Na novi zelenici po novi evropski vizum

Vijolična revanša drevi z Albanci, domžalska pa s Hercegovci
Fotografija: Blaž Vrhovec (desno) je nazadnje igral z Mariborom na evropski sceni decembra lani v ligi prvakov proti Sevilli.
FOTO Tadej Regent
Odpri galerijo
Blaž Vrhovec (desno) je nazadnje igral z Mariborom na evropski sceni decembra lani v ligi prvakov proti Sevilli. FOTO Tadej Regent

Ljubljana – Na svetovno prvenstvo bo kmalu ostal le še spomin, vrata namreč odpirajo slovenski štadioni. Ob koncu tedna se bo začela nova domača ligaška sezona, a v Ljudskem vrtu pod Kalvarijo in ob Kamniški Bistrici v Domžalah bo živahno že drevi ob povratnih tekmah uvodnega kola kvalifikacij za evropsko ligo.

Siniša Uroševič

Danes bodo na igrišču tudi nogometaši Rudarja, a na gostovanju v San Marinu proti moštvu Tre Fiori ne gre pričakovati zapletov, potem ko so bili prepričljivo boljši že ob uvodni velenjski predstavi – 7:0.

Največ gledalcev je, ko gre za današnje tekme slovenskih klubov, pričakovati v Mariboru. Ne nazadnje bo to sploh prva tekma vijoličnih od konca prejšnje sezone v svojem Ljudskem vrtu, med številnimi privrženci mariborskega kluba je precej radovednežev, kakšna bo podoba moštva. To prav revolucionarnih sprememb po koncu prvenstva ni doživelo, obenem je po 2. mestu zdaj trdno odločeno vrniti šampionsko lovoriko v Maribor. A še preden se bodo igralci trenerja Dareta Milaniča na nedeljski prvenstveni premieri v Velenju lotili lova na domače točke, jih drevi (20.15) čaka povratna tekma uvodne evropske preizkušnje v tem poletju. Iz Albanije so se vrnili z lepim izhodiščem, zmago z 1:0, previdnost kajpak ni odveč, a spoznanje o dolgoletnih izkušnjah kluba glede nastopov pod žarometi mednarodne scene kot tudi glasna podpora s tribun domačega štadiona, zdaj tudi z novo travnato površino, bi morala zadostovati za nadaljevanje aktivnega poletja. »Trije dnevi so naokrog, odkar vadimo na novem igrišču, prvi občutki so dobri, gre za mešanico naravne in umetne trave. Vedno pa je lepo igrati v Ljudskem vrtu, sploh na tekmah z opaznim nabojem,« je poudaril Blaž Vrhovec, trener Milanič pa je ob štartu svoje 8. sezone na vijolični klopi dejal: »Seveda nam je izid s prve tekme v spodbudo, nikakor pa nas ne sme uspavati. Moramo začeti, kot da se boj začenja znova. Sicer pa: v Albaniji smo igrali dobro, a po vodstvu z 1:0 za nekaj minut obstali in se pri priči znašli v težavah. Moramo igrati zbrano.« Na seznamu za tekmo ima sicer 21 nogometašev, moštvo iz Tirane spoštuje, verjame pa, da z želenim pristopom Maribor lahko danes uspešno sklene uvodni večer sezone v Ljudskem vrtu.


Lep spomin na lansko poletje


Ko se beseda zasuče k Domžalam, spomin hitro prikliče lansko poletno pravljico, takrat so rumeno-modri senzacionalno izločili nemško moštvo iz Freiburga, nato pa se imenitno uprli slovitemu Marseillu. Toda čudeža pozneje ni bilo, vizum evropske lige je le ostal predaleč. Na novo pot boja za uvrstitev v skupinski del tekmovanja so Domžalčani vstopili pred enim tednom v Hercegovini in se vrnili domov z izidom 2:2 kot spodbudnim izhodiščem drevišnje povratne tekme s Širokom Brijegom. Res pa bi bili lahko pred revanšo, ta se bo ob Kamniški Bistrici začela ob 21. uri, še bolj spokojni, saj so v vroči Hercegovini vodili že z 2:0 …

»V 1. polčasu smo prikazali zelo dobro igro, nato pa v nadaljevanju malce padli, kar je za začetek sezone, ko še ni vse na brezhibni ravni, razumljivo,« je dejal Simon Rožman, trener tretjeuvrščenega moštva v prejšnji sezoni domačega prvenstva. Veseli pa ga, da bo imel tokrat širši kader kandidatov za nastop kot pred enim tednom v Lištici, kot nekateri še vedno z nekdanjim nazivom označujejo Široki Brijeg. K moštvu so se namreč priključili Nermin Hodžić, Andraž Kirm in Rubin Hebaj.

Komentarji: