Najmlajšega trenerja Luko Elsnerja navdihuje izkušeni Pep Guardiola

Drevi začenjajo tudi Francozi: Favorit ostaja PSG, tudi Berićev St. Etienne sestavil rekordno visok proračun.
Fotografija: Trener Amiensa Luka Elsner med treningom. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Trener Amiensa Luka Elsner med treningom. FOTO: Facebook

Kaj bo opravil Luka Elsner v enem najmočnejših nogometnih tekmovanj na svetu? To je intrigantno vprašanje pred začetkom 82. sezone francoskega prvenstva, v kateri bo 37-letni Ljubljančan najmlajši trener v ligue 1. Njegov Amiens ne kotira tako visoko kot St. Etienne, katerega majico nosi Robert Berić, kaj šele bogati PSG, ki naj bi spet igral v »svoji ligi«.

Parižani imajo na voljo daleč najdražjo ekipo med vsemi v francoskem prvenstvu. Slednjega bodo odprli drevi s tekmo Monaca in Lyona. FOTO: Delova Infografika
Parižani imajo na voljo daleč najdražjo ekipo med vsemi v francoskem prvenstvu. Slednjega bodo odprli drevi s tekmo Monaca in Lyona. FOTO: Delova Infografika
Francozi so Elsnerja že vzeli za svojega, kar ni čudno. Nekdanji trener Domžal, ki je nazadnje opozarjal nase v belgijski 2. ligi, je prvih 18 let življenja preživel v Nici, za katero je nekoč igral njegov oče, odlični nogometaš Marko Elsner. Ob tem velja Elsner za študioznega in razgledanega trenerja, ki nenehno spremlja najnovejše trende. »Pep Guardiola je odkril več novosti okrog pozicijske igre, nove uporabnosti igrišča, novih načinov ustvarjanja priložnosti za gol, četudi sodobni nogomet ne omogoča veliko inovacij. Seveda ne bomo kopirali Guardiole, saj to ni možno, gotovo pa nam mora biti v navdih,« je ocenil Elsner, ki svojim nogometašem vselej do potankosti pojasni pomen taktične in psihološke priprave na tekmo.

»Nova generacija nogometašev ti ne bo sledila, če v tvojih zamislih in načinih treninga ne bo videla smisla. Zaupati moramo inteligenci igralcev; več bo igralec razumel, boljši bo,« je prepričan Elsner, ki želi osvojiti čim več točk v ligi, katere tržna vrednost presega 3,2 milijardi evrov, od tega ima zgolj PSG slabo milijardo evrov vredno igralsko zasedbo. Ne obremenjuje se z dejstvom, da bodo vsi klubi, ki si bodo zagotovili obstanek, dodatno nagrajeni v sezoni 2020/21, ko bo zaživela nova pogodba za prodajo TV pravic; ta bo navrgla klubom za 30 odstotkov več denarja kot doslej.

Če bi Brazilec Neymar (desno) do konca avgusta zapustil moštvo PSG, bi se Kylian Mbappe (levo) čez noč zavihtel na čelo največjih zvezdnikov kluba. FOTO: AFP
Če bi Brazilec Neymar (desno) do konca avgusta zapustil moštvo PSG, bi se Kylian Mbappe (levo) čez noč zavihtel na čelo največjih zvezdnikov kluba. FOTO: AFP


Bomo videli, kako se bo znašel Elsner v izzivu, kot ga ponuja Francija. O tem, zakaj je dobil priložnost v Amiensu, športni direktor kluba John Williams: »V Belgiji sem ocenjeval sposobnost Južnoafričana Percyja Taua, opazil pa sem odličen napadalni koncept kluba Saint-Gilloise, ki ga je vodil Luka Elsner ... Tako se je zgodilo, da je prišel k nam.« Obetavnega trenerja gotovo čaka veliko dela: Amiens je bil v pripravah na novo sezono privlačen v napadu, toda ranljiv v obrambi.


Berićevi čez 100 milijonov


Prvi cilj Amiensa je obstanek v ligi, v kateri najvišje merijo – ob hegemonu zadnjih let PSG – Lyon, Monaco, Marseille in Lille. Klub iz monaške kneževine je bil prvo razočaranje prejšnje sezone in se komaj rešil pred selitvijo v 2. ligo, toda zdaj meri pod vrh. Tja sodi tudi Saint Etienne, nekoč najslovitejši francoski klub, za katerega od leta 2015 igra slovenski reprezentant Robert Berić. Krčan sodi po trditvah kolegov iz časnika L'Equipe med 14 do 15 igralcev, ki bodo dobivali priložnost za igro, toda v konici napada naj bi bil v prednosti Tunizijec Khazri. Zeleno-beli so prvič sestavili proračun, višji od 100 milijonov evrov, in ambiciozno napovedujejo boj za položaje pod vrhom. Upoštevaje povišico od prodaje TV pravic so se denimo zadolžili za 30 milijonov evrov, ki jih bodo morali vrniti šele leta 2021 in 2022.

Drugi slovenski legionarji? Jan Repas je s Caenom izpadel v 2. ligo, status Reneja Krhina v Nantesu pa je navzven negotov, čeprav ima s klubom veljavno še enoletno pogodbo.

Preberite še:

Komentarji: