Napočil je čas za rod nekdanje reprezentance U-21

Robert Berić o tekmi s Škotsko: Francosko DP je vse močnejše, trenerja Monaca poznam iz časa igranja za Maribor.

Objavljeno
25. marec 2017 00.54
Robert Berič na treningu slovenske nogometne reprezentance,Brdo Slovenija 21.03..2017 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Le Srečko Katanec ve, ali bo jutri zvečer napadel Škote z Robertom Berićem v konici napada ali ne. Krčan, ki se je prek Maribora zavihtel v močno francosko prvenstvo, je vnovič del udarne enajsterice St. Etienna, uspešno se je vrnil po poškodbah stegenske mišice in kolena. Z napadalcem, ki bi lahko ogrozil Škote tudi kot »joker«, smo odprli številne zanimive teme, povezane s klubom in reprezentanco. 

Kako močan pritisk prinaša nogometašem tekma, ki bi bila lahko celo ključna v boju za Rusijo 2018?

Saj je pomembna vsaka tekma, četudi prijateljska. Seveda drži, z morebitno zmago bi imeli v boju za prvi mesti v skupini F tekmeca manj. Saj veste, kako je v nogometu: enkrat ti uspe, drugič se ti ponesreči. Ne moremo načrtovati vnaprej, zato se ne obremenjujemo z razpletom večera. Vsak igralec želi vselej zmagati, ne glede na to, ali gre za derbi v ligi prvakov ali rekreacijo. Zaradi tega je pomembna vsaka tekma, saj ne veš, katera bo na koncu odločala o vrhu skupine.

Nekaj gotovo pričakujete.

Tekmo, polno individualnih dvobojev. Škoti so telesno močni nogometaši, kar bodo gotovo želeli unovčiti. Večina jih prihaja iz angleških premier league in championshipa. Druga liga je na nek način še zahtevnejša od premier league.

Kaj bo odločilo zmagovalca?

Verjetno tako imenovane druge žoge, torej odbite žoge, in to, kdo bo močnejši v dvobojih, ki jih ne bo manjkalo. Enkrat sem že igral proti škotski ekipi. Na štadionu Glasgow Rangers je bilo zelo težko igrati, Rangers imajo dobre navijače, ki so nosili svojo ekipo. Ne vem, ali je enako tudi z reprezentanco, bomo videli.

Tedaj se je končalo dobro za vas.

Krasno! Maribor je šel naprej, naj se zgodba ponovi še z reprezentanco.

Pričakujete nastop v začetni enajsterici?

To si želi vsak ... Tovrstne odločitve so v rokah selektorja, zato se v sodobnem nogometu z njimi ni modro obremenjevati.

No, če bo Katanec zaigral s srednjim napadalcem, je dilema Berić ali Novaković.

Kdor bo igral, bo dal gotovo od sebe zadnji atom moči. Kdo ve, kako bo potekala tekma. Lahko bo hitro padel prvi gol, morda celo dva, lahko bomo odločali o zmagovalcu v zadnjih desetih minutah. Nogomet je poln presenečenj, vsekakor pa igramo v gosteh na Škotskem, zato pričakujem eno najtežjih tekem v tem ciklusu.

Kako dolgo potrebuje nogometaš, da preklopi misli iz kluba na reprezentanco?

To se zgodi takoj po prihodu na Brdo. Igramo nogomet kot v klubu, nova sta le trener in njegova nogometna vizija.

V člansko reprezentanco vas je prvi povabil Slaviša Stojanović, z vrnitvijo Katanca ste dokončno postali del zgodbe. Katanec je odtlej dodobra pomladil selekcijo. Ali igralci čutite, da smo dobili jedro za naslednjih pet, šest let?

Vselej bodo prihajali novi igralci. V seštevku tudi mi nismo rosno mladi, stari smo 24, 25, 26 let, prihajamo v najboljša leta za nogometaše.

Toda, mar je napočil čas nekdanjega rodu reprezentance U-21?

Če dodava še imena, kot so Kampl, Krhin, Oblak in drugi, ki smo igrali v U-21, imate kar prav. Zdaj smo prišli v A-reprezentanco, toda ne moremo reči, da smo mladi. Zato nas mora zanimati tudi rezultat.

S Kamplom sta se vrnila v reprezentanco prvič po akciji v Litvi. Kako komentirate vajino odsotnost zaradi različnih vzrokov?

Saj je bil tudi Kevin nekaj časa poškodovan ... Vesel sem, da je z nami, Kevin je odličen nogometaš.

Tudi vi ste se borili z različnimi poškodbami. Ste po vrnitvi že ujeli pravo formo?

Vesel sem, ker v zadnjem času delujem dobro, ne mislim na poškodbe, uspešno sem odigral šest, sedem tekem. Zabil sem tudi prvi gol v francoski ligi po poškodbi, kar je za napadalca zelo pomembno.

Ste s prestopom v Saint Etienne naredili pravo potezo?

Naredil sem pravi korak, čaka pa me še veliko dela. Francoska liga je zelo močna. Bil sem rahlo presenečen, kako zahtevne telesne napore prinaša igranje tekem v ligue 1. Klub pa je vrhunsko organiziran, zgodovinsko kotira med najboljše v Franciji in ima najboljše navijače. Pogodbo imam sklenjeno do poletja 2019, nikamor se mi ne mudi.

Življenje kot v Mariboru?

Mesto je manjše, vsi dihajo le za nogomet, torej je res podobno. V mestih, kot so Lyon, Toulouse ali Montpellier, imajo tudi močne ekipe v ragbiju ali rokometu, v St. Etiennu pa je nogomet absolutni kralj.

Še dve aktualni polemiki. Prvič, kako so Francozi sprejeli zgodovinsko napredovanje Barcelone v ligi prvakov?

Ostro so kritizirali tako nogometaše PSG kot glavnega sodnika. Mediji tega niso dobro sprejeli, presenečeni so bili nad razpletom povratne tekme. Tudi sam sem bil razočaran nad sodnikom, ki ni imel svojega dne.

In drugič, kako komentirate odlične igre Monaca? Za nekatere se je pojavil iz nič, kar ne drži.

Seveda ne, saj je v zadnjih letih vseskozi član lige prvakov in premore odlične igralce. Prej je blestel v kneževini Falcao, zdaj so tam drugi. Monaco je zelo močan klub, četudi nima takšnih navijačev kot mi. Ujel je sijajno formo, na igrišču deluje odlično, nenazadnje ima v moštvu več izvrstnih nogometašev, zasluženo je v četrtfinalu lige prvakov. Ima tudi dobrega trenerja, ki sem ga spoznal v sezoni 2011/12, ko se je Maribor v evropski ligi meril z Brago.