Naslednji izziv Rosenborg – Štajerce spet čaka 2500 km dolg let

Kdo je norveški prvak, predzadnja ovira Maribora na poti v ligo prvakov?
Fotografija: Rosenborg je v minuli sezoni igral v eni od skupin evropske lige in se srečal tudi z Leipzigom, za katerega igra Kevin Kampl (desno). V konkurenci Salzburga, Leipziga in Celtica so Norvežani zasedli zadnje mesto z eno osvojeno točko. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rosenborg je v minuli sezoni igral v eni od skupin evropske lige in se srečal tudi z Leipzigom, za katerega igra Kevin Kampl (desno). V konkurenci Salzburga, Leipziga in Celtica so Norvežani zasedli zadnje mesto z eno osvojeno točko. FOTO: AFP

Kdo je »Rosenborg Ballklub«, kot se imenuje tekmec Maribora v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov? Gre za najslavnejši nogometni klub na Norveškem. V zanjo najlepšem obdobju je črno-bela zasedba iz mesta Trondheim sodila med standardne člane lige prvakov. Njegovi zlati časi so bili med letoma 1985 in 2004, v sezoni 1996/97 je igral Rosenborg celo v četrtfinalu lige prvakov.

Štajerce čaka še daljša pot kot v zadnjih dneh. Maribor in Trondheim namreč loči 2500 km, zato bo povratna tekma slovensko-norveškega dvoboja gotovo naporna za državne prvake izpod Kalvarije. Prvo snidenje bo namreč prihodnjo sredo v mariborskem Ljudskem vrtu.

Takole je v eni od akcij Alexander Soderlund dobil dvoboj z Belorusom Jevgenijem Jablonskim. FOTO: Reuters
Takole je v eni od akcij Alexander Soderlund dobil dvoboj z Belorusom Jevgenijem Jablonskim. FOTO: Reuters


Norvežanom je sinoči pripadlo merjenje moči z Belorusi. Potem ko je Rosenborg prejšnji teden izgubil prvo tekmo v gosteh z 1:2, je Bate Borisov včeraj zapustil Norveško s porazom 0:2 in v spopad z vijoličastimi porinil Norvežane. Rosenborg ta čas kotira podobno visoko kot AIK, torej čaka izbrance trenerja Darka Milaniča vnovič zahteven izziv, toda gotovo premagljiv tekmec.


Tržna vrednost ekipe je 17,5 milijona evrov


Klub, ki ga vodi 44-letni trener Eirik Horneland – ni bil opazen nogometaš –, je sinoči napadel Beloruse v postavitvi 4-3-3; v enajsterici je bilo osem Norvežanov, en Danec in dva 23-letna nigerijska krilna napadalca Adegbenro in Akintola. V skupni vrednosti ekipe 17,5 milijona evrov Transfermarkt najvišjo tržno ceno pripisuje levemu bočnemu branilcu, to je Norvežan Birger Meling (24 let, 1,5 milijona €). Za primerjavo: tržna vrednost Mariborčanov po oceni Transfermarkta znaša 14,2 milijona evrov.

Preberite še:

Komentarji: