Napovedal 30.000 navijačev

Utrip v Skopju: Makedonci prepričani, da se lahko vrnejo v igro za EP 2020, četudi ne bodo igrali z vsemi najboljšimi
Fotografija: Tako je pred tremi leti v Kopru naš reprezentant Rene Krhin poskusil ustaviti Gorana Pandeva, kapetana makedonske izbrane vrste. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tako je pred tremi leti v Kopru naš reprezentant Rene Krhin poskusil ustaviti Gorana Pandeva, kapetana makedonske izbrane vrste. Foto Uroš Hočevar

Makedonska nogometna reprezentanca na krilih dosedanjih osmih točk in tako še vedno možnosti vizuma za evropsko prvenstvo kot tudi spoznanja o konkurenčni predstavi na uvodni tekmi proti Sloveniji, marca v Stožicah, zbrano in ambiciozno pričakuje drevišnjo predstavo. Obenem tudi upa na glasno podporo s tribun.

Vstopnic za tekmo na osrednjem nacionalnem štadionu Toše Proeski niso razprodali, obiskovalcem so na voljo tako kot doslej v teh kvalifikacijah po 150 denarov (2,5 evra), na tribunah bo prek tisoč navzočih iz Slovenije. »Pričakujem 30.000 naših privržencev, ki nam bodo pomagali k tako želeni zmagi. Če bomo igrali zbrano in odpravili nekatere napake, ki smo si jih proti Slovencem privoščili v Ljubljani, bomo zelo blizu zmage,« je za spletno stran dribling.mk napovedal Stefan Spirovski, makedonski reprezentant, ki si sicer tako kot večina soigralcev iz izbrane vrste služi nogometni kruh na tujem. Igralec zvezne vrste je član Hapoela iz Tel Aviva.



Med makedonskimi nogometaši uživa največji ugled Goran Pandev, zdaj nogometaš Genoe, sicer že 18 let navzoč na italijanski sceni. Toda zdaj njegova zvezda na igrišču počasi ugaša, seveda pa 36-letni napadalec, doma iz Strumice na jugovzhodu Makedonije, še vedno ohranja izjemno prepoznavnost v javnosti kot tudi avtoriteto pri moštvu. Nekoč je blestel pri Laziu, Interju in Napoliju, pri slednjem je poleti podpisal izjemno pogodbo novi biser makedonskega nogometa Eljif Elmas, državljan turških korenin. Petletna pogodba je vredna 16 milijonov evrov in tako je končno, po 27 letih, padel dosedanji rekord, ko gre za igralce, doma iz Makedonije: Darko Pančev je iz Crvene zvezde k Interju v Milano prestopil za današnjih 12 milijonov evrov.


Dolg oddih nekdanjega Kekovega aduta


Gostitelji drevi ne bodo z vsemi najboljšimi. Enis Bardi, ki je povzročal ob zadnjem ljubljanskem gostovanju naši obrambi obilo preglavic, se je namreč ob koncu tedna v španskem prvenstvu, kjer igra za Levante, poškodoval, Egzon Bejtulai bo moral počivati zaradi kartonov, vprašljivo pa je, kako bo s Stefanom Ristovskim, ki ga zaradi poškodbe stopala dolgo ni bilo na nogometnih zelenicah. V tej sezoni nima še niti enega nastopa za Sporting iz Lizbone, kamor je pred dvema letoma prestopil iz Rijeke. Zanj je današnja tekma še posebej mikavna, saj slovensko moštvo vodi Matjaž Kek. Prav v njegovem nepozabnem projektu, ko je vodil reško moštvo k zgodovinskemu prvem naslovu najboljšega na Hrvaškem, pa je bil Ristovski eden ključnih mož na igrišču.

»Ne morem trditi, da sem na stoodstotni ravni pripravljenosti, saj po poškodbi treniram komaj en teden, toda za reprezentanco vselej igram na vso moč. Ohranjamo možnosti za visoko uvrstitev, najprej pa moramo seveda razmišljati zgolj o tej tekmi s Slovenijo, šele nato se bomo ukvarjali z gostovanjem na Poljskem,« je poudaril povratnik k izbrani vrsti in ponudil prav podobno razmišljanje, kot smo ga zaznali pri njegovem nekdanjem klubskem trenerju Keku – tudi slovenski selektor je najprej podčrtal pomembnost današnje preizkušnje, šele po koncu bo misli usmeril k nedeljski tekmi z Avstrijo.

Makedonska nogometna reprezentanca je svojo prvo tekmo igrala prav proti Sloveniji, v Kranju je leta 1993 zmagala s 4:1 (Boškovski 2, Pančev, Janevski; Pate), vključno s to predstavo je na gostovanjih zabila natanko 100 golov, na domačem igrišču pa 149. V Skopju so številni prepričani, da je danes napočil čas za novi jubilej – 150. gol rdeče-rumenih.

Preberite še:

Komentarji: