Nad Oblaka Realovi zvezdniki Bale, Benzema, James in Hazard

Sobota tudi dan za derbi vodilnih španskih ekip, Reala in Atletica
Fotografija: Jan Oblak bo poskušal ustaviti napade madridskega Reala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak bo poskušal ustaviti napade madridskega Reala. FOTO: Reuters

Večerna ura 21.00 se zdi kar pravšnja za klasični madridski spopad med Atleticom in Realom. Zaljubljenci v nogometno igro si bodo ravno »opomogli« po slovenski klasiki v Stožicah, ko bo napočil čas za mestni derbi pravih gigantov, kakršna sta madridska mestna rivala. Pod lupo bo tudi eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak.

Škofjeločan se je preselil iz Lizbone v Madrid julija 2014, odtlej pa je večkrat krasil naslovnice španskih časopisov zavoljo derbijev med Realom in Atleticom. Ne gre le za dvoboj Oblaka in Cristiana Ronalda, saj je Portugalec lani našel nov dom v Torinu. Slovenska št. 1 ima namreč na računu kar 16 tekem z Realom, v katerih se je prav vselej zgodilo nekaj nepozabnega: od čudovitih golov, parad, incidentov in spornih potez na igrišču.



Kaj prinaša derbi pred 68.000 rdeče-belimi navijači na štadionu Atletica, ki je letos gostil angleški finale lige prvakov med prvakom Liverpoolom in Tottenhamom? Obeta se visoko intenzivna bitka za najbolje pripravljene, ob velemojstrih provociranja, kakršna sta Diego Costa in Sergio Ramos, bi lahko videli več kartonov obeh barv in dvoboje, nabite s čustvi. Na igrišču bo šlo za tekmo med zasedbo Diega Simeoneja, ki ohranja klasični sistem igre 4-4-2, četudi s številnimi novimi akterji, in ekipo Zinedina Zidana, ki navzven ne deluje dobro, čeprav zaseda vrh ...


Kdo je boljši: nakup za 125 milijonov ali nakup za 145 milijonov?


Pred Janom Oblakom je nova obrambna linija (Lodi, Gimenez, Savić, Trippier), ob Costi žari v napadu nakup za 125 milijonov evrov João Felix. Real Madrid? Glavna Zidanova aduta sta – paradoksalno – Gareth Bale in James Rodriguez, torej igralca, ki ju je legendarni Francoz v prestopnem roku ponujal po Evropi, kot bi bila gobava. Zidane se dan pred tekmo ni zmenil za oceno, da naj bi bil Atletico »ljudski klub«, Real pa »klub bogatašev« … »Vem, da navijači obeh klubov vstajajo zgodaj in delajo trdo. Vem tudi, da želi biti Real Madrid vselej ponosen na svoje igralce. Tako je bilo nekoč in enako je danes,« je zatrdil Zidane in zaščitil tudi Edena Hazarda, poletnega nakupa za 100 do 145 milijonov evrov, ki je že slišal prve kritike. »Hazard je pravi nogometaš, ne bojim se zanj,« je odgovoril Zidane.

João Felix (desno) bo tudi drevi eden glavnih adutov Atletica v mestnem derbiju z Realom. FOTO: AFP
João Felix (desno) bo tudi drevi eden glavnih adutov Atletica v mestnem derbiju z Realom. FOTO: AFP


V Madridu bo šlo v resnici za vrh španskega prvenstva. Real poveljuje lestvici, točko za njim sta Real Sociedad in Atletico, Barcelona še tri točke več. Jan Oblak bo imel opraviti z motivirano zasedbo sosedov, saj bodo krenili nanj (v postavitvi 4-3-3 ali 4-2-3-1) Karim Benzema, James, Hazard in Bale. Če odmislimo poletni poraz Reala v prijateljski tekmi s 3:7 (bilo je že 0:6!), v zadnjih petih derbijih ni bilo kruha za gostitelje … Oblak je bil nepremagan na petih od 16 dosedanjih tekem z Realom.

Preberite še:

Komentarji: