Na obzorju prva zmaga Slovenije v Skopju? Po šahovsko 7,5 : 3,5 za Kekove fante

Primerjava razkriva dobro izhodišče za Slovenijo pred jutrišnjo (20.45) tekmo v Severni Makedoniji.

Objavljeno
09. oktober 2019 06.15
Posodobljeno
09. oktober 2019 06.15
Andraž Šporar in Benjamin Verbič bosta pomembna aduta Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik
Bo jutri Slovenija ubranila trenutno 2. mesto v svoji skupini boja za euro 2020? Za tak scenarij bi morala v Skopju osvojiti najmanj enako število točk kot Avstrija v tekmi z Izraelom na Dunaju. Individualna primerjava slovenskih in makedonskih nogometašev lahko vliva optimizem navijačem Slovenije, toda, pozor: nogomet ni šah, travnato igrišče pa ne playstation.

64 milijonov evrov
velja na trgu selekcija Severne Makedonije, 160 milijonov evrov slovenska


Primerjava Slovenije in Severne Makedonije je gotovo nehvaležna. Jutrišnji gostitelji (20.45) denimo igrajo v različnih postavitvah od 4-4-2, 4-2-3-1 do 5-3-2 oziroma 3-5-2, kakor bodo morda igrali tudi v Skopju. Slovenski selektor Matjaž Kek ima izhodišče v štirih branilcih, postavitev »številk od 6 do 11« pa je odvisna od tekmeca. Ob tem Makedoncem manjka nekaj specifičnih imen (Bejtulai, Bardhi, morda tudi Ristovski), zato bo njihov selektor Igor Angelovski v tekmi s Slovenijo zanesljivo improviziral.

image
Matjaž Kek bi z uspehi nad Makedonci, Avstrijci in Latvijci odpeljal Slovenijo na euro 2020 pred zadnjo tekmo na Poljskem. FOTO: Jože Suhadolnik


Oblak : Dimitrievski 1:0: Če bi bilo možno, bi Škofjeločanu pripisali izid 5:0, toda zmaga v šahu prinaša le točko. Oba branita v Španiji, oba v Madridu (Atletico : Rayo), toda prvi sodi med pet najboljših rokavic na svetu, njegov tekmec se kali v 2. španski ligi.


Alioski presenečenje marčevske tekme v Ljubljani


Balkovec : Alioski 0:1: Oba igrata nogomet v drugi ligi – prvi v Italiji, drugi v Angliji, toda makedonski Albanec je vendarle eden od udarnih mož trenerja Marcela Bielse, ki z Leedsem lovi vrnitev v premier league. Alioski je bil marca prvo ime v Stožicah, ko se je poigraval z desnim bočno-krilnim sistemom Slovenije.

Mevlja : Ristevski 1:0: Standardni član obrambe Ujpesta ne sodi na kakovostno raven in tržno vrednost Mevlje. Miha je zaživel po selitvi v Soči, tam nanizal tri tekme za istoimenski klub v 1. ligi in si dvignil samozavest, potem ko je njegovo moštvo splavalo iz območja izpada v 2. ligo.

image
Tudi Miha Mevlja (v ospredju) naj bi bil tokrat še bolje pripravljen kot med septembrsko akcijo. FOTO: Jože Suhadolnik


Struna : Musliu 1:0: Velja podobno: selektorja bi lahko z obema presenetila tudi na desnem boku. Pirančan je bolj izkušen (29:24 v letih), za njim je več težkih bitk v Italiji in ZDA, štoper iz Gostivarja je šele letos zapustil Makedonijo.

Stojanović : Ristovski 1:0: Ljubljančanu smo pripisali zmago zavoljo negotovega statusa Makedonca v tej sezoni, v kateri še ni igral niti tekme (poškodba); vprašanje, ali bo igral proti Sloveniji. V standardni formi bi šahovski dvoboj nemara dobil nekdanji Kekov adut z Reke, danes član Sportinga. Ali pa ne: Stojanović igra bolj zrelo kot pomladi.


Šporar igra v življenjski formi


Krhin : Ademi 0:1: Rene premore v nogah in v zraku večji potencial in izkušnje iz Italije, Španije in Francije, toda številke iz te sezone dajejo prednost vezistu iz Šibenika. Ta velja na trgu več (6:2 v milijonih €), redno igra in se nahaja sredi uspešne zgodbe Zagrebčanov v ligi prvakov.

Kurtić : Spirovski 1:0: Spirovski je septembra zapustil Ferencvaros in se preselil v Izrael; če bi bil Bardhi nared, ne bi prišel v kombinacijo za igro. Kurtić igra v serie A in je iz tekme Slovenije v tekmo bolj izkušen.

Slovenski nogometaši kotirajo višje kot njihovi makedonski tekmeci.
Večina adutov selektorja Matjaža Keka v svojih klubih redno igra.
Na marčevski tekmi v Stožicah je presenetil gostitelje Ezgjan Alioski.


Verbič : Elmas 0,5:0,5: Napoli je letos za Turka odštel Fenerbahčeju – Elmas je bil tam v prednosti pred Zajcem – 16 milijonov evrov, v dosedanjih 5 tekmah v serie A in dveh v ligi prvakov pa ni izboljšal svoje statistike. Elmas igra atraktivno, Verbič pa je izkušenejši (20:25 v letih) in ob Keku naposled pravilno zori tudi v reprezentanci.

Bezjak : Nikolov 0,5:0,5: Morda sploh ne bosta dobila priložnosti za igro ... Nikolov (kot Musliu igra za Videoton) lahko igra na vseh položajih v zvezni vrsti, na krilu pač ne. Bezjak z zdravim kolenom bi dobil bitko z 1:0.

image
Slovenski nogometaši so le dvakrat vadili na Brdu, že drevi bodo preizkusili štadion v Skopju. FOTO: Jože Suhadolnik


Šporar : Nestorovski 1:0: Makedonec resda igra v serie A, toda v majici Udineseja v 247 minutah igre ni zabeležil gola ali podaje. Drži, serie A in slovaško DP seveda nista primerljiva, toda »Špoki« igra v življenjski formi in zdi se, da bi zabijal gole tudi na Marsu. V 1353 minutah igre za Slovan je zrežiral gol na vsake 79,5 minute.


Kek sodi v drugo galaksijo


Iličić : Pandev 0,5:0,5: »Jojo« izžareva motiv po zgodovinskem podvigu. Opazno je motiviran, čeprav njegova individualna statistika v serie A in ligi prvakov tega ne razkriva. Pandev? Bolj pozorni navijači so gotovo opazili pomen 36-letnika za reprezentanco med marčevsko tekmo v Stožicah. Naj bo »remi« dodatna spodbuda najboljšemu slovenskemu nogometašu za nov podvig.

Kek : Angelovski 1:0: Angelovski dela dobro in načrtno, po izjavah sodeč je odlično proučil tudi Slovenijo, ki jo je presenetil pred sedmimi meseci v Stožicah. Kljub vsemu Matjaž Kek zanj sodi v drugo selektorsko galaksijo tako po igralskih kot trenerskih izkušnjah. Navijači Slovenije si seveda želijo, da bi tako ostalo tudi po slovanskem derbiju v Skopju.