Nedelja za sladokusce: prvi proti drugemu

V Domžalah je bil v 90. minuti mož odločitve za prvo zmago novega trenerja Dina Skenderja rezervist Haris Kadrić.
Fotografija: Haris Kadrić je bil veliki junak Olimpijine zmage v Domžalah v zadnji minuti, s čimer je pred nedeljskim derbijem  v Stožicah zadržala prednost pred Mariborom. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Haris Kadrić je bil veliki junak Olimpijine zmage v Domžalah v zadnji minuti, s čimer je pred nedeljskim derbijem  v Stožicah zadržala prednost pred Mariborom. FOTO: Tadej Regent/Delo

Po vseh peripetijah in travmah je Olimpija v 29. kolu 1. SNL dočakala tudi najsvetlejši in najsrečnejši trenutek v pokoronskem nadaljevanju nogometnega prvenstva. Novi Olimpijin trener Dino Skender je v 89. minuti namesto Luke Menala v igro poslal Harisa Kadrića in po šahovsko povlekel matno potezo. Mladi Velenjčan je v 90. minuti po podaji Maria Jurčevića z leve strani na prvi vratnici s treh metrov porinil žogo v mrežo za minimalno zmago: v nedeljski veliki derbi 30. kola v Stožicah bo šla Olimpija z vrha lestvice in točko prednosti pred Mariborom, ki je pričakovano premagal Rudar.

Olimpija je bila do 80. minute bojevita, nato tudi odločnejša in predvsem pogumnejša, za kar je bila nagrajena z golom, ki bi jo lahko povsem spreobrnil.

»Bili smo v zelo težkem položaju in v psihološki blokadi. Zato smo pred tekmo delali izključno na tem, da poskušamo Olimpijo vrniti tja, kamor sodi,« je bil ob predsedniku Milanu Mandariću bržkone najsrečnejši mož ob Kamniški Bistrici trener Skender.

Mario Jurčević in Stefan Savić sta bila ključna režiserja zmagovalne Olimpijine akcije v Domžalah. FOTO: Leon Vidic
Mario Jurčević in Stefan Savić sta bila ključna režiserja zmagovalne Olimpijine akcije v Domžalah. FOTO: Leon Vidic


Skender je izzval srečo


Osiječan je že ob svoji prvi tekmi hodil po robu, visel, ob črti vseskozi dirigiral moštvu, izgubljal živce, ker je prvi strelec Ante Vukušić znova zapravljal preveč, a se je vendarle izvlekel. Predvsem se ni veliko zmotil. Prav nič ni popravljal za Safetom Hadžićem, na koncu pa tudi izbral, kar je sodilo v opis trenerjevega dela: poskušal je izzvati srečo z menjavo, ki ni mogla prinesti nič slabega, lahko pa bi prinesla zmago. In jo tudi je.

Kadrić morda pri Hadžiću ne bi dočakal teh nekaj čudežnih sekund, a tudi Olimpija morda ne bi trepetala do zadnjega sodnikovega žvižga. Skenderju ni bilo lahko, ob odmoru je zaradi številnih udarcev na trenutke pregrobih Domžalčanov zaradi že prej načetega gležnja ostal v slačilnici prvih 45 minut tekaško razpoloženi Endri Čekiči. Tudi z menjavo 36-letni Slavonec ni odkrival tople vode. V igro je poslal Romana Bezjaka.
Novi trener Olimpije Dino Skender je našel asa v rokavu. FOTO: Rok Kutin/Freedom Elements
Novi trener Olimpije Dino Skender je našel asa v rokavu. FOTO: Rok Kutin/Freedom Elements


»Dosegli smo, kar smo želeli. Ubranili smo prvo mesto, a hkrati pokazali, da so bili slabši rezultati zgolj posledica nekoliko slabšega obdobja,« je povedal Skender, ki se mu predsednik Mandarić lahko zahvali, da je ušel odločnejšim protestom nad njegovo menjavo trenerja najbolj ogorčenih pripadnikov iz navijaške skupine Green Dragons. Ti so proti koncu tekme z baklami zasuli del igrišča pred domačimi vrati, čeprav so bili zunaj štadiona.


Po prvi zmagi še prvi poraz


Domžalčani so bili kot že nekajkrat v tej sezoni veliki osmoljenci. Trener Dejan Đuranović se je opredelil za pragmatičnost in ne za lovljenje gola za vsako ceno. Točko so si morda celo zaslužili, toda ...

»Morda nam je zmanjkalo zbranosti in tudi moči,« je povedal o nesrečnem zaključku 52-letni Đuranović, ki je po prvi zmagi v Velenju tudi prvič izgubil.

»Neprijetno je, ko izgubiš v zadnjih izdihljajih. Tekma je minila brez velikih priložnosti, po mojem smo igrali dobro. Oboji smo čakali na priložnost ali napake. Kakorkoli že, fantom lahko le čestitam za srčen pristop,« je bila zaključna misel domžalskega trenerja. Olimpija je v Domžalah zmagala že četrtič zapored, Domžalćani pa so zadnjo točko osvojili 27. maja leta 2018 (1:1).

Aluminijev strokovni štab s trenerjem Slobodanom Gruborjem lažje diha po visoki zmagi v Kranju. FOTO: Jure Banfi
Aluminijev strokovni štab s trenerjem Slobodanom Gruborjem lažje diha po visoki zmagi v Kranju. FOTO: Jure Banfi


Aluminij oživel upe o Evropi


Ne le za prvaka, tudi za tretje oziroma četrto mesto, ki bi lahko še peljalo v 1. kolo kvalifikacij za evropsko ligo, se je boj pošteno zaostril. Aluminij se je s prepričljivo zmago v Kranju vrnil v evropsko območje, zabil pol toliko golov kot na zadnjem gostovanju Kranjčanov v Kidričevem, ko je Gorenjcem nasul osem golov. Tri je dosegel Ante Živković.

Finiš sezone, še osem kol, nakazuje srhljivko. Vse drugo kot zmaga Mure v sredinem finalu pokalnega tekmovanja bi bil čudež. To bi pomenilo, da bo v kvalifikacije za evropsko ligo vodilo še drugo in tretje mesto. Aluminij je trenutno četrti s štirimi točkami zaostanka za Celjani, za katere je bil očitno vrhunec sezone dvoboj z Olimpijo v Stožicah. Bravo je tako rekoč že ušel dodatnim kvalifikacijam, Tabor, ki dviguje formo in je bil že v Celju bliže trem točkam kot gostitelji, bo imel vlogo nehvaležnega tekmeca za favorite, medtem ko se Domžalam in Triglavu obeta dvoboj za osmo mesto.

GM
GM

Komentarji: