Na slovenskih štadionih že jutri zelena luč za gledalce

Nogometni klubi bodo morali upoštevati veljavne predpise in odloke ter pridobiti pozitivno mnenje NIJZ.
Fotografija: Za slovenske nogometne navijače očitno prihajajo lepši časi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Za slovenske nogometne navijače očitno prihajajo lepši časi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Odbor za nujne zadeve Nogometne zveze Slovenije (NZS) je danes sprejel odločitev, da so pod posebnimi pogoji z 29. t. m. ponovno dovoljeni gledalci na nogometnih tekmah pod okriljem NZS. Pri tem je sledil pobudi klubov ob upoštevanju veljavnih odlokov vlade Republike Slovenije. NZS v prvi vrsti stremi k zagotavljanju varne izkušnje za vse obiskovalce tekem, zato bodo klubi zavezani k strogemu izvajanju ukrepov za zajezitev in preprečevanje širjenja covida-19.

Prisotnost gledalcev bo dovoljena, če bo tekma organizirana v skladu z omejitvami, zahtevami veljavnih predpisov in odlokov ter izključno v primeru pridobljenega pozitivnega mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Klub je dolžan pred tekmo delegatu predložiti veljavno pozitivno mnenje NIJZ skupaj z odločbo upravne enote oziroma s potrdilom pristojne policijske postaje o prijavi prireditve.


Življenje z virusom


Odločitev odbora za nujne zadeve je korak k temu, da se z virusom, ki je del nove realnosti, naučimo živeti in ob tem skrbeti za nadaljnji razvoj nogometa, so zapisali na spletni strani NZS in dodali še pravila za organizacijo.

Prireditelj mora imenovati osebo, ki je odgovorna za izvajanje higienskih standardov. Odgovorna oseba se mora pred začetkom tekme zglasiti pri delegatu, da bi ga vpisal v zapisnik, ter med drugim poskrbeti, da so v vseh prostorih na vidnem mestu izobešeni plakati o osnovnih higienskih standardih in da se na vseh zahtevanih območjih zagotovi ustrezna varnostna razdalja,

Na vseh vhodih na štadione, na tribunah in v sanitarijah morajo biti na voljo razkužila, na vstopnih točkah pa mora biti razpolago dovolj brezstičnih  termometrov za merjenje temperature udeležencev, primernih košev za odpadke in uporabljene zaščitne maske.
 

S povišano temperaturo vstop prepovedan


Organizator tekme je dolžan poskrbeti za informiranost vseh gledalcev v zvezi s protokolom obiska tekme in osnovnimi higienskimi standardi. Priporočljivo je, da vnaprej obvesti gledalce prek običajnih medijev obveščanja. Ves čas prisotnosti pa bodo morali upoštevati varnostno razdaljo 1,5 m, za kar mora poskrbeti tudi zadostno število redarjev. Na tribuni se priporoča uporaba zaščitne maske, ki pa bo obvezna pri vhodu na štadion, ob izhodu, ob uporabi sanitarij in če na tribuni ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje.

Gledalcem, ki kažejo simptome covida-19, izjavijo, da jih imajo svojci ali člani skupnega gospodinjstva, ali imajo ob meritvi povišano temperaturo (nad 37°C, merjeno na čelu), se vstop na štadion prepove.

Več iz te teme:

Komentarji: