo bo igral pred njim, torej kdo bo a priori odgovoren za luknjanje vikinške mreže. Kandidati so trije – Luka Zahović, Robert Berić in Andraž Šporar, glede na doslej videno pa sta bližje nastopu drugi in tretji.

Preberite še:

Komentarji: