Na varnem tudi Guardiolova Barcelona

Danes bodo začeli klubsko svetovno prvenstvo Kolumbijci, jutri še madridski Real.

Objavljeno
14. december 2016 01.43
Real Madrid's Cristiano Ronaldo smiles before a training session at the FIFA Club World Cup soccer tournament in Yokohama, near Tokyo, Tuesday, Dec. 13, 2016. Real Madrid and Club America will play in the Dec. 15 semifinal. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Težko bi bilo reči, da bo šlo v nedeljo zvečer za vrhunec klubske sezone v nogometu. Svetovno klubsko prvenstvo je v primerjavi z evropsko ligo prvakov (ne)odmevno kot vaška rekreativna liga, prav tako ne dosega niti tretjine kakovosti elitnega plesa. Toda kljub temu bo zanimivo – za nagrado 5 milijonov dolarjev bodo igrali najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo in soigralci pri madridskem Realu.

Svetovno klubsko prvenstvo je na nek način res »nebodigatreba« turnir, ki pritegne le malo (evropskih) navijačev in zares zanima le klube zunaj stare celine. Evropskim velikanom dejansko predstavlja le oviro, ki jim zmoti ritem v najbolj ranljivem obdobju prvenstvene sezone. Številni trenerji evropskih prvakov so v preteklosti tožili na utrujenostjo nosilcev igre, ki so po vrnitvi z oddaljene Japonske – vmes je turnir gostoval tudi v Maroku in na Arabskem polotoku – z veliko težavo lovili optimalno formo.

»Nimamo druge izbire, kot da se prilagodimo na ritem tekem in poskušamo tudi na Japonskem še dvakrat zmagati, s čemer bi si naredili leto 2016 še lepše,« je zatrdil Sergio Ramos, eden najbolj učinkovitih branilcev na svetu in velik zaščitnik megazvezdnika Cristiana Ronalda. Slednji ni imel veliko časa za slavje, potem ko je znižal zaostanek za Lionelom Messijem na eno »zlato žogo«; v dvoboju med 29-letnim Argentincem in dve leti starejšim Portugalcem je po novem 5:4. Ronaldo je namreč včeraj normalno vadil s soigralci, kot pravi, je pripravljen na boj za svojo četrto lovoriko v tem koledarskem letu.

Četudi bi Real upravičil pričakovanja navijačev in stavnih hiš in bo jutri opravil z neugodnim mehiškim prvakom, v nedeljo pa še (najbrž) s Kolumbijci, njegovo resda sijajno leto 2016 ne bi bilo zgodovinsko. Kdo ve, kako dolgo bomo čakali na klub, ki bo ponovil podvig Barcelone pod vodstvom trenerja Pepa Guardiole iz leta 2009. Morda najboljša nogometna zasedba vseh časov z Messijem, Xavijem in Iniesto je tedaj osvojila maksimalnih možnih šest lovorik doma in na tujem.

Madridčani seveda ne razmišljajo o preteklosti. Moštvo vse bolj cenjenega trenerja Zinedina Zidana želi le unovčiti odlično formo, na krilih katere je nanizalo že 35 tekem brez poraza. V Yokohami naj bi torej Real s 36. tekmo postavil klubski rekord in še ozaljšal obdobje Zidana, ki je velemojstrstvo z nogometnih igrišč očitno prenesel tudi na klop. Potem ko je letošnjega 4. januarja nasledil neuspešnega Rafaela Beniteza, je poživil zasedbo, umiril razgrete strasti in sprostil razrvane nogometaše, ki so se mu zahvalili z dvema evropskima lovorikama. Zidane je dobil 38 od 51 tekem (74,5 %), kar je manj od Carla Ancelottija (74,8 %) in Manuela Pellegrinija (75 %), toda več od Joseja Mourinha (71,9 %), če omenimo le statistično najboljše Realove trenerje.

Kar šteje še več, je prepoznavna igra nekdanjih »baletnikov« in njihova vrhunska telesna pripravljenost, s katero lahko Ronaldo, Bale, Ramos in druščina kadarkoli zmeljejo tekmeca tudi v sodnikovem dodatku. Bomo videli, ali bo Real na Japonskem »potreboval« sodnikov dodatek, ali pa bo postavil »stvari na svoje mesto« že prej.

Polfinalna para svetovnega klubskega prvenstva

Danes ob 11.30: Atletico (Kol) – Kašima (Jap)

Jutri ob 11.30: America (Meh) – Real Madrid (Špa)