»Najlepši trenutki? To sta bila gola Nejca Pečnika in Zlatka Dedića«

Bojan Jokić poliglot, ki kljub 100 tekmam za Slovenijo ni rekel zadnje. Kapetansko na igrišču in ob njem.
Fotografija: Bojan Jokić pred sobotno tekmo Slovenije in Latvije v Stožicah. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Bojan Jokić pred sobotno tekmo Slovenije in Latvije v Stožicah. FOTO: Mavric Pivk

Bojan Jokić v najboljšem obdobju svoje reprezentančne kariere ni poslal v kazenski prostor tekmeca toliko predložkov kot v sobotni tekmi z Latvijo. To je dobra novica zanj in za selektorja Matjaža Keka, še bolje se zdi, da je 33-letnik iz Kranja pripravljen deliti bogato življenjsko-nogometno znanje tudi mlajšim v nogometni vrsti Slovenije. Če bi ga ti poslušali …



Malokdo si je pred dobrimi 13 leti mislil, da bi se lahko prav Jokić zavihtel na vrh slovenskih nogometašev z največjim številom tekem za člansko selekcijo. Na njem resda kotira njegov prijatelj in poslovni partner Boštjan Cesar (101), toda Jokiću manjka do izenačitve rekorda le še ena (jutrišnja?) tekma.


Prvi mu je čestital Cesar


»Prav 'Cesi' mi je čestital med prvimi in mi zabičal, naj ga prehitim … To je zame res nekaj posebnega, saj ni veliko fantov na svetu zbralo sto tekem za reprezentanco. Ob tem se pogosto spominjam tudi težav, ki sem jih imel v različnih klubih, ker sem se po kakšni od slovenskih akcij vrnil v klub načet ali poškodovan,« je izpostavil kapetan, ki je v selekciji A debitiral 28. februarja 2006, ko ga je poslal v ogenj tedanji selektor Brane Oblak. To je bilo zlato obdobje goriškega nogometa.

»Drži, še danes se spominjam, kako sva z Valterjem Birso čakala na tekmo v sobi, potem pa sva začela v Larnaki od prve minute. Igral sem malo višje kot zdaj, česar nisem bil vajen,« je povedal Jokić. Težko ocenjuje, do kdaj bo del slovenske jate. Dokler bo čutil, da lahko pomaga in bo nanj računal tudi selektor, dodaja. »V nasprotnem primeru se bom brez težav ali zamere umaknil. Rad bi le poudaril, da danes prihajam na zbor z enakim pristopom, ponosom in častjo kot v najmlajših letih,« je zatrdil levi bočni branilec, ki kljub 100 tekmam za Slovenijo očitno še ni rekel zadnje.

Bojan Jokić je v soboto zvečer odigral jubilejno 100. tekmo v majici s slovenskim grbom. FOTO: Mavric Pivk
Bojan Jokić je v soboto zvečer odigral jubilejno 100. tekmo v majici s slovenskim grbom. FOTO: Mavric Pivk


Prav Jokić nemara sodi med najlepše vzgojene slovenske reprezentante. Sam po sebi je bil zgovoren prizor po eni od tekem Hita Gorice v 1. SNL, ki si jo je tedaj ogledala tudi Bojanova družina. »Tovariš, oprostite, smem oditi domov skupaj z družino?« je tedaj 20-letni Jokić vprašal trenerja Pavla Pinnija, ki se je ravno zapletel v pogovor z novinarjema Dela, za dovoljenje za spremembo režima po tekmi.



Izkušeni nogometaš, ki bo 17. maja dopolnil 34 let, je tudi dobrih 13 let pozneje enak kot prej. Profesionalni odnos do posla, s katerim se ukvarja, do medijev, ki so del tega kompleksnega večpartitnega razmerja, in do navijačev – vse to je zapisano v Kranjčanov življenjepis.


Govori sedem jezikov


Bojan Jokić med pogovorom s sodnikom Kevinom Clancyjem na gostovanju v Rigi. FOTO: Reuters
Bojan Jokić med pogovorom s sodnikom Kevinom Clancyjem na gostovanju v Rigi. FOTO: Reuters
 Ni čudno, da bi fanta, ki je med igralsko kariero osvojil sedem jezikov – govori slovensko, srbsko, angleško, francosko, italijansko, špansko in rusko –, vzela za zeta marsikatera slovenska mama, in da ga je postavil za kapetana Tomaž Kavčič, Kek pa ni videl pravega razloga za tovrstno spremembo. Če bi na tematiko gledali strogo puristično, je prav Jokić s svojim odnosom do okolja, ki ga obkroža, najprimernejši kapetan te reprezentance: druga pretendenta za kapetanski trak sta, nenazadnje, vsaj v kratkem obdobju že bojkotirala majico s slovenskim grbom – eden v času Srečka Katanca, drugi v obdobju Tomaža Kavčiča. Če je bil v soboto prav Jokić na igrišču med najboljšimi, je nemara najbolj zrel tudi ob njem. Kako si drugače pojasniti njegov odgovor na vprašanje, zakaj je tako »kapetanski«: »Vedno sem se močneje veselil individualnih dosežkov soigralcev. Ne vem, ali je to dobro ali slabo. Vedno sem bil ekipni igralec, ne nazadnje igram na položaju, na katerem ne odločam prav veliko tekem … Rad pomagam mlajšim, upam, da se bodo uvrstili na veliko tekmovanje.« Še pred koncem kariere se je odločil, kaj ga bo veselilo v prihodnje. Z Boštjanom Cesarjem sta odprla Bazo športa, večnamensko športno dvorano na Kodeljevem, ki je obogatila športno-rekreacijski program v Ljubljani.

In najlepši trenutki v 13 let, 8 mesecev in 22 dni dolgi karieri članskega reprezentanta, ki še traja? »Na kratko: gola Nejca Pečnika v Moskvi in Zlatka Dedića v Mariboru. V Rusiji smo bili na kolenih, lahko bi bilo tudi 4:0 za gostitelje, nato pa sta nas rešila Samir Handanović in Pečnik. Mariborski večer pa je bil čaroben! Celotna ekipa je dihala kot eno,« je Jokić podoživel uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo 2010 v Južno Afriko.

Preberite še:

Komentarji: