Nekdanji Ljubljančan Zoran Barišić: Lisjak Kek stavi na urejeno moštvo

Tudi jutri bo izbrana vrsta nastopila brez Bayernovega zvezdnika Davida Alabe. Selektor Franco Foda je vesel, ker Avstrija sama kroji svojo usodo glede eura.
Fotografija: Avstrijci s popotnico zmage proti Izraelu prihajajo v Ljubljano. FOTO AFP
Odpri galerijo
Avstrijci s popotnico zmage proti Izraelu prihajajo v Ljubljano. FOTO AFP

Avstrijski nogometni reprezentanci se je vključno s številnimi rojaki, ki si želijo njeno uvrstitev na EP 2020, odvalil velik kamen od srca. Domačo tekmo z Izraelom je vendarle prestala brez šoka in s pomembnimi tremi točkami pred jutrišnjim gostovanjem v Ljubljani. Kazalo pa ji je sprva slabo, saj je udarni izraelski as Eran Zahavi na četrtkov dunajski večer zabil vodilni gol.

V športni javnosti naše severne soseščine je zaznati precejšnjo mero optimizma pred jutrišnjo tekmo, še več bi je bilo, ko bi najbolj cenjeni as avstrijskega nogometa, Bayernov branilec David Alaba, dočakal zeleno luč za nastop v Stožicah. Vendar pa ga – tako kot v četrtek proti Izraelcem – vnovič ne bo na igrišču. »Poskusili smo vse, pa so bolečine pri vseh obremenitvah v predelu reber prehude,« je poudaril selektor Franco Foda in še dodal: »Poskusili smo vse mogoče, tako on sam kot tudi naše zdravniško spremstvo, pa žal ni šlo po željah.«

Toda tudi brez njega avstrijsko moštvo deluje čvrsto. Resda je ta reprezentančni rod že pokazal nekaj predstav na višji ravni, kot je bila ta proti Izraelu, vseeno pa je zbral dovolj moči in zbranosti ter brez opaznejšega preplaha zasukal potek tekme. Gole so za zmago s 3:1 zabili Valentino Lazaro, Martin Hinteregger in Marcel Sabitzer. Slednji je med domačimi poročevalci prejel največ pohval med vsemi reprezentanti za prikazano, pri golu za izenačenje je Lazaru natančno podal udarni rdeče-belo-rdeči na igrišču Marko Arnautović. Poleg Sabitzerjevega učinka pa so v časnikih naše severne soseščine posebej podčrtali še dobri predstavi Aleksandra Dragovića in Konrada Laimerja. Slednji tako kot Sabitzer igra skupaj s Kevinom Kamplom v Leipzigu.


Na Dunaju predrage vstopnice


Na največjem štadionu v državi sredi dunajskega parka Prater se je zbralo na četrtkovi tekmi 26.000 gledalcev, ponavadi so avstrijski nogometaši tam vajeni še številčnejše podpore. »Mar niso bile vstopnice s cenami od 32 do 66 evrov za tekmo z Izraelom predrage?« se je spraševal komentator najbolj branega avstrijskega dnevnika Kronen Zeitung, pri katerem so ob prvi napovedi jutrišnje tekme s Slovenijo objavili razmišljanje nekdanjega Olimpijinega trenerja, sicer Dunajčana, Zorana Barišića. »Imajo kakovost, toda mi smo boljši,« je potegnil rdečo nit ob analizi omenjeni strokovnjak in seveda tudi dober poznavalec nogometnega utripa pri nas. Zelo je pohvalil našega selektorja Matjaža Keka: »V Sloveniji uživa izjemen ugled, reprezentanco je pripeljal na SP 2010. Je trenerski lisjak. Precej pozornosti namenja organizaciji, stavi na disciplino, njegovo moštvo ohranja rep in glavo. Pričakujem, da bo proti nam slovensko moštvo poskušalo tudi z nasprotnimi napadi doseči gol.« Med igralci je Barišić posebej podčrtal Josipa Iličića (»S svojo levo nogo zmore vse.«), seveda tudi vratarja Jana Oblaka, med skritimi Kekovimi aduti pa je omenil Miho Zajca.

Toda po novi zmagi, tokrat domači z Izraelom in tako dobrim izhodiščem pred zadnjimi preizkusi odločitve glede vizuma za EP, je Avstrija optimistična. »Pred nami je finale v Ljubljani,« so še zapisali v Kronen Zeitungu, selektor Franco Foda pa je poudaril: Zdaj je najbolj pomembno, da imamo vse v svojih rokah.« Predvsem pa se privrženci reprezentance, ki je igrala na zadnjem euru pred štirimi leti v Franciji, veselijo ob pogledu na spored zadnjih kvalifikacijskih tekem. Po omenjenem ljubljanskem »finalu« jih čakata še tekmi z Makedonci doma ter Latvijci v Rigi.

Preberite še:

Komentarji: