Najbolj čuden derbi na štadionu duhov

Sobotno nadaljevanje nemške bundeslige prinaša vroč porurski obračun med Borussio Dortmund in Schalkejem.
Fotografija: Štadion Iduna Park bo med derbijem skoraj prazen. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Štadion Iduna Park bo med derbijem skoraj prazen. FOTO: Reuters

Porurski derbi med Borussio Dortmund in Schalkejem velja za enega najbolj vročih v nemški bundesligi, ki se bo v soboto nadaljevala po dolgem času premora zaradi pandemije koronavirusa. Toda na štadionu Iduna Park, ki slovi kot eden najglasnejših v Evropi, bo lahko prisotnih samo 300 ljudi. Kapaciteta je sicer 80.000 in bi bil v normalnih okoliščinah že zdavnaj razprodan. 

Bundesliga je prvo večje športno tekmovanje na stari celini, ki bo zaživelo po izbruhu bolezni covid-19, zato se bodo morali igralci držati strogih navodil, da bi čim bolje preprečili širjenje sars-cov-2. Navijačev na tribunah ne bo, zato bo na igralcih naloga, da poskrbijo za spektakel na t. i. igrah duhov.  

»Prav gotovo bo tekma med Borussio in Schalkejem najbolj čuden derbi v zgodovini,« pravi zastopnik nogometašev pri Borussii Sebastian Kehl. »Ta tekma živi od navijačev, njihovih čustev, naelektrenosti štadiona. Tega ne bomo doživeli. Igralci bodo zelo pogrešali motivacijo, ki jo dobivajo s tribun,« je nekdanji nogometaš povedal za časnik Die Welt.

Jadon Sancho (desno) blesti v dresu Borussie. FOTO: AFP
Jadon Sancho (desno) blesti v dresu Borussie. FOTO: AFP

 

Ne glede na okoliščine bo Borussia želela delo nadaljevati tam, kjer ga je končala pred dvema mesecema. Le zmaga jo drži v igri za osvojitev naslova. Devet kol pred koncem imajo črno-rumeni štiri točke manj od Bayerna in eno več od Leipziga. V preteklosti so se lahko zanašali na pomoč 80.000 navijačev (štadion je bil vselej razprodan), zato imajo odlično statistiko na domačih tekmah.

 

Glasba iz zvočnikov


V soboto bo lahko ob igrišču in na tribunah vsega 200 ljudi, okrog štadiona bo še kakih 100 varnostnikov in drugega osebja. Nogometaši so imeli nekaj treningov na štadionu, ki ima največje stojišče v Evropi, t. i. rumeni zid za golom, da bi se privadili na igranje pred praznimi tribunami. Včeraj so iz zvočnikov spuščali glasbo, ki običajno igra pred tekmami. Na papirju so gostitelji favoriti, pred prekinitvijo so dobili sedem od osmih tekem. Od januarja sta Erling Haaland in Jadon Sancho skupaj dosegla devet golov, več kot dvakrat toliko kot celotna ekipa Schalkeja (4).

Erling Haaland je eden najbolj vročih napadalcev v Evropi. FOTO: Reuters
Erling Haaland je eden najbolj vročih napadalcev v Evropi. FOTO: Reuters


Toda Borussia bo pogrešala poškodovanega kapetana Marca Reusa in branilca Dana Axla Zagadouja, vprašljiva sta Axel Witsel in Emre Can. Schalke na zadnjih sedmih tekmah ni okusil slasti zmage, kar se je trenerju Davidu Wagnerju še ni zgodilo. Po dobrem štartu sezone je moštvo iz Gelsenkirchna padlo na šesto mesto in mu grozi, da bo ostalo brez evropskih tekmovanj v naslednji sezoni.

Prvak Bayern, ki lovi osmi zaporedni naslov, bo v nedeljo gostoval pri ekipi Union Berlin. Leipzig gosti Freiburg.

Preberite še:

Komentarji: