Najbolj »člansko« in blizu selekcije A deluje pomlajeni Kekov napad

Potem ko je sprejel njegov klic Jan Oblak, je Kek razpisal mednarodno tiralico za položaje: levi bočni branilec, štoper in klasični zvezni nogometaš.
Fotografija: Matjaž Kek bo v Španiji aktiviral tudi Andreja Vombergarja, ljubljenca navijačev Olimpije. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Matjaž Kek bo v Španiji aktiviral tudi Andreja Vombergarja, ljubljenca navijačev Olimpije. FOTO: Tadej Regent

Ljubljana – Natančno teden dni pred poletom slovenske nogometne reprezentance v špansko Marbello je selektor Matjaž Kek razkril imena fantov, s katerimi bo računal 24. januarja v prijateljski tekmi s kitajsko selekcijo igralcev do 25 let. Akcija »Slovenije B« bo generalka za nemara ključno uverturo reprezentance A v boju za evropsko prvenstvo – 21. marca v izraelski Haifi.



Kek nam je večkrat potrdil, da ne želi kreniti v marec brez vsaj ene prave delovne akcije, zato prihaja delovni januar kot naročen. Selektor, ki je Slovenijo zavihtel na njen zadnji veliki turnir – mundial 2010 v Južni Afriki – se bo po osmih letih tako lažje seznanil z morebitnimi ozkimi grli v splošni organizaciji celotnega kolektiva, ocenil bo uigranost prenovljenega strokovnega štaba in njegovo simbiozo z operativnim delom NZS. Šteje namreč sleherni kamenček v mozaiku uspešnosti, zato so lahko priprave na jugozahodu Španije le dobrodošle. Marca ne bo časa niti za improvizacijo, kaj šele za razmislek o vsebini. Ponedeljkov zbor na Gorenjskem, torkov trening na Brdu in sredin polet na morda ključno gostovanje v Izrael!
 

Gliha ni prepričal Keka


»S skupnimi treningi in tekmo s Kitajsko, ki niso v uradnem terminu Fife, želim preveriti nekatera dodatna imena, ki bi lahko razširila reprezentančni kader za poznejše akcije. Večina igralcev prihaja iz slovenske lige, zato se želim zahvaliti našim klubom, ki so igralcem omogočili prihod na reprezentančni teden, in NZS, ki je poiskala termin in tekmeca. Kitajska reprezentanca do 25 let se že nekaj časa pripravlja v Marbelli in je perspektiva za njihovo člansko reprezentanco,« je opisal pomen in vsebino januarske akcije Kek.

Matjaž Kek je nazadnje vodil trening članske reprezentance Slovenije leta 2011. FOTO: Tadej Regent
Matjaž Kek je nazadnje vodil trening članske reprezentance Slovenije leta 2011. FOTO: Tadej Regent


Mariborčan je poklical v reprezentanco več zanimivih imen, med katerimi izstopa po šest nogometašev Maribora in Domžal, tri je prispevala Olimpija, po dva pa Mura in Aluminij. Marsikdo je pričakoval celo tri adute Kidričanov, ki predstavljajo najlepše presenečenje prvega dela sezone v 1. SNL. Bočni branilec Erik Gliha bo denimo februarja dopolnil šele 22 let, njegova boljša noga je leva, v 16 tekmah pa je zbral pet podaj; več so jih zbrali le štirje, med njimi pa so trije tujci – Suljić, Ibričić in Bobičanec – in vijoličasti Ljubljančan Amir Dervišević. Tudi v minuli sezoni 1. SNL je bil Gliha četrti asistent lige, čeprav je vmes preživel pol leta v Italiji.
 

Tudi Vombergar, Zahović in Mlakar


Kek bo poskušal poiskati čim več alternativ za uveljavljene adute iz Evrope. Potem ko je sprejel njegov klic in vabilo vratar Jan Oblak, je selektor razpisal mednarodno tiralico predvsem za naslednje igralske položaje: levi bočni branilec, štoper in klasični zvezni nogometaš. Selektor o nekaterih imenih: »Delamea Mlinar je na začetku priprav tako kot igralci iz naše lige, Korun pa je igral na nekaj tekmah ob koncu sezone po poškodbi. V poljski ligi je ob koncu igral na zanimivem položaju, ki lahko v prihodnje postane deficitaren. Morda bi se našel še kdo, ampak izbor je končen, spremeni ga lahko le kakšna poškodba ali odpoved.«

Novi slovenski selektor bo v Španiji preizkusil kandidate za morebitno širitev reprezentančnega kadra. FOTO: Leon Vidic
Novi slovenski selektor bo v Španiji preizkusil kandidate za morebitno širitev reprezentančnega kadra. FOTO: Leon Vidic


Kljub vsemu delujejo najbolj »člansko« in izstopajo predvsem napadalci, tudi navijači najraje polemizirajo o nogometaših, ki zabijajo gole. Kek je povabil na sobotni zbor mariborska aduta Luko Zahovića in Jana Mlakarja – ta lahko pri 20 letih igra tudi za selekcijo U-21 in domačem euru 2021 –, priložnost v članski selekciji bo dobil Rok Sirk (25), Murin ostrostrelec s poreklom iz Maribora. Zgodovinski prvi nastop za Slovenijo bi si lahko pripisal ljubljenec ljubljanskih navijačev Andrej Vombergar (24), argentinski Slovenec, ki je bil poleti na izhodnih vratih Olimpije, nato pa eden njenih najboljših nogometašev. Kek si je potihem želel, da bi ga novembra preizkusil že Igor Benedejčič. V seštevku gre za več obetavnih napadalcev, ki na nek način delujejo najbolj »člansko« med vsemi v januarski jati. Na jugozahod Evrope bodo odpotovali tudi povratniki Dejan Lazarević, Matic Črnic in Rudi Požeg Vancaš, Kek bo torej s Kitajsko preizkušal sedem izrazito ofenzivnih nogometašev.

Preberite še:

Komentarji: