Nad Latvijo staroselci Iličić, Oblak in Šporar, na klopi Vučkić in Rep

Selektor Matjaž Kek delno prevetril slovensko reprezentanco za tekmi z Latvijo in s Poljsko.
Fotografija: Haris Vučkić je v tej sezoni v majici Twenteja odigral 11 tekem, pri tem pa zbral šest golov in podajo. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Haris Vučkić je v tej sezoni v majici Twenteja odigral 11 tekem, pri tem pa zbral šest golov in podajo. FOTO: Facebook

Martin Milec, Haris Vučkić, Rajko Rep in Amedej Vetrih so nova imena v kadru slovenske nogometne reprezentance, seveda v primerjavi z zadnjo akcijo v Skopju in Stožicah. Selektor Matjaž Kek je uresničil napoved o osvežitvi izbrane vrste, ki bo prihodnji teden na Obali odprla priprave za zadnje dejanje boja za euro 2020: tekmi z Latvijo (16. 11.) in Poljsko (19. 11.).



Kek ne bo računal na Domna Črnigoja, Romana Bezjaka in Luko Zahovića, ki so (bili) poškodovani, prav tako je – zavoljo kazni po rdečem kartonu – začasno neuporaben Denis Popović. Selektor je razkril, kaj bo iskal v prihajajočih tekmah proti najslabši in najboljši reprezentanci v skupini G (Poljska 19, Avstrija 16, S. Makedonija, Slovenija in Izrael po 11, Latvija 0).


Veliki izzivi na obeh bokih


»Na obeh bočnih položajih se soočamo z določenimi izzivi in v tem kontekstu vidim kot eno od možnih rešitev Milca, ki redno igra v zadnjem obdobju. Tudi na drugih položajih nazadnje nismo blesteli. Vetrih in Rep? Amedej igra s polno minutažo v turškem prvenstvu in si gotovo zasluži priložnost, Rajko pa v avstrijski ligi, v kateri že dlje deluje dobro. Lahko ustrezno nadomesti Bezjaka, ki je poškodovan. Vučkić? O Harisu ste novinarji tako ali tako že vse napisali v preteklosti ... Vesel sem, da se je tako nadarjen nogometaš vrnil na sceno po zanj neprijetnem obdobju s poškodbami. Zasluži si priložnost,« je selektor končal opisovanje svežih imen z Vučkićem, ki opozarja nase v nizozemskem prvenstvu. V tej sezoni je v majici Twenteja zbral šest golov in podajo.

Kekov seznam za tekmi z Latvijo in Poljsko.
Kekov seznam za tekmi z Latvijo in Poljsko.
Vučkić gotovo predstavlja magnet za navijače, čeravno je bil močneje na očeh mlajših ljubiteljev nogometa v času službovanja po različnih angleških in škotskih klubih, kamor ga je posojal Newcastle. Upajmo, da so njegove poškodbe preteklost, da je fant psihološko dozorel, da je nared za večje napore tudi njegovo telo in bo naposled pri 27 letih lahko unovčil svoj talent v članski reprezentanci. Tako Vučkić kot Rep sta nekoč blestela v majicah selekcije U-21 pod vodstvom Tomaža Kavčiča.

Bomo videli, kdo bo dobil v naslednjih tednih pravo priložnost za kaj več v dresu reprezentance A. Ni namreč posebej verjetno, da bo Kek eksperimentiral v vendarle povsem resnih tekmah z Latvijo in Poljsko, čeravno se čudeži ne dogajajo pogosto in je Slovenija v boju za euro 2020 že »povedala« svoje. To nam je v nedeljo namignil tudi Mariborčan, enako je ponovil med včerajšnjim pogovorom na Brdu pri Kranju: »Cikel boja za euro 2020 želim končati s fanti, ki so bili nosilci igre že doslej.« Razumljivo, reprezentanca ni vadbeni poligon za fante z vseh vetrov, ki bi dobivali priložnost čez noč, pač pa obstaja v njej nedvoumna hierarhija in znana ter jasno predvidena pot proti udarni enajsterici.
 

Negotova usoda hotela


Selektor je odgovoril tudi na sugestivno vprašanje, da bi moralo biti v reprezentanci A več nogometašev iz slovenskega prvenstva, saj da so uveljavljeni nosilci igre razočarali večino navijačev. »Verjetno bi si res marsikdo zaslužil priložnost v reprezentanci. Če so bili septembra številni v ospredju, so namreč oktobra številno postali dolžniki. Veseli me, da sta Mura in Aluminij zaostrila konkurenco v 1. SNL, gotovo lahko več igralcev v perspektivi konkurira za selekciji U-21 in A,« je ocenil Kek.

Rajko Rep je v tej sezoni v majici Hartberga odigral 14 tekem, pri tem pa zbral po štiri gole in podaje. FOTO: Facebook
Rajko Rep je v tej sezoni v majici Hartberga odigral 14 tekem, pri tem pa zbral po štiri gole in podaje. FOTO: Facebook
»Reformo« bo doživela tudi lokacija, na kateri bo nastanjena Kekova reprezentanca. Brdo pri Kranju na žalost ne predstavlja le zgodbe o uspešno zgrajenem vadbenem središču, marveč tudi žalostinko o bližnjem hotelu Kokra, katerega srednjeročna prihodnost ni znana. Ne gre le za najboljše slovenske nogometaše in njihovo pripravo na tekmece: usoda objekta, s katerim bi se lahko ponašali tudi med predsedovanjem Evropski uniji, ostaja negotova. Malokdo pozna konec birokratske sage, ki bi omogočila njegovo prenovo. Kakor koli, posledično – predvsem zavoljo umetne razsvetljave – bo tudi reprezentanca tokrat vadila na Obali, ne na Gorenjskem. Simbolično tudi za Vučkića, ki je edinkrat oblekel majico selekcije A prav na prijateljski tekmi s Škotsko v Kopru, ko je vodil ekipo selektor Slaviša Stojanović.
 

Komentarji: