Na obzorju prva zmaga Slovenije v Skopju? Po šahovsko 7,5 : 3,5 za Kekove fante

Primerjava razkriva dobro izhodišče za Slovenijo pred jutrišnjo (20.45) tekmo v Severni Makedoniji.
Fotografija: Slovenski nogometaši so le dvakrat vadili na Brdu, že drevi bodo preizkusili štadion v Skopju. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Slovenski nogometaši so le dvakrat vadili na Brdu, že drevi bodo preizkusili štadion v Skopju. FOTO: Jože Suhadolnik

Bo jutri Slovenija ubranila trenutno 2. mesto v svoji skupini boja za euro 2020? Za tak scenarij bi morala v Skopju osvojiti najmanj enako število točk kot Avstrija v tekmi z Izraelom na Dunaju. Individualna primerjava slovenskih in makedonskih nogometašev lahko vliva optimizem navijačem Slovenije, toda, pozor: nogomet ni šah, travnato igrišče pa ne playstation.



Primerjava Slovenije in Severne Makedonije je gotovo nehvaležna. Jutrišnji gostitelji (20.45) denimo igrajo v različnih postavitvah od 4-4-2, 4-2-3-1 do 5-3-2 oziroma 3-5-2, kakor bodo morda igrali tudi v Skopju. Slovenski selektor Matjaž Kek ima izhodišče v štirih branilcih, postavitev »številk od 6 do 11« pa je odvisna od tekmeca. Ob tem Makedoncem manjka nekaj specifičnih imen (Bejtulai, Bardhi, morda tudi Ristovski), zato bo njihov selektor Igor Angelovski v tekmi s Slovenijo zanesljivo improviziral.

...
...


Oblak : Dimitrievski 1:0: Če bi bilo možno, bi Škofjeločanu pripisali izid 5:0, toda zmaga v šahu prinaša le točko. Oba branita v Španiji, oba v Madridu (Atletico : Rayo), toda prvi sodi med pet najboljših rokavic na svetu, njegov tekmec se kali v 2. španski ligi.


Alioski presenečenje marčevske tekme v Ljubljani


Balkovec : Alioski 0:1: Oba igrata nogomet v drugi ligi – prvi v Italiji, drugi v Angliji, toda makedonski Albanec je vendarle eden od udarnih mož trenerja Marcela Bielse, ki z Leedsem lovi vrnitev v premier league. Alioski je bil marca prvo ime v Stožicah, ko se je poigraval z desnim bočno-krilnim sistemom Slovenije.

Mevlja : Ristevski 1:0: Standardni član obrambe Ujpesta ne sodi na kakovostno raven in tržno vrednost Mevlje. Miha je zaživel po selitvi v Soči, tam nanizal tri tekme za istoimenski klub v 1. ligi in si dvignil samozavest, potem ko je njegovo moštvo splavalo iz območja izpada v 2. ligo.

Tudi Miha Mevlja (v ospredju) naj bi bil tokrat še bolje pripravljen kot med septembrsko akcijo. FOTO: Jože Suhadolnik
Tudi Miha Mevlja (v ospredju) naj bi bil tokrat še bolje pripravljen kot med septembrsko akcijo. FOTO: Jože Suhadolnik


Struna : Musliu 1:0: Velja podobno: selektorja bi lahko z obema presenetila tudi na desnem boku. Pirančan je bolj izkušen (29:24 v letih), za njim je več težkih bitk v Italiji in ZDA, štoper iz Gostivarja je šele letos zapustil Makedonijo.

Stojanović : Ristovski 1:0: Ljubljančanu smo pripisali zmago zavoljo negotovega statusa Makedonca v tej sezoni, v kateri še ni igral niti tekme (poškodba); vprašanje, ali bo igral proti Sloveniji. V standardni formi bi šahovski dvoboj nemara dobil nekdanji Kekov adut z Reke, danes član Sportinga. Ali pa ne: Stojanović igra bolj zrelo kot pomladi.


Šporar igra v življenjski formi


Krhin : Ademi 0:1: Rene premore v nogah in v zraku večji potencial in izkušnje iz Italije, Španije in Francije, toda številke iz te sezone dajejo prednost vezistu iz Šibenika. Ta velja na trgu več (6:2 v milijonih €), redno igra in se nahaja sredi uspešne zgodbe Zagrebčanov v ligi prvakov.

Kurtić : Spirovski 1:0: Spirovski je septembra zapustil Ferencvaros in se preselil v Izrael; če bi bil Bardhi nared, ne bi prišel v kombinacijo za igro. Kurtić igra v serie A in je iz tekme Slovenije v tekmo bolj izkušen.



Verbič : Elmas 0,5:0,5: Napoli je letos za Turka odštel Fenerbahčeju – Elmas je bil tam v prednosti pred Zajcem – 16 milijonov evrov, v dosedanjih 5 tekmah v serie A in dveh v ligi prvakov pa ni izboljšal svoje statistike. Elmas igra atraktivno, Verbič pa je izkušenejši (20:25 v letih) in ob Keku naposled pravilno zori tudi v reprezentanci.

Bezjak : Nikolov 0,5:0,5: Morda sploh ne bosta dobila priložnosti za igro ... Nikolov (kot Musliu igra za Videoton) lahko igra na vseh položajih v zvezni vrsti, na krilu pač ne. Bezjak z zdravim kolenom bi dobil bitko z 1:0.

Slovenski nogometaši so le dvakrat vadili na Brdu, že drevi bodo preizkusili štadion v Skopju. FOTO: Jože Suhadolnik
Slovenski nogometaši so le dvakrat vadili na Brdu, že drevi bodo preizkusili štadion v Skopju. FOTO: Jože Suhadolnik


Šporar : Nestorovski 1:0: Makedonec resda igra v serie A, toda v majici Udineseja v 247 minutah igre ni zabeležil gola ali podaje. Drži, serie A in slovaško DP seveda nista primerljiva, toda »Špoki« igra v življenjski formi in zdi se, da bi zabijal gole tudi na Marsu. V 1353 minutah igre za Slovan je zrežiral gol na vsake 79,5 minute.


Kek sodi v drugo galaksijo


Iličić : Pandev 0,5:0,5: »Jojo« izžareva motiv po zgodovinskem podvigu. Opazno je motiviran, čeprav njegova individualna statistika v serie A in ligi prvakov tega ne razkriva. Pandev? Bolj pozorni navijači so gotovo opazili pomen 36-letnika za reprezentanco med marčevsko tekmo v Stožicah. Naj bo »remi« dodatna spodbuda najboljšemu slovenskemu nogometašu za nov podvig.

Kek : Angelovski 1:0: Angelovski dela dobro in načrtno, po izjavah sodeč je odlično proučil tudi Slovenijo, ki jo je presenetil pred sedmimi meseci v Stožicah. Kljub vsemu Matjaž Kek zanj sodi v drugo selektorsko galaksijo tako po igralskih kot trenerskih izkušnjah. Navijači Slovenije si seveda želijo, da bi tako ostalo tudi po slovanskem derbiju v Skopju.

Preberite še:

Komentarji: