Napadalec pravi, da bo veliko golov

Bivši igralec vijoličnih in črno-belih Dragan Jelić o današnji prvi polfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije Maribor – Mura.
Fotografija: Dragan Jelić je v dresu Mure povzročal preglavice vijoličastemu branilcu Arghusu Soaresu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Dragan Jelić je v dresu Mure povzročal preglavice vijoličastemu branilcu Arghusu Soaresu. FOTO: Tadej Regent/Delo

Igralske selitve iz Maribora v Mursko Soboto in obratno zaznamujejo današnja tekmeca v prvi polfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije v Ljudskem vrtu (20.00). Eden od nogometašev, ki so igrali za Maribor in Muro, je bil Dragan Jelić. Otrok vijoličastih do obisti pozna mariborski in soboški nogometni utrip in tudi oba trenerja, ki sta ga vodila: Darka Milaniča v Ljudskem vrtu in Anteja Šimundžo v Fazaneriji.

Je že res, da se zaradi kriznega stanja uslužbenci vijoličastih, med katerimi je tudi Jelić, ki je trener selekcije do devet let, previdno izogibajo aktualnim razmeram, povezanim s članskim moštvom, toda dvoboju, kot bo današnji, se je težko izogniti.

Prvi letošnji, ligaški dvoboj Maribora in Mure v Ljudskem vrtu se je razpletel brez zmagovalca. FOTO: Tadej Regent/Delo
Prvi letošnji, ligaški dvoboj Maribora in Mure v Ljudskem vrtu se je razpletel brez zmagovalca. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Možnosti so 50-odstotne. To je pokalni dvoboj, hkrati vemo, da je Mura v tej sezoni neugoden tekmec. Ne pričakujem, da bo skupni zmagovalec znan že danes, obetamo pa si lahko tekmo z več goli, odprto in hkrati taktično,« je v nasprotju s prevladujočim mnenjem, da v prvi tekmi ne bo videti veliko napadalnih akcij, povedal Jelić, ki je prav od Maribora prestopil k Muri. In od Milaniča k Šimundži. Oba trenerja sta po njegovem zelo uspešna in tudi podobno razmišljata.

»Darko je bil branilec, Ante napadalec, ampak tega nikoli nisem občutil. Pri obeh sem kot napadalec opravljal veliko obrambnih nalog. Imata podobne značajske lastnosti, oba sta ambiciozna, delavna in profesionalca od glave do pet,« je diplomatsko ovrednotil trenerja, ki sta »taktično zelo podkovana«.
 

Izstopata Luka in Amadej


Maribor v tej sezoni še ni premagal Mure. Zašel je v krizo igre, Mura je ujela strelski ritem, v zadnjih dveh tekmah je v Fazaneriji zabila osem golov, Maribor v drugem delu sezone samo pet.

»Maribor ni v krizi, je le v obdobju, ko nima ustreznih rezultatov. Toda vsak klub, vključno z Barcelono, se v sezoni vsaj enkrat znajde v takšnem položaju. V ligi ima Maribor še vedno osem točk prednosti, letos ni še izgubil tekme in zavedati se je treba, da je prvenstvo maraton, pokalno tekmovanje pa sprint. Mura je res ujela ritem in igro, za seboj ima navijače, okolje, ki živi za nogomet, ampak Maribor ima najboljše igralce v Sloveniji. Kdorkoli igra, izhaja iz ostre selekcije na treningih. Ta je vedno bolj dobrodošla, kot pa da je ni ali je preozka. Zato tudi pravim, da Maribor ni v krizi, le kakšno tekmo več potrebuje, da bo 'ogrel motorje',« je sveži igralski upokojenec ocenil razmere na igrišču, na katerem ta čas od igralcev v obeh moštvih močno izstopata Luka Zahović in Amadej Maroša.

Luka Zahović ima najboljše značilnosti izvratnih strelcev. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Luka Zahović ima najboljše značilnosti izvratnih strelcev. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»Amadej me je prijetno presenetil, o Luki vem skoraj vse. Bil sem napadalec in vem, kaj pomeni imeti 'nos za gol'. Luka ima zelo zelo dobrega, prav neverjetno je, kakšen občutek ima. Nisem edini, ki tako misli, z veliko branilci sem se pogovarjal in vsi po vrsti so mi zatrjevali, da je pravi peklenšček. Ima občutek za gibanje, za bliskovita vtekanja v prostor,« kar ni in ni mogel prehvaliti kolega, ki ju je družil »poklic« napadalca.

Jelić je pozimi, star komaj 33 let, obesil »kopačke na klin« in se posvetil trenerskemu izzivu. »Izobražujem se in nabiram izkušnje z najmlajšimi, v prihodnosti bom poskusil tudi na članski ravni. Srčno si želim biti trener,« je še povedal strelec 60 golov v 1. SNL.

Komentarji: