Na obzorju veliko celjsko zmagoslavje

V 33. kolu 1. SNL je v Stožicah zeleno-bele šokiral Mihael Klepač, v Ljudskem vrtu je bil prvi strelec Gregor Bajde.
Fotografija: Vijolično slovo od naslova prvaka je bilo tudi simbolično: vse neznanke so razblinili celjski Štajerci. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Odpri galerijo
Vijolično slovo od naslova prvaka je bilo tudi simbolično: vse neznanke so razblinili celjski Štajerci. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

Na obzorju je prvovrstna zaključna srhljivka državnega prvenstva v nogometu. V 33. kolu 1. SNL je Aluminij presenetil Olimpijo v Stožicah, v štajerskem derbiju je Celje premagalo Maribor. Ljubljančani imajo pred Celjem le še točko prednosti in strahovito zahteven razpored zadnjih treh tekem. V četrtek bodo gostovali v Murski Soboti, nato gostili CB24 Tabor, za konec, 22. t. m., bodo prvenstvo osvojili ali izgubili v Celju.

Celjani so se hitreje od pričakovanj znašli v boljšem položaju navkljub točkovnemu zaostanku. Tekma, ki naj bi še ustavila Olimpijo, je bila označena za četrtek. Še vedno je, a po njej bi bili lahko Ljubljančani že za celjskim hrbtom.


Avtogol je pomenil izgubo naslova


Ljudski vrt? Dobre pol ure so bili Mariborčani nadzorniki na igrišču, bolj iskali gol in ga tudi našli. Toda zadeli so v napačna vrata, nespretni osmoljenec po posredovanju z glavo je bil Gregor Bajde.

»Marsikaj bi bilo drugače. Avtogol je spremenil vse. V drugem polčasu smo se sicer držali navodil. Nismo v krizi, to je šport. Naslov smo že izgubili,« je odločilni trenutek štajerskega derbija videl domači trener Sergej Jakirović, ki je po uvodnih štirih zmagah v zadnjih štirih tekmah kar trikrat izgubil (z Olimpijo, CB24 Taborom in včeraj še z Muro).

Najboljši celjski strelec Dario Vizinger je z golom za 2:0 v 39. minuti že nakazal obrise celjske zmage v Ljudskem vrtu. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Najboljši celjski strelec Dario Vizinger je z golom za 2:0 v 39. minuti že nakazal obrise celjske zmage v Ljudskem vrtu. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo


Od 34. minute se je Mariborčanom »sesul svet«, Celjanom pa so se odprla vrata raja: le pet minut po vodilnem golu je »udaril« najboljši celjski strelec Dario Vizinger. Po izgubljeni žogi Rudija Požega Vancaša je 22-letni Međimurec z leve strani začel skoraj 40-metrski pobeg proti sredini. Požeg Vancaš ga ni ujel ali želel zrušiti in sledil je gol. Vizinger je z 18 m streljal v levi spodnji kot vrat prekratkega veterana Jasmina Handanovića. Celjani so šli na odmor po zares izjemni učinkovitosti: brez resnejše priložnosti so dosegli dva gola. A tudi Mariborčani niso bili konkretni pred vrati Matjaža Rozmana.



V drugem polčasu so Celjani s pametno in preudarno igro brez težav ubranili prednost. Niti gol Špira Peričića ni zmotil ritma, a tudi premalo časa je bilo za Mariborčane, da bi spremenili izid in pomagali Olimpiji.

»Igrali smo organizirano, disciplinirano in na koncu smo imeli tudi nekaj sreče. Zmaga je bila čista, fantje so me navdušili. Mariboru nismo dovolili veliko, čeprav smo na koncu malo zapletli položaj,« je deloval umirjeno trener Celja Dušan Kosić, ki pa je imel že v »tunelu« Ljudskega vrta kurjo polt. Vesti iz Stožic so bile zares sijajne. Olimpija je v zadnje minute šla z zaostankom z 0:1 in igralcem manj po izključitvi Mirala Samardžića. V 90. minuti se mu je na seznamu »rdečih« pridružil še gostujoči rezervist Jure Matjašič. Z živci so bili oboji že na koncu, sodnik Matej Jug je tekmo podaljšal za pet minut.


Izjemen gol Mihaela Klepača


Pred dvobojem je malokdo verjel v Aluminijevo pokoronsko preobrazbo. Toda že po nekaj minutah je bilo jasno, da so se Kidričani še posebej nabrusili za tekmo v Stožicah. Kje so bili do včeraj?

Mihael Klepač (levo) je zabil izjemen gol, ki bi utegnil Olimpijo stati naslova prvaka. FOTO: Roman Šipić/Delo
Mihael Klepač (levo) je zabil izjemen gol, ki bi utegnil Olimpijo stati naslova prvaka. FOTO: Roman Šipić/Delo


Kje je bil tudi Mihael Klepač? Junija in julija ga ni bilo videti prav veliko, sinoči pa je pokazal, zakaj je bil jeseni eden od odkritih junakov. Z mojstrovino vredno ponovljenih ogledov je zabil edini gol na tekmi. Po globinski žogi je v kazenskem prostoru žogo poslal preko Denisa Šmeja in Maria Jurčevića, nato pa s silovitim volejem z levo nogo z 9 m žogo poslal pod prečko. Nejc Vidmar je bil nemočen.

»Taktično smo bili odlični. Kar smo pripravili in kar smo vadili, smo na igrišču izpolnili. Olimpiji nismo dopustili ničesar,« je veliko zmago v Ljubljani pospremil gostujoči trener Slobodan Grubor.

»V tekmo smo šli kot prazen balon. Izpraznjeni smo bili po napornih tekmah. Poskušali smo, rotirali, iskali formo, a to ni bilo dovolj. Še vedno smo prvi, to je bil le slab dan,« pa je poraz v pogovoru za TV Slovenija komentiral Olimpijin trener Dino Skender.

Olimpija bo v Murski Soboti igrala močno oslabljena. Ob Samardžiću bo zaradi prevelikega števila rumenih kartonov manjkal tudi Stefan Savić.

V senci večernih tekem je veliko nalogo opravil sežanski Tabor. V Kranju je zmagal in si zagotovil obstanek.

ocene
ocene


Komentarji: