Napoli želi še nadgraditi ero Maradone

V Neaplju so nogometaše Reala pričakali razgreti navijači, zato so zastražili njihov hotel in zaprli sosedske ulice.

Objavljeno
06. marec 2017 23.01
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Lahko Napoli preseneti evropske prvake in sklati s prestola Real Madrid že v osmini finala lige prvakov? Seveda lahko, četudi ne gre za najverjetnejši scenarij. Bolj verjetno je, da bodo navdušenci nad vrhunskim nogometom drevi uživali v dvoboju odličnih in razigranih tekmecev, ki sta ujela pravo formo v optimalnem obdobju sezone.

Raziskovalno usmerjeni navijači Napolija so v zadnjih dneh izbrskali po eno dobro in slabo novico za svoj klub. Gotovo zanje ni obetavno, da je Real Madrid zabil najmanj en gol na zadnjih 46 zaporednih tekmah (!), kar v prevodu pomeni, da bi morali Neapeljčani ob nadaljevanju tega trenda zabiti najmanj 3 ali 4 gole za morebitno napredovanje v četrtfinale. »Dobra« novica je povezana z izidom prve tekme; Real je namreč v evropskih pokalih šestkrat dobil prvo izločilno tekmo s 3:1, a nato kar štirikrat potegnil kratko. Mlajši navijači, ki jih pritegnejo mojstrovine Messija, Ronalda in Ibrahimovića, najbrž ne vedo, da so nadoknadili zaostanek za Realom z 1:3 tudi klubi, kot so PSV, Grasshoppers in Kaiserslautern.

»Pritisk bo na strani Madrida, evropski prvaki namreč nismo mi. Čaka nas velikanski izziv, kako se soočiti z moštvom, ki premore toliko tehnično podkovanih in telesno vrhunsko pripravljenih asov. Čeprav za nas igra le zmaga, bomo osredotočeni predvsem na obrambo lastnih vrat. Vem namreč, da si bomo priigrali priložnosti za gol,« je napovedal Napolijev trener Maurizio Sarri, strokovnjak, ki je v zadnjem času požel nemara največ pohval za opravljeno delo pod Vezuvom. Iz njegovih besed je možno razbrati italijanski »načrt A«: to je zmaga z 2:0, torej brez prejetega gola. »Načrt B« bržčas pomeni »va bank« nogomet, ki bi lahko navdušil največ navijačev.

Sarri se je pred zgodovinskim večerom sestal tudi s predsednikom Aureliem De Laurentisom, toda beseda naj ne bi tekla o nogometu: »Komentirala sva približno 28 filmov, o nogometu sva govorila pol minute.« De Laurentis je namreč filmski režiser in drevi bi ponudil Špancem celotno proizvodnjo najboljših pelatov v Kampaniji, da bi le lahko režiral dvoboj z Ronaldom, Benzemajem in Balom po svojem scenariju. Del zgodbe se je že uresničil: klub bo le s prodajo vstopnic za dvoboj z Realom iztržil 4,4 milijona evrov, kar je drugi največji izkupiček na italijanskih tleh po tekmi Milana in Barcelone iz leta 2012 (4,7 mio €). Toda Neapeljčanov ne zanima le denar – 200 milijonov prihodkov so denimo ustvarili le s prodajo Higuaina, Cavanija in Lavezzija. Letos želijo postati del finala lige prvakov, kar jim ni uspelo niti v zlatem času legendarnega Diega Maradone.

Toda preskočiti bodo morali visoko prvo oviro, Madridčani niso ničesar prepustili naključju. Real je zakupil celotno zmogljivost hotela Palazzo Caracciolo, tudi s pomočjo oklepnih vozil bodo zaprte vse okoliške ulice, hotelsko osebje ima v pogodbi celo prepoved »selfiejev« s prenosnimi telefoni. Vse za čim bolj zbrano pripravo na tekmo, ki so jo v taboru Reala vzeli, kot bi šlo za junijski finale v Cardiffu. Gostujoči trener Zinedine Zidane bo imel na voljo zasedbo v najbolj »galaktični« možni obliki, na čelu z napadalnim trojčkom BBC.


To bo res obračun težke artilerije, vojna zvezd pred 56.000 navijači, med katerimi bo tudi 1500 Špancev, ki jih bo varovalo 700 policistov. Prav zanimivo bo videti, kaj lahko opravijo Insigne, Mertens in Callejon, ki bi lahko kandidirali za naslov evropskega prvaka v teku na 100 metrov. Morda bo prišlo tudi do reprezentančnih dvobojev, če se bo uresničila napoved italijanskih kolegov in bo Sarri res poslal v ogenj 21-letnega Marka Roga, naravnega naslednika Luke Modrića v hrvaški reprezentanci. »Ko je prišel v Neapelj, ni poznal značilnosti čudovite hrane v naši pokrajini, niti besede ni znal italijansko. Zdaj deluje kot domorodec, dozorel je za večjo vlogo,« je ocenil Sarri.

Kljub pogumnim besedam iz tabora Napolija je stavniški favorit dvoboja znan: manjšo možnost za uvrstitev v četrtfinale od Napolija naj bi imeli med vsemi šestnajstimi klubi le Porto, ki je na domačih tleh izgubil z Juventusom z 0:2, in nogometaši Arsenala, ki so na Bavarskem narobe razumeli svoj vzdevek »topničarji«.