Naslednji teden o zagonu 1. SNL; Čeferin: EP morda le v osmih mestih

Predsednik Radenko Mijatović o nadaljevanju prvenstva, trije možni datumi 5., 6. in 10. junij. Tribune bodo prazne. Olimpija s petimi točkami prednosti. EP v skrajni sili samo v osmih državah

Objavljeno
16. maj 2020 11.30
Posodobljeno
16. maj 2020 11.39
Predsednik NZS Radenko Mijatović je odločen, da se nogometna sezona konča na igrišču. FOTO: Blaž Samec
STA
STA
Ljubljana - Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je po sinočnjem odloku vlade, ki je od 18. maja dovolila tekmovanja in tudi običajno treniranje v ekipnih športih, sprva določeno za teden dni pozneje, dejal, da je to zelo dobrodošlo. »Lažje bomo končali sezono, v naslednjem tednu pa moramo pripraviti protokole za tekmovanja.«
 
Prav tako še ni določen natančni datum nadaljevanja sezone v prvi ligi, po Mijatovićevih besedah bo to najverjetneje v prvem tednu junija, kot je bilo napovedano že doslej.

Pri treningih in tekmovanjih je za zajezitev novega koronavirusa treba upoštevati še navodila in priporočila zdravstvenih oblasti in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za posamezne športe.

»S svetovalno zdravstveno skupino in NIJZ smo že uskladili pripravljena navodila za vadbo, tako v skupinah kot tudi običajno nogometno vadbo v stiku. Tako da lahko treningi nemoteno tečejo. V naslednjem tednu pa moramo pripraviti še vse potrebno za izvedbo tekem. Nov odlok vlade pomeni za nas bolj kvalitetno vadbo in klubi se bodo sedaj lažje pripravili na nadaljevanje sezone,« je dejal Mijatović.
 

Osiromašeno življenje nogometašev


Pred tremi dnevi je omenil, da bi zahteva po karanteni in redna testiranja onemogočila dokončanje sezone. »Ta čas je še prehitro, da bi dajal kakšne napovedi, kaj bo potrebno narediti za to, da bomo tekme lahko pripravili. Mogoča je denimo karantena kot izolacija igralcev, da se izogibajo stikov z ljudmi, kar pomeni gibanje od doma na treninge in tekme ter nazaj. Torej zelo osiromašeno življenje. Prav tako moramo doreči, kako in kdaj bi potekala testiranja.«

image
Na NZS se bodo pogovarjali o nadaljevanju prvenstva.


Ker vse potrebne omejitve in zahteve za izvedbo tekem pred praznimi tribunami še niso znane, ni jasno niti to, kolikšni bodo dodatni finančni stroški za dokončanje tekmovanj za NZS in klube.

»S klubi se moramo pogovoriti še, kakšne so njihove potrebe in pričakovanja, koliko časa rabijo za treninge pred začetkom tekem. Tudi ta datum bomo usklajevali naslednji teden. Mislim, da za to ne bomo potrebovali nobenih dodatnih sklepov izvršnega odbora NZS, ki je že potrdil, da se tekmovanje nadaljuje, ter tudi tri možne datume začetkov,« je pojasnil Mijatović.
Doslej je NZS kot možne datume začetka prvenstva navajala 5., 6. ali 10. junij.

Čeferin o EP 2021


Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je dejal, da obstaja možnost, da bodo evropsko prvenstvo prihodnje leto izpeljali v osmih državah. V pogovoru za beIN Sports je 52-letni funkcionar priznal, da obstaja nekaj težav v treh mestih prirediteljih ter da razmišljajo o rezervnih načrtih. »V principu ideja ostaja ista, da izvedemo EP v sprva predvidenih 12 mestih. Z devetimi je vse dogovorjeno, pri treh pa obstaja nekaj težav, zato se bomo o tem pogovarjali še naprej,« je dejal Čeferin, ki ni izdal, o katerih državah oziroma mestih je govora. Doslej je nekaj pomislekov glede organizacije tekem izrazil
španski Bilbao.

 

Olimpija pet točk spredaj


Prvoligaški klubi so pred prekinitvijo odigrali 25 od 36 krogov. Vodi Olimpija s 50 točkami pred Celjem in Aluminijem (po 45), Mariborom (43), Muro (38), Taborom iz Sežane (29), Bravom (28), Triglavom (27), Domžalami (26) in Rudarjem iz Velenja (10).

image
Olimpija s trenerjem Safetom Hadžićem je vodilna na lestvici. FOTO: Leon Vidic


NZS je predčasno končala drugo ligo, zaradi česar je znano, da bo v prihodnji sezoni nov prvoligaš Koper ter da se bo v kvalifikacijah za prvo ligo, ki bodo na sporedu po koncu prvoligaške sezone, s predzadnjim iz Prve lige Telekom Slovenije merila Gorica.

Sicer pa morajo končati tudi še pokalno tekmovanje, štirje polfinalisti bodo predvidoma igrali v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju brez prisotnosti gledalcev. Polfinalna para sta Aluminij – Mura in Kalcer Radomlje – Nafta 1903.